Stelling
"Wie het vaak te druk heeft, kan niet prioriteren"
8
12
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Duurzaam inzetbaar blijven? Leer uit je comfort zone stappen
Anders werken

Duurzaam inzetbaar blijven? Leer uit je comfort zone stappen

‘Hè bah, nu heb ik die vervelende afspraak in mijn agenda staan.’ Die man is vervelend, het onderwerp is onplezierig, of beide. Onplezierige taken, iedereen kent ze. Redenen genoeg om er niet aan te beginnen. Want dat betekent: uit je comfort zone stappen. Toch is er een manier om er wel aan te beginnen. En om ze af te krijgen, en het bovendien nog leuk te vinden. Hoe werkt dat?

Peter Bregman, managementtrainer ontdekte per ongeluk een goede manier om vervelend werk gedaan te krijgen. Hij ontdekte het min of meer per ongeluk, toen hij voor een train-de-trainersessie een halve week moest verblijven in een luxe-resort aan de Californische kust.

De eerste keer…

Op de eerste ochtend had hij zich voorgenomen om het wisselbad te gebruiken. Eerst in de hete stoom, dan in het ijskoude water. En dat drie keer achter elkaar. Bregman had ergens gelezen dat zoiets goed is voor je gezondheid. De eerste ochtend zat hij 20 minuten in het heerlijk hete stoombad voordat hij genoeg moed had verzameld om in het ijskoude water te duiken. En toen hij er eindelijk in plonsde, hield hij dat welgeteld 5 seconden uit voordat hij weer rillend op de kant stond. En terugholde naar de warme stoom.

Van watje naar bikkel

Watje, denk je nu. Maar wat gebeurde op de laatste dag van zijn verblijf: Bregman hield het 20 minuten uit in het ijsbad. Niet alleen dat, hij rilde niet meer. Het ijswater was niet koud maar verfrissend, vond hij. (Het schijnt zelfs dat Bregman op het laatst meerdere malen per dag in het wisselbad dook, om weer volkomen helder te zijn voor de volgende training.)

Je moet er doorheen!

Waarom is dit belangrijk voor duurzame inzetbaarheid? Taken uitstellen helpt meestal niet om ze gedaan te krijgen. Van uitstel komt zelden afstel. En het maakt je minder inzetbaar wanneer je je alleen concentreert op het leuke, makkelijke werk. Soms moet je die eerste stap zetten. Je moet er ‘doorheen’, net als Bregman toen hij voor het eerst in het ijskoude bad moest stappen.

Vergeet de olifant niet

Het gaat om die overgang, ontdekte Bregman. Mensen kunnen zich op bijna alles aanpassen. Lichamelijk, en geestelijk. Mits we de overgang kunnen maken. De eerste stap is altijd het lastigste. Wie ’s ochtends begint met de eenvoudige taken in zijn agenda (heel verstandig), blijft toch aankijken tegen de olifant van een taak die verderop gepland staat. En natuurlijk zijn er altijd voldoende aanleidingen om er niet aan te beginnen. Maar dan blijft die taak staan.

Wennen aan het oncomfortabele

Alle begin is moeilijk, dus het gaat erom dat je die eerste stap zet. Hoe kreeg Bregman zichzelf zover? Hij begon, na die eerste verschrikkelijke ervaring, te wennen aan de overgang naar iets oncomfortabels. Zijn lichaam en geest wenden aan het idee dat er straks iets onplezierigs zou gebeuren. Door dat besef kon hij de uitdaging aan om in dat ijsbad te stappen. Hij leerde om (letterlijk) uit zijn comfortzone te stappen.

In 3 stappen uit je comfort zone

Wie duurzaam inzetbaar wil blijven, moet zich dus bekwamen in de overgang naar nieuwe, onbekende en misschien wel vervelende zaken. Die buiten je comfort zone liggen. De lastige, vervelende of moeilijke zaken en taken die er ook bij horen. Bregman ontwikkelde er een 3-stappenplan voor.

1} Verzamel je moed en wilskracht.

Wilskracht kan niemand lang opbrengen. Maar het kan wel helpen om die essentiële eerste stap te zetten. Die stap waardoor je in dat ijsbad belandt. Bregman had er moed en zelfdiscipline voor nodig. Zoiets als: ‘je hebt het gezegd, nu moet je het ook doen.’ Of: ‘je kunt nu niet meer terug, er staan 10 mensen achter je.’ Je kunt misschien ook denken aan je eigen meerwaarde als je dit hebt voltooid. ‘Ik heb een sterk verhaal te vertellen, ik stijg in de achting bij mijn collega’s als ik dit doe’.

2} Zoek de kracht van de herhaling op.

Na de eerste keer wordt alles makkelijker. Door iets lastigs te herhalen, er opnieuw in te duiken (letterlijk, soms), geniet je onbewust van wat je al hebt bereikt om zover te komen. Je zelfvertrouwen neemt toe, met het besef dat je dit ‘kunt’. Bregman had van tevoren besloten dat hij de voordelen van het wisselbad ging ervaren. Zo kon hij de waarschuwingen negeren die zijn ‘gezond’ verstand afgaven toen hij weer naar het koude water liep. Trouwens, zijn lichaam liep er zonder te aarzelen naartoe.

3} Geniet van je eigen aanpassingsvermogen.

Bregman’s ervaring in het wisselbad ging van uiterst pijnlijk naar lekker-verfrissend. Hij genoot van de manier waarop zijn lichaam zich had aangepast aan die wisselende omstandigheden. Op de laatste dag bleef hij 60 maal zo lang in het koude water als de eerste keer.

Moed verzamelen en beginnen

De auteur beseft dat een lichamelijke uitdaging heel anders is dan de intellectuele of emotionele uitdagingen op het werk. Zoals een pijnlijk ontslaggesprek of beoordelingsgesprek voeren, een toespraak houden voor een kritisch publiek of een rapport schrijven over ingewikkelde materie. In dit artikel helpt hij je daar in 6 stappen verder mee. Maar uiteindelijk komt het toch allemaal neer op hetzelfde principe, stelt Bregman. Moed verzamelen en eraan beginnen. Uit je comfort zone durven stappen.

Let op het afbreekpunt

Makkelijk gezegd, en in werkelijkheid komt er meestal iets meer bij kijken. Maar pas op dat dat ‘iets’ geen excuus wordt om er helemaal niet aan te beginnen, benadrukt Bregman. Cruciaal is die eerste stap zetten. Als dat niet lukt, of niet goed gaat, kijk dan goed naar de reden waarom je afhaakt. Het afbreekpunt. Heb je meer voorbereiding nodig? Ga daar dan mee verder. Verzamel meer moed, en begin er toch maar aan.

Zet nu die eerste stap!

Uiteindelijk moet je die eerste stap zetten. Doe het nu, sluit Bregman zijn artikel ‘How to Actually Start the Task You’ve Been Avoiding’ op HBR af. Het legt helder de vinger op de zere plek bij veel mensen met half-afgemaakte to do-lijstjes of halfopen agenda’s. Behalve dan dat je ook nog moet kijken naar de hoeveelheid werk die je in een bepaalde tijd kunt doen. Of is dat ook een smoesje?Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid