Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
15
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Doe meer aan duurzame inzetbaarheid vitale beroepen
Langer werken

Doe meer aan duurzame inzetbaarheid vitale beroepen

De coronacrisis heeft meer negatieve dan positieve gevolgen voor duurzame inzetbaarheid. Vooral mensen met vitale beroepen betalen de rekening. Dat blijk uit het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid, uitgevoerd door Factor Vijf in opdracht van PW., onder 816 (HR-)managers.

Positief is dat het thuiswerken tijdens de coronacrisis – aldus de HR-professionals – vaker wel dan niet heeft bijgedragen aan de productiviteit en innovativiteit van medewerkers. Die vooroordelen tegen thuiswerken en de mensen die dat doen – niet productief genoeg, werken oncontroleerbaar kunnen ten grave worden gedragen. ‘Dankzij’ dit ongekende, wereldwijde, bepaald niet bewust opgezette experiment hebben we geleerd dat thuiswerken een ‘businesscase’ kan zijn.

Aansturingsproblemen

Maar die businesscase komt niet zonder kosten. Ook al hebben we in Nederland een soepele overgang naar thuiswerken gemaakt, het gaat gepaard met substantiële risico’s die makkelijk groter kunnen worden als we massaal blijven thuiswerken. HR-professionals zien wel degelijk flink wat leidinggevenden met aansturingsproblemen, nu zo veel mensen thuiswerken.

Vitaliteit en samenwerking minpunten

Ook constateren de ondervraagde (HR-)managers dat vitaliteit, zowel fysiek als mentaal, evenals samenwerking tussen medewerkers te lijden hebben onder het permanente thuiswerken. Leren en ontwikkelen krijgen wel aandacht. Iedereen leert nieuwe manieren van (digitaal) werken, en ook online leren wordt gewoner. Maar de bredere, persoonlijke ontwikkeling krijgt minder aandacht, zowel van medewerkers zelf als van hun leidinggevenden. En duurzame inzetbaarheid staat nu minder prominent op de strategische agenda van organisaties dan vorig jaar.

Vitale beroepen minder vitaal

Vooral zorgwekkend is volgens de onderzoekers dat in organisaties met (veel) vitale beroepen de medewerkers zelf juist relatief minder vitaal en duurzaam inzetbaar blijken. Net zo verontrustend vinden de onderzoekers de uitkomst dat hun werkgevers daar ook minder aandacht aan geven. Managers betrekken mensen minder bij besluitvorming, en medewerkers ervaren minder autonomie in het werk. Persoonlijke ontwikkeling en welbevinden krijgen minder aandacht in organisaties met organisaties met (veel) vitale beroepen. Ook nemen deze organisaties het minder nauw met social distancing, of ze zijn daar simpelweg niet toe in staat.

Meer informatie

Lees alle uitkomsten van het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid op PW.pro of download de whitepaper.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid