Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Doorwerken met een burn-out. Kan dat?
Arbeidsomstandigheden

Doorwerken met een burn-out. Kan dat?

kantoormedewerker heeft werkstress

Voor alle duidelijkheid: nee, doorwerken als je een burn-out hebt kan niet. Wel kan je proberen om te voorkomen dat je echt in een burn-out komt. Hier leggen steeds meer onderzoekers, bedrijfsartsen en managementadviseurs zich op toe. 5 Tips om het roer nog net op tijd om te gooien.

Stel: je voelt je vermoeid, uitgeput, snel geïrriteerd, en wat er gebeurt op je werk boeit je maar matig. Je bent overwerkt, onderbezet en lusteloos. Het grote woord moet er maar uit: je bent hard op weg naar een burn-out. Van elke 3 mensen tussen 20 en 40 jaar is er één zò vermoeid dat hij of zij minder functioneert. En, nog opzienbarender: 30 procent heeft die klachten al ruim 2 jaar. Ongeveer 1 op elke 5 heeft er zelfs elke dag last van.

(Te)veel interacties tegelijk

Waar hebben ze dan precies zo’n last van, denk je nu misschien. Dat verschilt bij iedereen. Sommigen kunnen slecht(er) tegen herrie of drukte, ze hebben het gevoel dat ze worden ‘geleefd’, dat ze altijd beschikbaar en bereikbaar moeten zijn, ze zijn prikkelbaar en op allerlei manieren emotioneel labiel. Hun lontje wordt steeds korter, het vermogen om gebeurtenissen te relativeren neemt steeds verder af, ze zoeken overal iets achter en ze hebben steeds vaker het gevoel dat ze dingen doen die ze eigenlijk niet willen doen, omdat ze er weinig tot geen plezier of geluk aan ontlenen. De oorzaken van al dit ‘kleine leed’? De interacties die we de hele dag hebben met anderen. Collega’s, managers, partners, kinderen, vrienden, bekenden.

Gedrag checken

Niets aan te doen, denken veel mensen met een druk leven nu. En inderdaad, een leven leiden zonder stressklachten is onmogelijk. ‘Het is ‘part of life’, het maakt je weerbaar en is soms ook niet erg’, zegt ook een woordvoerster van Interpolis. ‘Wat we willen voorkomen is dat klachten erger en erger worden en mensen uiteindelijk maanden uit de roulatie zijn door een burn-out.’ De verzekeraar ontwikkelde de Chiller-app, die nu wordt getest. De app helpt om onder meer via laagdrempelig online contact met een psycholoog het gedrag dat een burn-out uitlokt op tijd aan te pakken. Want mensen die afglijden richting een burn-out zijn zelf meestal de laatsten die dat inzien. Zeker als ze thuiswerken.

7 Tips om net geen burn-out te krijgen

Een app is een handig hulpmiddel, net zoals een gesprek met een psycholoog. Maar ondertussen moet je wel doorwerken, want het bedrijf is onderbezet. Reorganisaties dreigen, en misschien ben jij straks de volgende als je nu afhaakt. Maar doorwerken met een burn-out kan ook niet. Net op tijd stoppen misschien nog wel. Gwen Moran schreef voor Fast Company een artikel over mensen in precies zo’n situatie in de VS. Let op de volgende 7 tips die een aanstaande burn-out misschien nog kunnen afwenden.

1} Let op de voortekens.

De eerste tekens die duiden op een mogelijk aanstaande burn-out zijn vaak heel subtiel. Denk aan gelatenheid, somberheid en jezelf incapabel voelen. Het kan leiden tot wanhoop en angstig, vermijdend gedrag op het werk. Mislukkingen en teleurstellingen voelen als persoonlijke nederlagen. Ze bevestigen het gevoel van incapabel zijn, en dan begint de spiraal naar beneden. Iemand heeft steeds minder zin in zijn werk, gedraagt zich futloos, passief, gelaten en doet soms cynisch. Die afwijzende houding verhardt makkelijk, en leidt dan tot plotselinge woedeuitbarstingen of huilbuien.

2} Zoek de juiste balans.

We hebben allemaal een zekere mate van stress nodig. Dat helpt om gevaar op tijd te herkennen, en het motiveert om lastige taken gedaan te krijgen. Maar stress moet geen burn-out worden. Dus moet je nog net op tijd de balans herstellen. Tussen de taken en verantwoordelijkheden, en de middelen die iemand heeft om al dat werk ‘af’ te krijgen. Misschien schieten de middelen te kort voor al dat werk. Dan zijn er te weinig herstelmomenten. Maar het kan ook dat de eigen ambities in de weg zitten. Misschien vind iemand het werk te leuk. Of is het juist te weinig uitdagend. De momenten (taken, situaties) benoemen waarbij iemand het te kwaad krijgt is de eerste stap op weg naar herstel van de balans. Overleg met de werkgever, en met het thuisfront is onmisbaar voor wie de juiste balans weer wil terugvinden.

3} Toon meer aandacht en oprechte waardering.

Toon, zeker als leidinggevende begrip voor de emoties van de gestresste collega. Denk niet gelijk in oplossingen, leef mee met de onmogelijkheden zoals hij of zij die momenteel ervaart. Pas dan is er ruimte voor mogelijke oplossingen. Behalve in herverdeling van werk en taken zit dat vaak in meer waardering en erkenning tonen voor geleverde prestaties. Vaak zijn het kleine dingen, zoals waardering tonen voor dat overwerk van vorige week. Of voor de moeilijke omstandigheden waaronder iemand thuis toch blijft doorwerken. Of een waarderende mail sturen naar iemand die een goede presentatie hield. Of even kletsen over iets heel anders, bijvoorbeeld een gedeelde hobby. Relaties verstevigen is ook een goede manier om je beter te gaan voelen. Dat mes snijdt aan beide kanten.

4} Bewaak je grenzen.

De volgende stap op weg naar een prettige mate van werkstress is: op tijd ‘nee’ leren zeggen. Zeker voor wie de stress- en burnoutverschijnselen voelt aankomen. Want de meeste bedrijven gaan net zolang door met werk opstapelen tot de werkende eronder bezwijkt. En er zijn nogal wat mensen die liever geen nee zeggen. Uitstellen, door dagen en tijden te noemen waarop wat extra werk beter uitkomt is een mogelijkheid. Maar je kunt ook proberen om de mogelijkheden uit te breiden waarmee je dat werk beter af krijgt. Een goede band met de collega’s die mogelijk wat werk kunnen overnemen helpt ook. Het zorgt tenminste voor wat meer begrip.

5} Elke dag offline gaan.

De gevaren van always on zijn inmiddels wel bekend. Zeker bij mensen die geen week achter elkaar vrij kunnen nemen (of krijgen) is dagelijkse downtime essentieel tegen een burn-out. Maak er een vaste gewoonte van, om op vaste tijden elke dag te stoppen met verbonden en bereikbaar te zijn. Je krijgt na enige tijd het gevoel zelf weer te bepalen hoe je je tijd indeelt. Maar niet iedereen zet de (smart)phone makkelijk uit. Of zorgt ervoor dat hij of zij echt even onbereikbaar is tijdens de vakantie. Daarom deze link naar een artikel voor digitaal detoxen.

6} Ga job craften.

Denk nu niet gelijk aan een complete carrièreswitch. Job craften kan ook op veel kleinere, alledaagse schaal. Doe het meest (in)spannende of uitdagendste werk op de tijden dat je ‘op je best bent’. En bewaar het saaie routinewerk voor de tijden waarop je meestal niet echt ‘piekt’. Zo krijg je meer voldoening uit je werk. En dus meer werkplezier, betere motivatie, en grotere betrokkenheid. De balans tussen de energieslurpers en de energiegevers wordt beter.

7} Zet stippen op de horizon.

Mensen die het niet meer zien zitten doen er goed aan om terug te denken aan vroeger. Welke problemen ging je oplossen, wat ging je beter doen, wie ging je helpen? Bedenken hoe je die doelen weer, of alsnog kunt bereiken geeft meer positieve energie. Hoe lastig of ver weg ze misschien ook lijken. Wie het verleden niet ziet zitten, heeft vaak baat bij de gedachte dat het in de toekomst alleen maar beter kan worden. Die toekomst kan ook buiten je huidige werk liggen.

Let op!

Deze tips zijn nutteloos bij mensen die echt een burn-out hebben. Ze kunnen het probleem dan zelfs verergeren. Professionele hulp inroepen is de beste optie bij mensen met een burn-out. Is het nog niet zover, maar zie je wel al wat voortekens? Check dan, behalve de tips in dit artikel ook de 7 tips in dit artikel.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws

4 reacties op Doorwerken met een burn-out. Kan dat?

 1. Duurzaamheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Deze “oplossingen” zijn mij te individueel ingestoken. De werkgever dient grenzen te respecteren en samen met medewerker te bepalen. Te doen gebruikelijk is niet te benoemen wat herstel is en hoe je herstelt. Stelling: hoe harder je werkt (inspant) des te meer je ontspant (herstel). Dit dient gepland te gebeuren anders ga je je als een verslaafde gedragen. Verlossing zoeken in een andere baan is weglopen voor het probleem, je neemt immers je gedrag/houding/onwetendheid mee.

 2. Schrijver dezes is duidelijk geen ervaringsdeskundige en heeft geen idee op welk moment een burn-out werkelijk toeslaat. “Nog net op tijd de balans herstellen” is zo’n uitspraak. Mensen welke een burnout hebben gehad hebben over het algemeen geen idee waarom het hun juist op dat moment is overkomen. Dus hoe kun je dan op het juiste moment de balans herstellen…… Een ervaringsdeskundige 😉

  • Ernst Verrijk

   Beste Henk,
   nee, gelukkig ben ik (nog) geen ervaringsdeskundige op burn-outs. Wel ben ik de schrijver van dit artikel. Het is gebaseerd op een artikel van Gwen Moran, een auteur van adviserende artikelen voor managementbladen in de VS (zie link in het artikel). Misschien heeft zij het ook mis in jouw ogen, maar er zijn meer ‘deskundigen’ die vinden dat je signalen van een aanstaande burn-out kunt herkennen. Misschien zeggen ze dat vooral omdat ze er geld aan kunnen verdienen, met adviezen en cursussen. Maar misschien hebben sommige mensen toch wel iets aan die tips. Daarom, en omdat het onderwerp belangrijk is voor duurzame inzet, heb ik dit artikel geplaatst op deze website. Niet om de mensen met een burn-out belachelijk te maken door te suggereren dat het hun eigen schuld is.

 3. Roel Reitzema

  Dit artikel hangt van vaagheden aan elkaar. De kop suggereert dat je sowieso kunt doorwerken wanneer er sprake is van een burnout. Deze term is inmiddels zo vervaagd geraakt dat niemand meer weet wat het betekent. Het is een ziekte die te diagnosticeren is, wanneer je aan deze ziekte lijdt is werken onmogelijk. Je moet de tijd nemen je herstelfysiologie op orde te brengen door gedrag. Ook wanneer je overbelast bent, in vaktermen: overspanning, is het in balans brengen van de herstelfysiologie belangrijk. Stelregel: hoe meer inspanning des te meer ontspanning (lees: herstel). Anders gezegd: hoe harder je werkt des te harder moet je ontspannen.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid