Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Doet ù al open voor een vijftigplusser?
Achtergrond

Doet ù al open voor een vijftigplusser?

oudere gelukkige werknemer

Werkzoekenden komen voortaan al vanaf 50 jaar in aanmerking voor een sollicitatietraining of geld voor scholing. Minister Asscher van Sociale Zaken trekt daar 34 miljoen voor uit, heeft hij bekendgemaakt. Tot dusver gold de regeling alleen voor werkloze 55-plussers.UWV en MKB-Nederland steunen de activiteiten van het ministerie met de campagne ‘Open voor 50-plus’.

Het kabinet stelde vorig jaar 67 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van de werkloosheid onder 55-plussers. Daardoor kunnen oudere werkzoekenden met een WW-uitkering netwerk- en sollicitatietrainingen krijgen, geld ontvangen voor scholing, of inspiratiedagen bezoeken waar werkzoekenden en werkgevers aan elkaar gekoppeld worden. Ook krijgt een uitzendbureau een bonus als het een oudere werkzoekende aan een baan helpt.

Vijftigplussers
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Asscher dat het actieplan van UWV effect heeft, maar dat het gebruik op enkele onderdelen nog achterblijft. Omdat de arbeidsmarktpositie van 50-plussers niet veel afwijkt van die van 55-plussers, breidt Asscher de regeling nu uit voor deze leeftijdsgroep. Het aantal werkzoekende 50-plussers met een WW-uitkering stijgt nog altijd. Op dit moment hebben ruim 188.000 50-plussers in ons land een werkloosheidsuitkering. Dat is een stijging van bijna 25 procent vergeleken met een jaar geleden.

Achterban mobiliseren
MKB-Nederland vraagt haar achterban om in elke sollicitatieprocedure ten minste één 50-plusser mee te nemen. Heeft een werkgever geen vacature, dan wordt gevraagd om met een oudere werkzoekende een netwerkgesprek te voeren. Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland: “Het klinkt misschien tegenstrijdig, om in deze lastige economische tijd deze oproep te doen, maar er is reden toe: vakmanschap en ervaring gaan steeds zwaarder wegen. En daarover beschikken juist 50-plussers. MKB-Nederland wil graag een extra stap doen om deze groep een goede kans te geven.”

Open doen voor 50+
De actie is onderdeel van de campagne ‘Open voor kansen, open voor 50-plus’. Op een speciale actiesite (www.openvoor50plus.nl) kunnen ondernemers aangeven dat zij bij een vacature ook een 50-plusser meenemen in de procedure of met hem of haar een netwerkgesprek willen voeren. Op deze website wordt ook uitgelegd wat de financiële voordelen zijn van het aannemen van een 50-plusser. MKB-Nederland voerde met UWV begin april al actie om de slechte positie van 50-plussers op de arbeidsmarkt te verbeteren tijdens de Week van de Ondernemer.

Langer doorwerken geen eenheidsworst
De ouderenorganisaties PCOB, Unie KBO en NOOM uitten eerder dit jaar al kritiek op het effect van de actieplannen voor oudere werklozen. “De huidige aanpak rond re-integratie maakt een eenheidsworst van werkzoekende ouderen. Er is meer maatwerk nodig. Een lager opgeleid iemand, die 25 jaar trouw is gebleven aan zijn werkgever en dan op straat komt te staan omdat zijn functie overbodig is geworden, heeft een andere benadering nodig dan een werkzoekende oudere die vaak van baan is veranderd en zijn kennis heeft bijgehouden.” Daarop wijst Els Hekstra, directeur van ouderenorganisatie PCOB.

Onbewuste vooroordelen
Uit de projecten blijkt dat vooral de beeldvorming over én van oudere werknemers moet veranderen. Volgens de ouderenbonden hebben 50-plussers veel te bieden, maar werkgevers en organisaties staan (soms onbewust) niet altijd voor hen open. Inzetten op empowerment blijkt succesvol. Senioren zelf kunnen hun eigen zoek- en sollicitatievaardigheden nog verbeteren. Ook is er maatwerk nodig om werkzoekende 50- plussers te helpen: het gaat meer om competenties dan om leeftijd. Goede scholingsmogelijkheden voor deze groep zijn essentieel.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Competentiemanagement, Langer doorwerken, Langer werken, Uncategorized
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid