Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
8
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Diversiteit in 5 beklijvende tips
Anders werken

Diversiteit in 5 beklijvende tips

Diversiteit begint hot te worden. Organisaties krijgen steeds meer oog voor wat er speelt bij klanten en afzetmarkten. Om die mensen wat beter te begrijpen moet je ze ook in huis halen. De werkvloer meer, en beter laten aansluiten bij de klanten die de producten en diensten kopen. Dat betekent langer en beter zaken doen, en als organisatie duurzaam inzetbaar blijven. Vijf tips.

Generatiemanagement, of werken met je opa is al langer bekend als aandachtspunt bij langer, beter en anders doorwerken. Toch is het maar een aspect van diversiteitsmanagement. Ook mannen en vrouwen echt gelijk belonen, werken met mensen uit andere culturen, andere geloofsovertuigingen, een chronische aandoening of andere vrijetijdsbesteding kan een ‘uitdaging’ zijn om een team samenhangend te laten samenwerken. Niet alleen zijn er verschillen tussen mensen. Ook denkt een en dezelfde persoon niet altijd hetzelfde over alle aspecten van een cultuur. Deze intrapersoonlijke culturele diversiteit zie je bijvoorbeeld terug in de Zwarte Pietendiscussie. Mensen die achter de Nederlandse culturele identiteit staan, kunnen het grondig oneens zijn met een aspect daarvan.

Betere resultaten ..

Willen bedrijven echt duurzamer produceren én succesvol innoveren, dan doen ze er slim aan hun innovatieteams anders in te richten. Diversiteit, gezamenlijke besluitvorming, historisch inzicht en begeleiding door ervaren, senior managers zijn daarbij cruciaal. Dat concludeerde de onderzoeker Han van Kleef. De promovendus liet in zijn proefschrift zien dat de analyses van de economische, sociale en ecologische knelpunten in een divers projectteam beter zijn uitgewerkt. De leereffecten zijn dan ook groter, en de ontwikkelde innovaties sluiten hierdoor beter aan op praktijkvraagstukken.

.. hangen sterk af van opdracht en doel

Toch hangt het effect sterk af van wie u in het divers samengestelde team zet, en waarom. Lukraak zo veel mogelijk verschillende mannen, vrouwen en mensen met verschillende achtergronden bijeen brengen levert meestal niet veel meer op dan verwondering, onbegrip en zelfs ruzie. Als het tegenzit. Mensen met verschillende werkervaringen, opgedaan in verschillende sectoren bijeen brengen werkt (veel) beter. Zeker als het doel van dat team is om concreet met iets nieuws te komen. Een nieuwe oplossing voor een bestaand knelpunt, of een echt innovatief nieuw product of dienst.

Vijf uitgangspunten voor diversiteit

Russell Reynolds Associates schreef een whitepaper (Diversity and Inclusion #GameChangers) over onderzoek naar diversiteit bij bedrijven die het concept succesvol hebben geïmplementeerd. Voornaamste conclusie: er zijn geen eenvoudige panacees om diversiteit en inclusiviteit (zo veel mogelijk mensen aangehaakt) op een achternamiddag te implementeren. De onderzoekers kwamen wel met deze vijf aandachtspunten.

1} Hier wil ik bij horen

Het ultieme doel van elk diversiteitsbeleid moet zijn: het gevoel bij de meeste werknemers dat ze hier thuis zijn. Dit is de organisatie waar ze willen werken, waar ze op hun plaats zijn. Gewaardeerd om hun bijdrage, die prima past bij de koers en de identiteit van de onderneming. Het idee hebben ‘hier kan ik succesvol zijn’. Vraag u bij elke beleidswijziging af of dit bijdraagt aan dat gevoel bij de meeste mensen.

2} Hier wil de klant bij horen

Klanten zijn kritischer, doelgroepen worden steeds grilliger, wensen, meningen en voorkeuren veranderen steeds vaker en sneller. De samenstelling van de teams die hen bedienen, moet daar naadloos op aansluiten. Zo dicht mogelijk op de klantgroepen zitten wil ook zeggen dat sommige medewerkers uit die klantgroepen moeten komen. Alleen zij weten precies wat de klant wil, en nog belangrijker: wat de klant straks wil. Intensief contact, op allerlei manieren en soms nieuwe instroom zijn daarbij onvermijdelijk.

3} Heb een lange adem

Zorgen voor diversiteit wil niet zeggen dat u vogels van zo veel mogelijk pluimage binnenhaalt. Het moet ook geen eenmalige, incidentele actie zijn die leuk staat op de cover van het jaarverslag. Maar het gaat er ook niet om meer ‘mensen zoals wij’ binnen te halen, die de bestaande bedrijfscultuur bevestigen. Diversiteitsbeleid begint met een goede omschrijving van de juiste match tussen medewerker en bedrijf. Niet het bedrijf van vijf jaar terug tot nu toe, maar het bedrijf van volgend jaar tot en met vijf jaar in de toekomst. Het gaat te bereiken doelen, en om de mensen die daar invloed op kunnen hebben. Smeed die samen met de mensen die u al binnen hebt, tot coherente teams per klantgroep. Dat vergt een lange adem, vallen en opstaan inderdaad.

4} Implementeren betekent integreren

Diversiteit en inclusiviteit staat niet op zichzelf. Het heeft alles te maken met talent management, en uw strategisch meerjarenplan voor de nabije toekomst. Het moet ingebed zijn, of nog beter voortkomen uit de keuzes die het bedrijf daarin maakt. Soms moet u zich dan wel eerst bewust worden van de on(der)bewuste culturele vooroordelen en voorkeuren die met name het management vaak impliciet uitdraagt. U herkent het in het benoemingsbeleid, het beoordelings- en zeker ook het beloningssysteem en het aannamebeleid. Ons soort mensen zoekt u niet, meer van hetzelfde helpt u niet de toekomst in. Opvattingen moeten soms schuren, heilige huisjes moeten tot op hun grondvesten kunnen kraken om te blijven staan.

5} Al het goede komt van boven

Als er iets lijkt te veranderen, kijken de mensen naar boven. Dat geldt voor het weer, maar ook voor diversiteit en inclusiviteit, als onderdelen van goed talent management en organisatieontwikkeling, is de voorbeeldrol van het (top)management essentieel. Bijna elk bedrijf onderschrijft het belang van diversiteit. Toch had nog niet de helft van de organisaties er eind vorig jaar beleid op ontwikkeld. Om te beginnen moet het management snappen waarom die veranderingen nodig zijn. Waarom het bedrijf zonder niet verder kan. Die passie voor veranderen moeten zij uitdragen, elke (werk)dag opnieuw en vol vuur. Soms duurt die campagne jarenlang, misschien wel altijd. Maar leiders die de noodzaak begrijpen om te blijven veranderen richting klanten en markten, vinden het niet zo lastig, moeilijk of vervelend om hun keuzes te verantwoorden. Ze kennen hun eigen on(der)bewuste culturele vooroordelen en voorkeuren, en ze hebben geleerd om ermee af te rekenen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid