Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Dreigt voor u ook de drone?
Blog

Dreigt voor u ook de drone?

Het is een feit: de eerste zelfsturende taxi’s zijn er, de eerste vrachtwagens met dit vermogen komen er ook aan en we moeten niet gek opkijken als over een paar jaar onze postpakketjes (veel meer dan dat gaat er al niet meer per post) door een drone worden bezorgd. Wat doen we met de mensen die dat werk nu nog doen, vraagt Els Brouwer zich af op HR-Base. Hoe blijven zij inzetbaar?

Opnieuw een aantal beroepen die massaal zullen uitsterven, en de klappen vallen dan weer bij de wat lager opgeleide beroepsbevolking. Een groep voor wie het lastig zal worden om een andere baan te vinden, tenzij ze misschien op tijd worden omgeschoold. Maar wie praat daar op voorhand al over?

Wel geslaagd, beroep is weg

We praten al jaren over duurzame inzetbaarheid en dan hebben we het meestal over hoe de werkzame bevolking vitaal en gemotiveerd werkzaam te houden. Dat geldt voor jong en oud. Maar er wordt niet speciaal geanticipeerd op de verdwijning van beroepen van mensen die nu werkzaam zijn en hoe daar op voorhand op in te grijpen. Secretaresses bijvoorbeeld worden wel bijgespijkerd met nieuwe software om in het vak bij te blijven. Maar het is niet ondenkbaar dat het in de nabije toekomst voor dat beroep helemaal ophoudt, en wat dan? We leiden zelfs, ook op scholen, nog steeds mensen op voor beroepen die er over een paar jaar niet meer zullen zijn.

De toekomst voorbereiden

Als recruiter krijg je misschien regelmatig verzoeken van werkzoekenden die zich willen inschrijven en waarvan je misschien ook al kunt bedenken dat er over een paar jaar minder of geen werk voor hem of haar zal zijn. Praat je daar dan weleens over? Kun je handreikingen aanbieden waarmee ze zich beter op de toekomst kunnen voorbereiden, advies over zinvolle omscholing?

Let op uw eigen saeck!

Of laat je je leiden door de waan van de dag en de eisen van de kortere termijn en blijf je alleen naar hun huidige beroep kijken? Laten we vooral mensen aan het werk helpen, maar daarbij ook vooruit kijken en advies over toekomstige mogelijkheden kunnen geven, dat hoort er zeker ook bij. Laten we ervoor zorgen dat we het beroep van recruiter zelf niet overbodig maken.

(HR-Base, Els Brouwer)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Blog, Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen

0 reacties op Dreigt voor u ook de drone?

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid