Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
6
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Duurzaam inzetbaar in de logistiek: zo werkt dat
Achtergrond

Duurzaam inzetbaar in de logistiek: zo werkt dat

groep applaudiserende werknemers

Werken aan duurzame inzetbaarheid. In steeds meer sectoren en bedrijven komt het van de grond. De aanpakken zijn specifiek voor elke bedrijfstak, maar sommige methoden en technieken kunnen u inspireren om zoiets ook eens te proberen. Op de vaksite Logistiek worden drie manieren geschetst waarop de logistieke sector werkt aan duurzame inzet van haar mensen. Hieronder een ingekorte versie.

1} Vitaal aan het werk

Werken aan vitaliteit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, vindt het Sectorinsituut Transport & Logistiek (STL). Daarom helpen ze bedrijven een handje met een complete en gestructureerde aanpak. Een aanpak die moet zorgen voor blijvende aandacht voor vitaal werken bij werknemers: Vitaal aan het werk.

Verzuim daalde dramatisch

Een van de bedrijven die werkt volgens deze aanpak is Jongeneel Transport. Jongeneel heeft onder meer de inzetbaarheidscheck van STL ingezet. Het transportbedrijf uit Valkenburg (Zuid-Holland) deed dat om twee redenen. Om te kunnen sturen op verzuim, dus ook op kosten, en ook om de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers in het bedrijf te borgen. Jongeneel wist door middel van het programma van STL het verzuimpercentage van 6 procent terug te brengen naar 1,6 procent.

Intrinsieke motivatie

De inzetbaarheidscheck heeft Van Helm-Hudig het inzicht opgeleverd dat ze kunnen zien dat hun werknemers vitaal willen blijven en dus intrinsiek gemotiveerd zijn om zelf een steentje daaraan bij te dragen. Een chauffeusse van Overmeer Logistics bevestigt die motivatie in bovenstaand filmpje: “Het heeft mij kwaliteit van leven gegeven, omdat ik veel beter beweeg ik en veel meer energie heb gekregen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het jaren geleden al had moeten doen.”

3 Peilers

De aanpak van het STL bestaat uit drie peilers:

  1. Werknemers worden zich bewust van de noodzaak om zelf te werken aan duurzame inzetbaarheid. Onder meer door een inzetbaarheidscheck en aanvullende vitaliteitsonderzoeken. De directie en HR vergelijken de bedrijfsresultaten met de sector en ze stellen een plan van aanpak op om duurzame inzet in het bedrijf te verbeteren.
  2. Aanzetten tot actie door het plan van aanpak uit te voeren in het hele bedrijf. Eventueel aanvullen met workshops leefstijl, fysiek of mentaal voor werknemers. Persoonlijke begeleiding van werknemers die dreigen uit te vallen  om hun inzetbaarheid te verbeteren.
  3. De ingeslagen weg volhouden door evaluaties en aanvullende acties na een jaar, eventueel aangevuld met een collectief vitaliteitsonderzoek.

2} Lean verbindt trucks met bedden

Twee grote werkgevers in de regio Zwolle, Scania en Isala, gaan elkaars expertise om continu te kunnen verbeteren benutten. In de samenwerkingsovereenkomst staan het leren van elkaar en het versterken van beide innovatieve organisaties centraal. Isala deelt haar kennis over gezondere medewerkers met Scania. Deze truckbouwer deelt zijn kennis over de Lean managementfilosofie– en aanpak met Isala.

Continu verbeteren

De Zweedse truckfabrikant Scania werkt al jarenlang volgens de Lean-managementfilosofie en –aanpak, waarbij continu verbeteren centraal staat. Scania draagt haar expertise op dit gebied graag over aan Isala, die ook werkt volgens het Lean-principe. Isala wil haar patiënten steeds betere zorg bieden. Om dat te realiseren is het optimaal inrichten van bedrijfsprocessen cruciaal. Scania-medewerkers zullen onder andere als docent worden ingezet binnen de Lean-opleiding van Isala en Isala Lean-trainers gaan meelopen bij Scania.

3} Funding voor fitte medewerkers

Autodistributeur Pon heeft al langer aandacht voor de gezondheid van haar medewerkers. Het gezondheidsprogramma Pon Fit stamt uit 2006. In 2015 won het bedrijf er de prijs ‘gezondste bedrijf van Nederland’ mee. Meer dan tien jaar geleden vond Pon het al nodig om te letten op de gezondheid van zijn mensen omdat uit onderzoek bleek dat in 2020 de helft van de Nederlanders een chronische aandoening zal hebben. De voorspelling dat van de jongeren tot 25 jaar op termijn twee keer zoveel mensen gebukt zullen gaan onder overgewicht dan oudere generaties bevestigde die noodzaak.

Collectief gezondheidsprogramma

Het bedrijf heeft daarom de afgelopen jaren veel energie gestoken in het vitaal houden van medewerkers. Dit viel ook ONVZ op. Speciaal voor Pon heeft de zorgverzekeraar een aanpak voorgesteld met substantiële funding voor het gezondheidsprogramma Pon Fit: ‘JobFit’ genaamd. Hoe meer mensen zich aansluiten bij het collectief, hoe meer funding vanuit ONVZ Pon krijgt, en des te beter het is voor alle medewerkers. Daarnaast investeert ONVZ extra in Pon Fit bij verkregen gezondheidswinst. Hierdoor kan Pon meer investeren in preventie en de weerbaarheid van haar mensen verder vergroten.

Meer!

Lees het complete artikel, inclusief video en nadere uitleg van de programma’s op Logistiek. Geschreven door Annemiek Jorritsma, 1 maart 2019.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, cases, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid