Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
58
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Doorwerken is belangrijk, maar hoe doe je dat?
Langer doorwerken

Doorwerken is belangrijk, maar hoe doe je dat?

Oudere man met laptop

Bijna 1 werkgever op elke 3 vindt het belangrijk dat werknemers tot hun pensioen blijven doorwerken. In 2008 was slechts een kwart die mening toegedaan. Zo blijkt uit de Monitor Arbeid van TNO. Toch bieden werkgevers daar nog niet erg veel mogelijkheden voor.

Als het gaat om duurzaam inzetbaar blijven kijken werkgevers vooral naar gezond en veilig werken. Zo heeft 2 van elke 3 werkgevers in de afgelopen twee jaar tenminste één specifieke maatregel doorgevoerd op het gebied van arbo en verzuim. Het gaat dan onder andere over gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Die moeten werknemers immers beschermen tegen bepaalde risico’s van het werk. Dit doet een kwart van de werkgevers.

Gezonde leefstijl bevorderen

Maar ook het bevorderen van een gezonde leefstijl hoort bij aandacht voor duurzame inzetbaarheid, vinden steeds meer werkgevers. Een werkgever op elke 7 kijkt dan vooral naar de basics, zoals geen kroketten maar sla bij de lunch, meer bewegen, en goed omgaan met stress. Net zoveel werkgevers vinden het belangrijk om zelf voorlichting te geven over duurzaam inzetbaar blijven.

Lichamelijke en geestelijke arbeidsrisico’s

Werkgevers benoemen als belangrijkste arbeidsrisico’s werkdruk, lichamelijke belasting (tillen, duwen en/of trekken) en beeldschermwerk. Tussen 2008 en 2019 zijn werkdruk, beeldschermwerk, emotioneel zwaar werk en agressie steeds vaker genoemd als belangrijkste arbeidsrisico’s. Om deze psychosociale risico’s en stressbronnen te verminderen hanteren werkgevers verschillende maatregelen. Vooral het geven van meer autonomie en veranderingen in de organisatie, maar ook zorgen voor een aanspreekpunt en (meer) werkoverleg winnen daarbij aan belang.

Weinig gedaan aan scholing

Toch is ook bijblijven en vergroten van kennis en vaardigheden essentieel voor duurzame inzet. Want de wereld verandert continu en de ontwikkelingen op de werkvloer gaan snel. En dat krijgt minder aandacht van werkgevers en werknemers. Zo heeft 26 procent van de werknemers in de laatste 12 maanden geen enkele werkgerelateerde training, opleiding of cursus gevolgd. Bij 28 procent van de werkgevers heeft minder dan een kwart van de werknemers een training gevolgd. Voor de scholing van werknemers heeft 10 procent van de werkgevers een Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O-fonds) gebruikt.

Interne flex neemt af

Ook benutten van talent, als mogelijkheden om kennis en ervaring uit te breiden is bepalend voor duurzame inzetbaarheid. Toch hebben mensen met een vaste aanstelling nu 5 procent minder mogelijkheden om ander werk te doen binnen hun eigen organisatie (ook wel interne flexibilisering genoemd) dan in 2014. Interne flexibilisering kan ook door arbeid te ‘poolen’ met andere organisaties. In 2019 hield maar een heel klein percentage van de werkgevers (3%) er zo’n arbeidspool op na. Dat percentage is bijna ongewijzigd sinds 2014.

Meer nadruk op vast

Frans van der Zee, senior econoom van TNO geeft een verklaring voor het gebrek aan interne flex. ‘Veel organisaties nemen in deze tijd noodgedwongen afscheid van hun flexibele schil. De noodzaak om interne flexibilisering serieuzer op te pakken is dus groot, zeker nu in en na de crisis meer de nadruk op vast personeel komt te liggen. Ik ben overigens wel gepast optimistisch omdat we de flexibiliteit en autonomie voor werknemers, belangrijke randvoorwaarden voor interne flexibilisering, zien toenemen.’

Meer flex in je werk

Een groot aantal werkgevers biedt zijn werknemers flexibele werktijden, zelf roosteren en telewerken of thuiswerk. Werkgevers bieden hun medewerkers ook in toenemende mate individueel maatwerk. Meer dan de helft van de werkgevers biedt dat aan bij ontwikkeling en opleiding, plus inhoud en omvang van de werktaken. Precies de helft van de werkgevers biedt mogelijkheden om de werkduur zelf aan te passen. Alleen zorgverlof of mantelzorg komt er met 34 procent bekaaid af in het rijtje maatwerk voor werknemers.

Verschilt per branche

De mogelijkheden om flexibeler te werken verschillen sterk per branche. In de ICT, zakelijke en financiële dienstverlening en de zorg hebben werknemers vrij veel ruimte om zelf te beslissen over werkmethode, werkverdeling, oplossen van storingen en werktijden en pauzes. In de landbouw, industrie, handel en horeca meer dan 20 procentpunt lager dan gemiddeld.

Meer informatie over de staat van het werken is te vinden in de doorlopende Monitor Arbeid van TNO.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid