Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
31
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Doorwerken met corona onverstandig, maar …
Arbeidsomstandigheden

Doorwerken met corona onverstandig, maar …

Een meerderheid van de werkenden vindt dat een mondkapje dragen op het werk verplicht moet worden. Zo blijkt uit een enquête van vakbond CNV onder 1250 leden. Ook duiken steeds meer berichten op dat verkouden werknemers moeten doorwerken. Niet verstandig, natuurlijk. Maar onvermijdelijk, soms?

‘Zeker in beroepen waar de 1,5 meter afstand nauwelijks haalbaar is, zou iedereen een mondkapje moeten dragen’, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. Het gaat dan om winkels, horeca en in de productie. De verplichting zou voor zowel klanten, omstanders als voor werkenden zelf moeten gelden.

Liever mondkapje verplichten

Bij de keuze een verplichting of een dringend advies pleit 64 procent van de ondervraagden voor het eerste. Bijna 6 van elke 10 CNV-leden vindt het huidige advies onduidelijk. Een derde van de ondervraagden vindt dat een mondkapje op de werkvloer sowieso verplicht moet worden.

Naar de zaak komen

Ook valt op dat werkgevers steeds lakser omgaan met coronaregels. Veel ondervraagden in het CNV-onderzoek geven aan dat mensen met klachten, waaronder verkoudheid gewoon naar werk komen. Bijna 1 ondervraagde op elke 5 heeft dit megemaakt op het werk. Bovendien wordt iets meer dan 1 op elke 6 ondervraagden (16%) die thuis kunnen werken gevraagd om toch naar de zaak te komen.

Broeinest van besmettingen

Vooral in supermarkten neemt de druk op personeel toe, net als in distributiecentra. Dit melden FNV en CNV. De meeste zieke werknemers in deze branches blijven nog thuis. Maar volgens NOS Stories hebben tientallen zieke medewerkers in supermarkten en distributiecentra de opdracht gekregen om door te werken. Er zou anders een tekort aan personeel zijn. Soms heeft de helft van de werknemers verkoudheidsklachten. Maar driekwart van het personeel is nodig om de afdeling open te kunnen houden. Het CNV vindt dat de werkplek hierdoor een broeinest voor coronabesmettingen wordt.

Bezettingsproblemen

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelen CBL blijven bijna alle zieke werknemers thuis. “De supermarktbranche volgt de richtlijnen van het RIVM om te bepalen wanneer medewerkers niet mogen werken”, zegt een woordvoerder tegen de NOS. Wel erkent ze dat steeds meer supermarkten hun bezetting moeilijker rond kunnen krijgen. Ze wijt dat vooral aan het huidige testtempo. Omdat de wachttijden bij de GGD’s vaak te lang zijn, zouden steeds meer supermarkten werken met commerciële testbureaus.

Sneltests

Voorzitter Fortuin van het CNV is er niet gerust op. ‘Als we dit doortrekken naar alle werkenden, betekent het dat 1,5 miljoen werkenden collega’s om zich heen hebben met klachten. En daarmee een verhoogd risico op corona lopen. De werkplek wordt daarmee een broeinest voor coronabesmetting. Dit kunnen we ons niet veroorloven. We komen hier alleen doorheen als iedereen zich aan de maatregelen houdt, zowel werkgevers als werknemers.’ De vakbond pleit voor snel verder invoeren van de sneltests, zodat iedereen met klachten snel weet waar hij of zij aan toe is.

FNV: geen mondkapjesplicht

De FNV is geen voorstander van mondkapjesplicht voor winkelpersoneel. De vakbond vindt handhaving van de anderhalfmeterregel belangrijker bij het voorkomen van verdere verspreiding van het coronavirus. Maar als een winkel toch een mondkapjesbeleid invoert, dan is het volgens de bond belangrijk dat medewerkers inspraak hebben, en dat het veilig en werkbaar gebeurt. Dat betekent volgens de FNV elk uur een ‘adempauze’ van een kwartier.

Bedrijfsarts

Wanneer een werknemer positief test op corona sturen de meeste werkgevers de werknemer naar huis. Vervolgens moet de bedrijfsarts, eventueel in overleg met de GGD, bepalen welke naaste collega’s preventief naar huis moeten, en/of zich moeten laten testen. De bedrijfsarts adviseert de besmette werknemer over de mogelijkheden en voorwaarden om weer aan het werk te gaan. De werkgever wordt geadviseerd over de gevolgen voor het werk en de organisatie. Als de GGD een besmetting na bron- en contactonderzoek herleidt tot een vestiging of bedrijf, dan kan het 2 weken sluiting betekenen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid