Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Duurzaam inzetbaar is meer dan een fruitschaal
Blog

Duurzaam inzetbaar is meer dan een fruitschaal

Overleggen en luisteren

Als vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers samen optrekken, krijg je veel meer vertrouwen binnen een organisatie. Dat is een grote verdienste van het project ‘Sociale Partners samen vóór duurzame inzetbaarheid’. Joyce Schaeffer, manager hr-innovatie werkt daar namens werkgeversvereniging AWVN aan, samen met de vakbonden. Over de eerste resultaten schreef ze een blog.

Het project maakt mij eens te meer duidelijk: je medewerkers worden niet duurzaam inzetbaar door alleen een fruitschaal op kantoor neer te zetten. Duurzame inzetbaarheid gaat pas leven als je samen met medewerkers kijkt waar hun behoeften én die van de organisatie liggen.

Kijk niet naar elkaar…

Als het gaat over duurzame inzetbaarheid, kijken werkgever en werknemer vaak naar elkaar. De werkgever wil dat medewerkers in beweging komen, aan de slag gaan met een opleiding of met hun gezondheid. De werknemer vindt op zijn beurt dat de werkgever moet zorgen voor betere arbeidsomstandigheden of een betere balans tussen werk en privé.

.. doe het samen!

Het unieke van dit project is nu juist dat we gezamenlijk optrekken. We willen echt een beweging op het gebied van duurzame inzetbaarheid op gang krijgen waar zowel werkgever als werknemer zich in kunnen vinden. In plaats van naar elkaar te wijzen, willen we vooral ook dat alle partijen kijken: wat kan ik zelf doen?

Op expeditie

In januari 2018 zijn we gestart met het ontwikkelen van een gezamenlijke aanpak en visie. Dat is best even onwennig, om samen oplossingen te bedenken. We zijn op expeditie, zo voelt het voor mij, maar we komen wel ergens. Zo hebben we nu bijvoorbeeld een heldere visie op wat een goede aanpak is ten aanzien van duurzame inzetbaarheid.

Toetsen aan de praktijk

We hebben vanaf het begin ook gezegd dat we niet alleen aan de tekentafel iets willen bedenken, we willen onze visie ook toetsen in bedrijven. Je kunt wel van alles verzinnen aan je bureau, maar in de praktijk heb je ook te maken met het verdienmodel van een bedrijf, de kosten-batenafweging van het management. Een werkgever moet met meer stakeholders rekening houden dan alleen de medewerkers: klanten, aandeelhouders, soms een buitenlandse moeder.

Verschillende sectoren

Het project loopt erg goed. Er doen veel verschillende bedrijven uit uiteenlopende sectoren mee, bijvoorbeeld BP, DS Smith, Suikerunie, Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) en Plukon (pluimveeslachterij). We doen ook al de eerste projecten zonder subsidie; bedrijven vinden het écht belangrijk dat sociale partners samenwerken om zo een breed draagvlak te creëren.

Beter naar elkaar luisteren

Je merkt dat werkgever en medewerkers door deze benadering beter naar elkaar gaan luisteren, zonder meteen een standpunt in te nemen. Er ontstaat gezamenlijkheid. Dat vind ik al een mooi resultaat. En we zorgen voor een bredere blik op duurzame inzetbaarheid. Je hebt namelijk al best wat werkgevers die bezig zijn met dit thema, maar een te smal pad bewandelen. Ze focussen bijvoorbeeld op het thema gezondheid, terwijl de zaken die werknemers echt belemmeren om langer door te werken onbelicht blijven. Duurzame inzetbaarheid betekent meer dan alleen een fruitschaal neerzetten, wij willen tot de kern van duurzame inzetbaarheid in een organisatie doordringen.

Duurzame inzet verder brengen

Met de ervaringen die we binnen dit project opdoen, adviseren we op verzoek ook cao-partijen over een aanpak ten aanzien van duurzame inzetbaarheid: wat is nodig om dit thema in deze cao verder te brengen? Daarbij kijken we verder dan de standaardafspraken die vaak worden gemaakt; we kijken meer naar wat nodig is in een bepaalde sector of organisatie. Uiteindelijk hopen we dat deze gezamenlijke aanpak zich als een olievlek over Nederland verspreid. Want je mag dan een verharding in de polder zien, de behoefte om naar elkaar te luisteren, er samen uit te komen, leeft wel degelijk binnen organisaties.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project van de sociale partners?

Download de flyer vanaf de website van de AWVN.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Blog, Langer werken, Nieuws, Tools, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid