Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Duurzaam is dat je lang meegaat
Dossiers

Duurzaam is dat je lang meegaat

oudere werknemer met smartphone

Ieder mens tot zijn recht laten komen, ongeacht leeftijd, gezondheid of beperkingen, dat is pas echt duurzaam, stelt MVO Nederland in haar MVO Trends 2015. Toekomstgerichte ondernemers geven dan ook ieder talent een kans en werken aan een inclusieve samenleving.

Het is een van de trends die MVO Nederland vandaag publiceert in haar trendrapport voor het komend jaar.

Preventie
Als we ziek zijn gaan we naar de dokter. Als we overwerkt of overbodig zijn, zitten we thuis. Het zijn allemaal situaties die onwenselijk zijn en in veel gevallen voorkomen hadden kunnen worden. Bijvoorbeeld door in te zetten op preventie en door de juiste arbeidsomstandigheden te creëren.

Werk biedt zingeving
Maar ook het hebben van een baan op zich zorgt al voor de nodige gezondheidseffecten. Werk biedt zingeving, sociale contacten en structuur. Ook hier is forse winst te behalen; 1,2 miljoen Nederlanders zitten ongewild thuis en missen daardoor de positieve impact van werk op hun leven.

Duurzaamheid
Willen we goed omgaan met ons menselijk kapitaal dan is het slim om in te zetten op duurzaamheid in de ware betekenis van het woord, stelt MVO Nederland. Volgens de Dikke van Dale betekent duurzaamheid: ‘Geschikt/bestemd om lang te bestaan, bestendig.’ Niet alleen vanuit welzijnsoogpunt, maar ook vanuit financieel oogpunt wordt het steeds belangrijker dat mensen zo lang mogelijk gezond, zelfstandig, gelukkig en vitaal zijn. Zuinig zijn dus, iets waar Nederlanders van oudsher om bekend staan.

Voorheen was dit vooral de taak van de overheid, nu staan deze uitgangspunten steeds vaker centraal in veel nieuwe innovatieve verdienmodellen. Thema’s als ziekte en gezondheid worden niet langer meer als schadepost, maar als omzet- en imagokans voor ondernemingen beschouwd.

Arbeidsparticipatie
Zo is er toenemende aandacht voor arbeidsparticipatie door mensen met een beperking, duurzame inzetbaarheid, vitaliteit, het optimaal benutten van talent en betrokkenheid van medewerkers. Daarnaast komt preventie hoger op de agenda te staan.

Binnen de zorgsector is het concept van positieve gezondheid in opkomst. Resultaat is individuele welzijnswinst, gezonde en gemotiveerde medewerkers en klanten, minder onbenut potentieel en uiteindelijk besparing op zorgkosten voor de maatschappij.

Elk bedrijf kan zijn bijdrage leveren
Bedrijven hebben op verschillende manieren invloed op de gezondheid van mensen:

  • Als werkgever hebben ze invloed op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid van hun medewerkers.
  • Als producent van consumentenproducten hebben ze grote invloed op de gezondheid en leefstijl van consumenten.
  • Als supermarkt, horeca of cateraar bepalen ze het assortiment waaruit consumenten kunnen kiezen.
  • Via standpunten, lobby en reclame hebben ze een belangrijke rol in het publieke debat en de beeldvorming op het gebied van lichamelijke en geestelijke gezondheid.

MVO Nederland en NPHF (Federatie voor Gezondheid) gaan nauw samenwerken om bedrijven te activeren en te ondersteunen bij hun verschillende rollen op het gebied van gezondheid en preventie. De organisaties beginnen dit voorjaar met een rondetafelgesprek voor ondernemers en wetenschappers om de verschillende rollen van het bedrijfsleven te vertalen in concrete aanbevelingen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , , ,
Categorie : Dossiers, Gezond ondernemen, Gezonder werken, Langer werken, Nieuws, Talentontwikkeling

0 reacties op Duurzaam is dat je lang meegaat

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid