Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Duurzaam inzetbaar? Liever Altijd Inzetbaar!
Anders werken

Duurzaam inzetbaar? Liever Altijd Inzetbaar!

Op mijn vijftiende las ik een boek. Over Leonardo da Vinci, en het idee achter homo universalis. Universeel genie, dat leek mij ook wel wat. Tot dat moment verkeerde ik in de veronderstelling (we hebben het over het einde van de jaren 80) dat je hard moest werken aan je huiswerk, met een goed rapport thuis moest komen en dat je steeds hogere diploma’s moest halen zodat je ooit een vak kon gaan uitoefenen. Vervolgens zou de vaste baan zorgen voor inkomenszekerheid; de geplaveide weg naar een leven dat voldoet aan de maatschappelijke standaard.

Universeel genie ben ik nooit geworden, en inkomenszekerheid heb ik nog nooit gehad. (Ik heb overigens nog nooit een beroep gedaan op een uitkering.) Ik ben nu 41 en durf mezelf in elk geval universeel prutser te noemen. Sommigen zouden het twaalf ambachten dertien ongelukken noemen, maar ik noem het geluk. Omdat het mij steeds duidelijker begint te worden dat vele mensen beginnen te ontdekken dat een vaste baan een illusie blijkt.

Tien reden tegen de vaste baan
Steve Pavlina schreef ooit een legendarisch stuk, getiteld: 10 reasons not to get a job, met daarin een paar uitstekende argumenten om nooit een vaste baan te willen. Zijn belangrijkste argument is dat je in de meeste banen alleen in de eerste paar maanden veel leert en dat je leerervaringen daarna zowel kwantitatief en kwalitatief snel afnemen.

Hoe word je duurzaam inzetbaar?
Mensen raken nu eenmaal snel geïnstitutionaliseerd door het systeem waarin ze bewegen. Duurzaam inzetbaar? Hoe word je dat? Door de bizarre rollercoaster die anderen mijn carrière noemen, heb ik ondervonden dat je relatief moeiteloos op tientallen vakgebieden actief kunt zijn, zonder ervaring of diploma’s. Zo heb ik al meerdere malen postdoctoraal les gegeven zonder enige opleiding, op meerdere vakgebieden. Met boerenverstand en –logica kom je een heel eind.

Zelf duur je het langst
Tim Sanders, auteur van het boek Love is the killer app en ouddirecteur bij Yahoo, zei het in 2002 al heel mooi: ‘Leer zo snel als je kunt, zo veel als je kunt, en deel je kennis zo fanatiek mogelijk’ en ‘Verbind je met de mensen die dezelfde waarden als jij hebben, en verbind die met de lui die je al gevonden had’, en volgens hem het allerbelangrijkste: ‘Vind de moed om je authentieke emoties en mens-zijn te laten zien in de drukke gestresste wereld van werk’.

Houding bepaalt inzet
Ik ben het met hem eens. Iemand die deze aanpak kiest, komt overal binnen, leert sneller en verkrijgt daarom steeds meer toegang tot hetgeen hij nodig heeft om duurzaam inzetbaar te kunnen blijven. De meeste mensen zijn niet bezig met permanent leren, en al helemaal niet met fanatiek alle aangeleerde kennis en vaardigheden overbrengen op anderen. Daarom is mijn opvatting dat houding de bepalende factor is in het inzetbaarheidsvraagstuk. Niet opleiding of expertise, dat kun je allemaal wel aanpakken, maar als je met de verkeerde houding in het leven staat, dan maakt de rest niets uit.

Martijn Aslander is ideeënbedenker, spreker en schrijver. Hij houdt zich bezig met het verkennen van de netwerk- en informatiesamenleving.

Deze blog is eerder als speech verschenen in de bundel ‘PAMFLET 2.NL Blijvend in beweging 64 visies op duurzame inzetbaarheid’ door Bibi de Vries en Ab Klink. Een uitgave van Koninklijke Van Gorcum, Assen en mede mogelijk gemaakt door Achmea en Booz & Company.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Blog, Competentiemanagement, Gezonder werken, Langer werken, Pensioen, Tools, Uncategorized, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid