Stelling
"Meer respect en waardering maken een loonsverhoging overbodig."
7
39
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken De machine kan het echt niet alleen …
Anders werken

De machine kan het echt niet alleen …

robot aan het werk

Robotisering zorgt nog niet voor veel meer productiviteit in ons land. Terwijl dat wel bij ruim een op elke drie werkgevers de belangrijkste reden is om de robot vaker in te schakelen. Passende bijscholing van medewerkers maakt de machine veel productiever. Zo blijkt uit het onderzoek ‘Upskilling your workforce for the age of the machine’ van het Capgemini Research Institute.

Waarom beginnen bedrijven aan robotisering van taken en (delen van) werkprocessen? Om de kwaliteit van die processen te verbeteren, zegt 43 procent van de 2.000 deelnemers aan het onderzoek. Maar een betere arbeidsproductiviteit kwam als tweede reden naar voren, genoemd door 37 procent van de ondervraagde managers en medewerkers in 400 bedrijven. Toch zegt 58 procent van de Nederlandse leidinggevenden en 61 procent van de medewerkers dat robotisering de productiviteit in de organisatie nog niet heeft verbeterd.

Scholing motiveert enorm…

Organisaties die robotisering hebben gecombineerd met bijscholing van hun personeel hebben hun productiviteit wel zien verbeteren. Door robotisering te combineren met relevante scholing zijn de werkprocessen 10 procent efficiënter geworden, stellen managers en medewerkers. Ook zijn de medewerkers bij bedrijfsorganisaties die de robot hebben gecombineerd met een cursus duidelijk positiever over hun eigen loopbaan bij dit bedrijf. Driekwart van de medewerkers ziet het na opleiding zitten om hier langer te blijven werken, tegen 60 procent in organisaties zonder begeleidende opleiding. Ook heeft het de motivatie om hier te blijven werken met 15 procent verbeterd. Mensen zien ook meer kansen om zelf grotere verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk.

.. mits de scholing relevant is

Om die positieve effecten te bereiken is het niet voldoende om er zomaar een opleiding tegenaan te gooien. Een ruime meerderheid van de werknemers is ontevreden over de opleidingsprogramma’s bij robotisering. Ruim 60 procent vindt dat ze niet hebben geholpen om de vaardigheden te ontwikkelen nodig om het werk efficiënter te doen. En 54 procent gaf aan dat de programma’s geen vaardigheden bieden om beter inzetbaar te worden. Ook zegt 62 procent van de respondenten dat de programma’s hen vooral “hielpen om niet ontslagen te worden”. Als er wel positieve effecten zijn van opleiding bij robotisering, dan zijn ze vrij basaal: 54 procent gaf aan dat de programma’s helpen om “zich te ontdoen van repetitieve activiteiten”. En ook werkgevers noemen een tekort aan goed opgeleid personeel als grootste belemmering om verder te gaan met robotisering en automatisering.

Te weinig oog voor de gevolgen

Kennelijk zijn de meeste opleidingsactiviteiten bij robotisering nog te basaal, vooral gericht op opheffen van de nadelen voor het personeel om echte schaalvoordelen van automatisering te ervaren, blijkt uit het onderzoek. Deels komt dit omdat zeven van elke tien Nederlandse bedrijven nauwelijks stilstaat bij de gevolgen van robotisering voor het eigen personeel. En net niet de helft van de managers communiceert over de mogelijke gevolgen met de eigen mensen.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid