Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
18
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Competentiemanagement Duurzaam inzetbaar met een loopbaancoachingsgesprek?
Competentiemanagement

Duurzaam inzetbaar met een loopbaancoachingsgesprek?

serieus tweegesprek

Een loopbaan is geen recht pad naar de finish. Iedereen komt uitdagingen, mogelijkheden en moeilijkheden tegen. Hoe kunt u als HR-professional uw collega’s helpen bij keuzes en fases die zij doormaken in hun loopbaan?

In welke (levens)fase zit het werkende leven van een werknemer? Elke keuze die hij en zij maakt, draagt bij aan de persoonlijke- en professionele ontwikkeling, binnen de mogelijkheden van de werkgever. Maar hoe zit het met de moeilijkheden? Werknemers kunnen geconfronteerd worden met interne of externe gebeurtenissen die, op dat moment, een te grote uitdaging vormen. Misschien vindt er tijdens de loopbaan een reorganisatie plaats. Wellicht ‘komen mensen zichzelf tegen’ en begint de vraag te spelen of de huidige rol wel écht is wat iemand wil.

Juiste m/v, niet op de juiste plek

Arbeidsmobiliteit is een belangrijk onderwerp voor zowel werkgevers als werknemers. Daarmee rijst de vraag: wat te doen als de juiste mensen níet meer op de juiste plek zitten? Een loopbaancoach kan uitkomst bieden, zegt Annet Brinkhuis op PW. In haar eigen opleidingsinstituut geeft zij een post-HBO opleiding en verschillende workshops voor loopbaancoaches.

‘Ik moet iets’

Eigenlijk houdt de loopbaancoach zich vooral bezig met keuzes, zegt Brinkhuis. Het komt vaak voor dat mensen wel weten dat ze iets anders moeten of willen – of dat nou binnen of buiten de eigen organisatie is – maar dat ze niet precies weten wat. Of het nou gaat om een lang- of kortdurend coachingstraject, er zijn volgens Brinkhuis een aantal vragen die altijd moeten worden beantwoord. “Wat zijn je kwaliteiten, talenten en drijfveren? Wat wil je het liefst? En waar zou je dat kunnen vinden en hoe ga je dat doen?”

Wat is de vraag achter de vraag?

De belangrijkste kwaliteit van een loopbaancoach is met goed doorvragen achterhalen wat jouw vraag precies is. Brinkhuis: “Is het een matchvraag? ‘Ik weet eigenlijk al lang wat ik wil, maar ik weet niet hoe ik me in de buitenwereld moet presenteren.’ Dan gaat het over LinkedIn, social media. Hoe solliciteer je tegenwoordig? Die vraag kan best heel kort worden behandeld. In twee gesprekken ben je klaar.”

Natuurlijke weerstand tegen veranderingen

Als uit interviews of testen blijkt dat de werknemer écht op de verkeerde plek zit, breekt er vaak een lastig moment aan in het coachingstraject. Verandering is voor de meeste mensen beangstigend, waardoor cliënten de hakken in het zand kunnen zetten. Brinkhuis: “Een goede loopbaancoach moet angst en weerstand kunnen herkennen, zodat je echt iets kunt veranderen. Daarin zitten ook de kwaliteitsverschillen. Je kunt heel leuk met mensen kijken wat de kwaliteiten zijn, maar de kracht van een geslaagd loopbaantraject zit hem met name in dat middenstuk. Hierin gaat de coach het hebben over hoe het kan dat iemand terugdeinst voor verandering. Je komt er bijna nooit onderuit om ook de diepere lagen aan te boren. Als je goede kennis hebt van leerprocessen, kun je ontzettend veel betekenen voor mensen.”

Opkweken van talenten

Maar problemen op het werk of vastlopen in de carrière zijn zeker niet de enige reden om een loopbaancoach in te schakelen. Bedrijven zetten de loopbaancoach ook in om de arbeidsmobiliteit in de eigen organisatie te vergroten of als onderdeel van talentmanagement. “Dat was eigenlijk altijd de insteek van het vak van de loopbaancoach”, zegt Brinkhuis. “En nu de crisis voorbij is, is daar ook weer meer oog voor. De juiste persoon op de juiste plek, zonder dat daar een probleem aan ten grondslag ligt. Dat is natuurlijk ook het mooiste. Maar je hebt altijd twee stromen. Iedere interne loopbaanadviseur zal herkennen dat je ook altijd gevallen van achterstallig onderhoud tegenkomt. Dat gaat eigenlijk altijd een beetje samen.”

HR kan het ook…

De rol van loopbaancoach kan ook worden ingevuld door de HR-professional. Veel van de methodieken die een loopbaancoach inzet heeft een HR-professional al in huis. Het loopbaancoachingsgesprek kunt u inzetten als onderdeel van uw duurzame inzetbaarheidsbeleid, of in het kader van talentontwikkeling.

Andere accenten

Hoewel Brinkhuis ook HR-professionals traint als loopbaancoach, ziet zij dit toch als twee totaal verschillende takken van sport. Maar HR en de loopbaancoach zijn wel natuurlijke partners. “HR-professionals zijn meer organisatieadviseurs. Zij zitten meer aangeleund tegen de werkgever en het management. Maar als je het hebt over preventief en beleidsmatig talentmanagement, dan kunnen HR en loopbaanspecialist heel goed samenwerken. Sowieso is HR of P&O meestal de eerste die het weet als er iets niet goed gaat of als iemand disfunctioneert. HR kan daarin een heel goede aangever zijn voor de loopbaanspecialist.”

Lees het hele artikel op PW., 14 november 2017

Meer weten?

Download nu de gratis whitepaper!Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Competentiemanagement, Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid