Stelling
"Bij langer thuiswerken moet je het werk zelf heel anders inrichten."
26
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Doorwerken met een burn-out. Kan dat?
Arbeidsomstandigheden

Doorwerken met een burn-out. Kan dat?

kantoormedewerker heeft werkstress

Je voelt je vermoeid, uitgeput, snel geïrriteerd, en wat er gebeurt op je werk boeit je maar matig. Je bent overwerkt, onderbezet en lusteloos. Het grote woord moet er maar uit: je bent hard op weg naar een burn-out. 5 Tips om het roer nog net op tijd om te gooien.

Van elke 3 mensen tussen 20 en 40 jaar is er één zò vermoeid dat hij of zij minder functioneert. En, nog opzienbarender: 30 procent heeft die klachten al ruim 2 jaar. Ongeveer 1 op elke 5 heeft er zelfs elke dag last van. Dat komt mede omdat iets meer dan de helft geen hulp zoekt. Niet bij artsen, psychologen en ook niet bij familie of bekenden. Zo blijkt uit nieuw onderzoek van Interpolis, uitgevoerd door IPSOS.

(Te)veel interacties tegelijk

Waar hebben ze dan precies zo’n last van, denk je nu misschien. Dat verschilt bij iedereen. Sommigen kunnen slecht(er) tegen herrie of drukte, ze hebben het gevoel dat ze worden ‘geleefd’, dat ze altijd beschikbaar en bereikbaar moeten zijn, ze zijn prikkelbaar en op allerlei manieren emotioneel labiel. Hun lontje wordt steeds korter, het vermogen om gebeurtenissen te relativeren neemt steeds verder af, ze zoeken overal iets achter en ze hebben steeds vaker het gevoel dat ze dingen doen die ze eigenlijk niet willen doen, omdat ze er weinig tot geen plezier of geluk aan ontlenen. De oorzaken van al dit ‘kleine leed’? De interacties die we de hele dag hebben met anderen. Collega’s, managers, partners, kinderen, vrienden, bekenden.

Gedrag checken

Niets aan te doen, denken veel mensen met een druk leven nu. En inderdaad, “een leven leiden zonder stressklachten is onmogelijk. Het is ‘part of life’, het maakt je weerbaar en is soms ook niet erg”, zegt een woordvoerster van Interpolis. “Wat we willen voorkomen is dat klachten erger en erger worden en mensen uiteindelijk maanden uit de roulatie zijn door een burn-out.” De verzekeraar ontwikkelde de Chiller-app, die nu wordt getest. De app helpt om onder meer via laagdrempelig online contact met een psycholoog het gedrag dat een burn-out uitlokt op tijd aan te pakken. Want mensen die afglijden richting een burn-out zijn zelf meestal de laatsten die dat inzien. Zeker als ze thuiswerken.

5 Tips om net geen burn-out te krijgen

Een app is een handig hulpmiddel, net zoals een gesprek met een psycholoog. Maar ondertussen moet je wel doorwerken, want het bedrijf is onderbezet. Reorganisaties dreigen, en misschien ben jij straks de volgende als je nu afhaakt. Maar doorwerken met een burn-out kan ook niet. Net op tijd stoppen misschien nog wel. Gwen Moran schreef voor Fast Company een artikel over mensen in precies zo’n situatie in de VS. Daar heeft een werkende op elke vijf last van burn-out. Het beste wat je dan kunt doen? Even stoppen met je werk, en iets heel anders gaan doen. Maar wat als juist dat niet kan?

1} Zoek de juiste balans.

We hebben allemaal een zekere mate van stress nodig. Stress helpt bij gevaar vermijden, en het motiveert om lastige taken gedaan te krijgen. Maar stress moet geen burn-out worden. Dus moet je nog net op tijd de balans herstellen. Tussen de taken en verantwoordelijkheden, en de middelen (zoals tijd, geld, apparaten, contacten, bevoegdheden) die iemand heeft om al dat werk ‘af’ te krijgen. Misschien schieten de middelen te kort voor al dat werk, zeker als er te weinig tijd voor is. Dan zijn er te weinig herstelmomenten. Maar het kan ook dat je eigen ambities in de weg zitten. Misschien vind je het werk wel te leuk. Of het is te weinig uitdagend. De momenten (taken, situaties) benoemen waarbij iemand het te kwaad krijgt is de eerste stap op weg naar herstel van de balans. Overleg met de werkgever, en met het thuisfront is onmisbaar voor wie de juiste balans weer wil terugvinden.

2} Bewaak je grenzen.

De volgende stap op weg naar een prettige mate van werkstress is: op tijd ‘nee’ leren zeggen. Zeker voor wie de stress- en burnoutverschijnselen voelt aankomen. Want de meeste bedrijven gaan net zolang door met werk opstapelen tot de werkende eronder bezwijkt. En er zijn nogal wat mensen die liever geen nee zeggen. Uitstellen, door dagen en tijden te noemen waarop wat extra werk beter uitkomt is een mogelijkheid. Maar je kunt ook proberen om de mogelijkheden uit te breiden waarmee je dat werk beter af krijgt. Een goede band met de collega’s die mogelijk wat werk kunnen overnemen helpt ook. Het zorgt tenminste voor wat meer begrip.

3} Elke dag offline gaan.

De gevaren van always on zijn inmiddels wel bekend. Berichten checken terwijl je ’s avonds op de bank naar de teevee kijkt zijn een potent middel voor stress tijdens de nachtelijke rusturen. Zeker voor mensen die geen week achter elkaar vrij kunnen nemen (of krijgen) is dagelijkse downtime essentieel tegen een burn-out. Maak er een vaste gewoonte van, om op vaste tijden elke dag te stoppen met verbonden en bereikbaar te zijn. Je krijgt na enige tijd het gevoel zelf weer te bepalen hoe je je tijd indeelt. Maar niet iedereen zet de (smart)phone makkelijk uit. Of zorgt ervoor dat hij of zij echt even onbereikbaar is tijdens de vakantie. Daarom deze link naar een artikel voor digitaal detoxen.

4} Ga job craften.

Denk nu niet gelijk aan een complete carrièreswitch. Job craften kan ook op veel kleinere, alledaagse schaal. Doe het meest (in)spannende of uitdagendste werk op de tijden dat je ‘op je best bent’. Enige zelfkennis, eventueel met uitproberen, is hierbij misschien nodig. Maar wie het saaie routinewerk bewaart voor de overige delen van de werkdag krijgt meer voldoening uit zijn werk. En dus meer werkplezier, betere motivatie, en grotere betrokkenheid. De balans tussen de energieslurpers en de energiegevers wordt beter. Bij job crafting gaat het er vooral om meer van jezelf in de baan te stoppen. Doe het werk zo veel mogelijk volgens je eigen, persoonlijke manier van werken. Nog een tip: let op hoe de medewerker zelf praat over zijn of haar eigen werk. Wie teveel let op de negatieve aspecten zal er nooit echt blij van worden.

5} Zet stippen op de horizon.

Mensen die het niet meer zien zitten doen er goed aan om terug te denken aan vroeger. Toen ze nog vol zaten met goede bedoelingen en ambities voor hun werk. (We hebben ze allemaal gehad, anders hadden we dit werk niet gekregen.) Welke problemen ging je oplossen, wat ging je beter doen, wie ging je helpen? Bedenken hoe je die doelen weer, of alsnog kunt bereiken geeft meer positieve energie, hoe lastig of ver weg ze misschien ook lijken. Denk positiever, kortom. Relaties onderhouden is ook een goede manier om je beter te gaan voelen. Vaak zit het in kleine dingen, zoals oprecht luisteren naar het verhaal van een collega die vertelt over zijn wetenswaardigheden van de dag. Of een waarderende mail sturen naar iemand die een goede presentatie hield.

Meer!?

Meer informatie tegen een dreigende burn-out? Check de 7 tips in dit artikel!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid