Stelling
"Oudere werknemers willen liever niet met pensioen. Ze zijn een werkend leven gewend."
21
62
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Doorwerken met een burn-out. Kan dat?
Achtergrond

Doorwerken met een burn-out. Kan dat?

kantoormedewerker heeft werkstress

Je voelt je vermoeid, uitgeput, snel geïrriteerd, en wat er gebeurt op je werk boeit je maar matig. Het grote woord moet er maar uit: deze mensen zijn hard op weg naar een burn-out. 5 Tips om het roer nog net op tijd om te gooien. Bijvoorbeeld met job crafting..

Het sneeuwt (bijna) artikelen over werkdruk, werkstress en burn-out in de vakpers en de kranten. We zijn overwerkt, onderbezet en lusteloos. Geen zin in innovaties en andere ‘nieuwigheden’, geen zin in persoonlijke ontwikkeling en we zien als een berg op tegen de nabije toekomst met Brexit, handelsoorlog en een klimaatramp. Alsof Werkend Nederland collectief richting een burn-out aan het gaan is.

5 Tips om net geen burn-out te krijgen

En ondertussen moet je wel doorwerken, want het bedrijf is onderbezet. Weglopen terwijl de trein op volle snelheid doorloopt doe je niet. Maar doorwerken met een burn-out kan ook niet. Net op tijd stoppen misschien nog wel. Gwen Moran schreef voor Fast Company een artikel over mensen in precies zo’n situatie in de VS. Daar heeft een werkende op elke vijf last van burn-out. De verschijnselen variëren van verveling tot ineenstorting, en al het denkbare er tussenin. Het beste wat je dan kunt doen? Even stoppen met je werk, en iets heel anders gaan doen. Maar wat als juist dat niet kan?

1} Zoek de juiste balans.

We hebben allemaal een zekere mate van stress nodig, stelt directeur Davis-Laack van een gespecialiseerd behandelcentrum. Het helpt bij gevaar vermijden, en het motiveert om lastige taken gedaan te krijgen. Maar het gaat om de juiste balans. Tussen de taken en verantwoordelijkheden, en de middelen (tijd, geld, apparaten, contacten, bevoegdheden onder andere) die iemand heeft om al dat werk ‘af’ te krijgen. Wat krijgt hij niet meer gedaan met de middelen die hij nu kan gebruiken? Dat zijn de taken en verantwoordelijkheden waarbij de werkende uit zijn comfort zone komt. Het kan zijn dat die taken en verantwoordelijkheden te hoog zijn gegrepen, of dat er teveel in te korte tijd af moeten. Mogelijk schieten de middelen te kort. Derde mogelijkheid: te weinig herstelmomenten in het werkende leven. De momenten (taken, situaties) benoemen waarbij iemand het te kwaad krijgt is de eerste stap op weg naar herstel van de balans.

2} Bewaak je grenzen.

De volgende stap op weg naar een prettige mate van werkstress is: op tijd ‘nee’ leren zeggen. Zeker als u de stress- en burnoutverschijnselen voelt aankomen. Want de meeste bedrijven gaan net zolang door met werk opstapelen tot de werkende eronder bezwijkt. En er zijn nogal wat mensen die liever geen nee zeggen. Uitstellen, door dagen en tijden te noemen waarop wat extra werk beter uitkomt is een mogelijkheid. Maar je kunt ook proberen om de mogelijkheden uit te breiden waarmee je dat werk beter af krijgt. Een goede band met de collega’s die mogelijk wat werk kunnen overnemen is een mogelijkheid, aldus Davis-Laack. Het zorgt ten minste voor meer begrip.

3} Elke dag offline gaan.

De gevaren van always on zijn inmiddels wel bekend. Berichten checken terwijl je ’s avonds op de bank naar de teevee kijkt zijn een potent middel voor stress tijdens de nachtelijke rusturen. Zeker voor mensen die geen week achter elkaar vrij kunnen nemen (of krijgen) is dagelijkse downtime essentieel tegen een burn-out. Maar niet iedereen zet de (smart)phone makkelijk uit. Daarom deze link naar een artikel voor digitaal detoxen.

4} Ga job craften.

Denk nu niet gelijk aan een complete carrièreswitch. Job craften kan ook op veel kleinere, alledaagse schaal. Doe het meest (in)spannende of uitdagendste werk op de tijden dat u ‘op uw best bent’. Enige zelfkennis, eventueel met uitproberen, is hierbij misschien nodig. Maar wie het saaie routinewerk bewaart voor de overige delen van de werkdag krijgt meer voldoening uit zijn werk. En dus meer werkplezier, betere motivatie, en grotere betrokkenheid. De balans tussen de energieslurpers en de energiegevers wordt beter. Bij job crafting gaat het volgens Davis-Laack vooral om meer van jezelf in de baan stoppen. Doe het werk zo veel mogelijk volgens je eigen, persoonlijke manier van werken. Nog een tip: let op hoe de medewerker zelf praat over zijn of haar eigen werk. Wie teveel let op de negatieve aspecten zal er nooit echt blij van worden. Job craften in je dagelijkse werk is misschien wel de meest waardevolle tip in dit artikel van Moran.

5} Zet stippen op de horizon.

Mensen die het niet meer zien zitten doen er goed aan om terug te denken aan vroeger. Toen ze nog vol zaten met goede bedoelingen en ambities voor hun werk. (We hebben ze allemaal gehad, anders hadden we dit werk niet gevonden.) Welke problemen ging je oplossen, wat ging je beter doen, wie ging je helpen? Bedenken hoe je die doelen weer, of alsnog kunt bereiken geeft meer positieve energie, hoe lastig of ver weg ze misschien ook lijken. Davis-Laack heeft nog een opvallende tip: verander regelmatig je wachtwoord. Lijkt lastig, maar dat schijnt te helpen om die stip op de horizon beter te onthouden. Mits die stip niet al te makkelijk is te raden…Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid