Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
47
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Doorwerken met een burn-out. Kan dat?
Achtergrond

Doorwerken met een burn-out. Kan dat?

kantoormedewerker heeft werkstress

Je voelt je vermoeid, uitgeput, snel geïrriteerd, en wat er gebeurt op je werk boeit je maar matig. Je bent overwerkt, onderbezet en lusteloos. Het grote woord moet er maar uit: je bent hard op weg naar een burn-out. 5 Tips om het roer nog net op tijd om te gooien.

Het sneeuwt (bijna) artikelen over werkdruk, werkstress en burn-out in de vakpers en de kranten. Geen zin in innovaties en andere ‘nieuwigheden’, geen zin in persoonlijke ontwikkeling en we zien als een berg op tegen de nabije toekomst met virus, handelsoorlog en klimaatramp. Alsof Werkend Nederland collectief richting een burn-out aan het gaan is.

5 Tips om net geen burn-out te krijgen

En ondertussen moet je wel doorwerken, want het bedrijf is onderbezet. Weglopen terwijl de trein op volle snelheid doorloopt doe je niet. Maar doorwerken met een burn-out kan ook niet. Net op tijd stoppen misschien nog wel. Gwen Moran schreef voor Fast Company een artikel over mensen in precies zo’n situatie in de VS. Daar heeft een werkende op elke vijf last van burn-out. De verschijnselen variëren van verveling tot ineenstorting, en al het denkbare er tussenin. Het beste wat je dan kunt doen? Even stoppen met je werk, en iets heel anders gaan doen. Maar wat als juist dat niet kan?

1} Zoek de juiste balans.

We hebben allemaal een zekere mate van stress nodig, stelt directeur Davis-Laack van een gespecialiseerd behandelcentrum in het artikel van Moran. Het helpt bij gevaar vermijden, en het motiveert om lastige taken gedaan te krijgen. Maar het gaat om de juiste balans. Tussen de taken en verantwoordelijkheden, en de middelen (tijd, geld, apparaten, contacten, bevoegdheden onder andere) die iemand heeft om al dat werk ‘af’ te krijgen. Wat krijgt hij niet meer gedaan met de middelen die hij nu kan gebruiken? Het kan zijn dat die taken en verantwoordelijkheden te hoog zijn gegrepen, of dat er teveel in te korte tijd af moet. Mogelijk schieten de middelen te kort. Derde mogelijkheid: te weinig herstelmomenten in het werkende leven. De momenten (taken, situaties) benoemen waarbij iemand het te kwaad krijgt is de eerste stap op weg naar herstel van de balans. Overleg met de werkgever, en met het thuisfront is onmisbaar voor wie de juiste balans weer wil terugvinden.

2} Bewaak je grenzen.

De volgende stap op weg naar een prettige mate van werkstress is: op tijd ‘nee’ leren zeggen. Zeker voor wie de stress- en burnoutverschijnselen voelt aankomen. Want de meeste bedrijven gaan net zolang door met werk opstapelen tot de werkende eronder bezwijkt. En er zijn nogal wat mensen die liever geen nee zeggen. Uitstellen, door dagen en tijden te noemen waarop wat extra werk beter uitkomt is een mogelijkheid. Maar je kunt ook proberen om de mogelijkheden uit te breiden waarmee je dat werk beter af krijgt. Een goede band met de collega’s die mogelijk wat werk kunnen overnemen is een mogelijkheid, aldus Davis-Laack. Het zorgt ten minste voor meer begrip.

3} Elke dag offline gaan.

De gevaren van always on zijn inmiddels wel bekend. Berichten checken terwijl je ’s avonds op de bank naar de teevee kijkt zijn een potent middel voor stress tijdens de nachtelijke rusturen. Zeker voor mensen die geen week achter elkaar vrij kunnen nemen (of krijgen) is dagelijkse downtime essentieel tegen een burn-out. Zegt ook Moran in haar artikel. Maar niet iedereen zet de (smart)phone makkelijk uit. Daarom deze link naar een artikel voor digitaal detoxen.

4} Ga job craften.

Denk nu niet gelijk aan een complete carrièreswitch. Job craften kan ook op veel kleinere, alledaagse schaal. Doe het meest (in)spannende of uitdagendste werk op de tijden dat je ‘op je best bent’. Enige zelfkennis, eventueel met uitproberen, is hierbij misschien nodig. Maar wie het saaie routinewerk bewaart voor de overige delen van de werkdag krijgt meer voldoening uit zijn werk. En dus meer werkplezier, betere motivatie, en grotere betrokkenheid. De balans tussen de energieslurpers en de energiegevers wordt beter. Bij job crafting gaat het volgens Davis-Laack vooral om meer van jezelf in de baan te stoppen. Doe het werk zo veel mogelijk volgens je eigen, persoonlijke manier van werken. Nog een tip: let op hoe de medewerker zelf praat over zijn of haar eigen werk. Wie teveel let op de negatieve aspecten zal er nooit echt blij van worden. Job craften in je dagelijkse werk is misschien wel de meest waardevolle tip in dit helder geschreven artikel van Moran.

5} Zet stippen op de horizon.

Mensen die het niet meer zien zitten doen er goed aan om terug te denken aan vroeger. Toen ze nog vol zaten met goede bedoelingen en ambities voor hun werk. (We hebben ze allemaal gehad, anders hadden we dit werk niet gevonden.) Welke problemen ging je oplossen, wat ging je beter doen, wie ging je helpen? Bedenken hoe je die doelen weer, of alsnog kunt bereiken geeft meer positieve energie, hoe lastig of ver weg ze misschien ook lijken. Davis-Laack heeft nog een opvallende tip: verander regelmatig je wachtwoord. Lijkt lastig, maar dat schijnt te helpen om die stip op de horizon beter te onthouden. Mits die stip niet al te makkelijk is te raden…Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid