Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Balans werk-privé Doorwerken buiten werktijd? Kwart van de werkgevers eist het van je
Balans werk-privé

Doorwerken buiten werktijd? Kwart van de werkgevers eist het van je

Een van de oorzaken van stress en burn-outs is dat mensen hun werk niet kunnen loslaten. Altijd maar in de avonden en weekenden doorwerken kan je flink opbreken. Toch heb je het meestal aan jezelf te wijten. Maar een op de vier leidinggevenden verwacht van hun personeel dat ze ook buiten werktijd bereikbaar zijn en hun e-mail checken.  

Dit blijkt uit het Nationaal Leiderschaps Onderzoek 2015 onder ruim driehonderd leiders en honderd werknemers.

Eigen verantwoordelijkheid
In de interviews hebben de leiders het over “de eigen verantwoordelijkheid”, maar dit laat ruimte over voor interpretatie. Ze verwachten dat medewerkers bereikbaar zijn en hun e-mail checken ‘indien nodig’, maar benadrukken wel het belang van een goede werk-privébalans.

Stimulerend
Verder blijkt uit het onderzoek dat de leidinggevenden zichzelf open, coachend en stimulerend vinden. Gemiddeld geven ze zichzelf het cijfer 7,6. De meeste bazen hanteren een mensgerichte of situationele leiderschapsstijl. Kenmerkend voor deze stijl is het geven van verantwoordelijkheid en vertrouwen aan de eigen medewerkers.

De medewerkers denken er echter anders over. Ze herkennen de aandacht voor de ‘mens’ binnen de organisatie, maar vinden hun baas minder vaak mensgericht dan de bazen zelf (36 procent  tegen 47 procent). En daar waar de bazen zichzelf gemiddeld waarderen met een 7,6, geven de medewerkers hen toch een significant lager cijfer: 6,8.

Dat lagere cijfer doet er overigens niets aan af dat het slechts een minderheid is die niet zo blij is met de stijl van leidinggeven van de baas. Twee derde zegt tevreden of zeer tevreden te zijn hierover.

Vrouwen
Een meerderheid bij de leiders (58 procent) en werknemers (60 procent) vindt dat er meer vrouwen in leidinggevende posities moeten komen. Het percentage moet van 30 procent nu naar 50 procent. Als reden voeren ze aan dat dit een betere afspiegeling vormt van met medewerkersbestand en dat meer vrouwen de effectiviteit van het managementteam vergroot. In positieve discriminatie of de invoering van een verplicht quotum zien ze niets; de kwaliteit van de man of vrouw moet doorslaggevend zijn.

 Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Balans werk-privé, Dossiers, Gezond ondernemen, Gezonder werken, Leiderschap, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid