Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
31
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsrelaties Donkere karaktereigenschappen veroorzaken pesten
Arbeidsrelaties

Donkere karaktereigenschappen veroorzaken pesten

Narcisme en psychopathie zorgen ervoor dat pesten op de werkvloer toeneemt met 30 tot 52 procent. Dit blijkt uit onderzoek van de business school van de Universiteit van Manchester. Omstanders kunnen er heel wat aan doen. Mits ze hun angst overwinnen.

Psychopathie, zoals weinig inlevingsvermogen blijkt de beste voorspeller te zijn van pestgedrag op de werkvloer. Pesten als gevolg hiervan komt niet altijd door de manager. Wel kan het komen een door hen gecreëerde giftige atmosfeer op de werkvloer. Hoofdonderzoeker Abigail Phillips vertelt dit aan het Engelse HR magazine. “Pesten is typisch een resultaat van een combinatie van deze zaken.”

Rol manager

Phillips vervolgt: “Uit ander onderzoek weten we dat rond 70 procent van de werknemers die worden gepest hun manager aanwijst als de oorzaak. Een leidinggevende met slechte karaktereigenschappen kan het ontstaan van een milieu waarin wordt gepest, bevorderen. Diens werknemers zouden de behoefte kunnen voelen om het onrecht dat ze wordt aangedaan te vergelden.”

Geintje op het werk: meer begrip

Uit weer een andere studie, van de School of Business and Economics van de Universiteit van Loughborough, blijkt dat collega’s minder snel een slachtoffer van pesten op de werkvloer zouden verdedigen dan een slachtoffer van persoonlijk pesten. In een experiment kregen deelnemers voorbeelden van pesten te zien, waarna ze werd gevraagd aan te geven in hoeverre ze zich konden vinden in de stelling: Ik zou hier in enige mate reageren. De score 1 stond daarbij voor “zeer oneens”, de score 5 voor “zeer eens”. In het geval van persoonlijk pesten was de totaal score 3,8, in dat van pesten op de werkvloer 3,5.

Persoonlijk pesten is erger

Het verschil werd significanter bij het antwoord op de vraag in hoeverre mensen de dader steunden. Bij persoonlijk pesten bleek de mate waarin ze de pester steunden tussen de 1 en 1,5 te zijn (laag). Maar bij pesten op de werkvloer was er veel meer steun voor de treiterkop: 2,5.

Rol omstanders is cruciaal

Dit benadrukt volgens de onderzoekers hoe belangrijk de rol is van omstanders, de mensen die getuige zijn van pesten, maar er niet direct aan mee doen. Zij kunnen het pesten ontmoedigen of juist versterken, door op te komen voor het slachtoffer of het pestgedrag daarentegen actief of passief te steunen.

Boos of angstig: helpt niet

Deze uitkomsten doen denken aan een Nederlands onderzoek van Roelie Mulder over de houding en het gedrag van omstanders bij pesten. Als omstanders niet helpen, blijkt dat vaak te komen door boosheid of door angst. Boosheid omdat ze de schuld van het pesten bij het slachtoffer leggen. Angst omdat ze bang zijn vervolgens zelf gepest te worden. Beide reacties leiden tot minder geneigdheid om te helpen. Mulder adviseert organisaties dan ook om meer aandacht te besteden aan dit, meestal onbewuste, ‘eigen schuld, dikke bult’ mechanisme. Als omstanders zich bewust zijn van hun boosheid of hun angst, en de gevolgen ervan voor het slachtoffer, zijn ze misschien in staat om eroverheen te stappen en toch in te grijpen.

(PW De Gids)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsrelaties, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid