Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Doorwerken met een chronische aandoening: hoe doe je dat?
Gezonder werken

Doorwerken met een chronische aandoening: hoe doe je dat?

Langer leven betekent ook: langer doorwerken. En dat betekent onvermijdelijk meer werkende mensen met ziektes en chronische aandoeningen op het werk. Om dan goed te kunnen doorwerken is een integrale benadering van geneeskunst nodig: leefstijlgeneeskunde. Hiervoor pleiten experts verbonden aan Lifestyle4Health van TNO en LUMC in een manifest.

Steeds meer mensen met een chronische aandoening werken langer door. Niet alleen omdat we langer leven en dus ook werken, maar ook omdat we op steeds jongere leeftijd chronische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld diabetes, ontwikkelen. Eenderde van de beroepsbevolking heeft een chronische aandoening, vastgesteld door een arts.

Meeste tijd bezig met werken

Wie werkt, besteedt daar de meeste tijd aan elke werkdag. De werkcontext is daarom zeer relevant bij de inzet, de implementatie en het succes van leefstijlgeneeskunde. In het manifest ‘Leefstijlgeneeskunde en werk: Gezondheid en inzetbaarheid vergroten van werknemers met een chronische aandoening’ roepen de experts van Lifestyle4Health op om ook aandacht te besteden aan leefstijlgeneeskunde op het werk voor mensen met chronische aandoeningen. Naast naast risicopreventie en gezondheidspromotie.

Doorwerken is belangrijk

Wie doorwerkt met een chronische aandoening heeft meer moeite met doorwerken en ondertussen zijn ziekte onder controle te houden. Behandelingen conflicteren vaak met werkuren, afspraken en deadlines. En van chronische aandoeningen kan je plotseling meer last krijgen. Dit leidt tot meer verzuim, meer bezoek aan de huisarts, minder baankansen en hogere zorgkosten. Toch is het vaak belangrijk om deze mensen langer te laten doorwerken. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor bedrijven die hun ervaring en deskundigheid slecht kunnen missen op een krappe arbeidsmarkt.

Leefstijlgeneeskunde: integrale benadering

De opstellers van het manifest pleiten voor een integrale benadering van leefstijlgeneeskunde. Bij deze vorm van geneeskunst staat de vraag centraal hoe de omgeving het beste gezond gedrag van mensen met een chronische aandoening kan ondersteunen. De omgeving waarin iemand werkt wordt vaak vergeten als onderdeel van de leefomgeving én als aangrijpingspunt voor interventies, zeker in de behandeling van chronische ziekten.

Samenwerking essentieel

Samenwerking tussen huisarts, bedrijfsarts en specialistische behandelaars in de tweede lijn is essentieel daarbij. Ook werkgevers, verzekeraars, beleidsmakers en onderzoekers kunnen een belangrijke rol spelen. Noortje Wiezer, principal consultant work and health van TNO: ‘Wij roepen al deze partijen dan ook op om met elkaar leefstijlgeneeskunde een plek te geven in de werkcontext door dit te gaan toepassen in de praktijk.’

Het complete manifest is te downloaden vanaf de website van TNO.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Gezonder werken, Langer doorwerken, Nieuws
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid