Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Duurzaam werken aan duurzame inzetbaarheid?
Achtergrond

Duurzaam werken aan duurzame inzetbaarheid?

Jeroen Kluytmans

Hoe mensen en bedrijven werken aan duurzame inzet? Dat hangt helemaal af van de omstandigheden. Bij zowel mens als bedrijf. Toch hoef je het wiel niet helemaal opnieuw uit te vinden. Je kunt vaak wat opsteken van organisaties die er al jaren mee bezig zijn. DSM is zo’n organisatie. Mensen kennen het belang van duurzame inzet. Nu is het tijd voor de volgende stap: inbedden in de normale werkprocessen.

DSM is een van de pioniers in ons land als het gaat om duurzame inzetbaarheid. Het bedrijf begon al in 2013 met een programma om duurzame inzetbaarheid onder de aandacht te brengen. Onderdeel was de voucher van 500 euro voor iedere medewerker. Ze mochten ermee doen wat ze wilden, als het maar hielp om langer, breder of anders inzetbaar te worden. “De voucher was bedoeld als appetizer, als middel om te laten zien wat er mogelijk is als het gaat om duurzame inzetbaarheid,” vertelt Jeroen Kluytmans, manager Employability bij DSM Nederland.

Geen tijd?

Inmiddels worden de volgende stappen in het bewustwordingsproces gezet. “Ons viel op dat ‘duurzame inzetbaarheid’ naast de bestaande HR-thema’s kwam te staan. HR-functionarissen zeiden soms dat ze geen tijd hadden voor duurzame inzetbaarheid, omdat ze bezig waren met ontwikkelgesprekken of met talent management. Dat vonden we vreemd. Want deze onderwerpen zijn juist de kern van goed HR-beleid, of anders gezegd: als je het daarover hebt, ben je bezig met duurzame inzetbaarheid.”

Bekijk het in samenhang

Daarom wil Kluytmans de term ‘duurzame inzetbaarheid’ zo veel mogelijk vervangen door ‘employability’, een begrip dat al langer in gebruik is bij DSM. “Hoe je het gesprek ook noemt: loopbaan-, ontwikkel-, functionerings-, of opleidingsgesprek, het gaat allemaal over duurzame inzetbaarheid. En het gaat ook niet zozeer om het gesprek zelf. Het gaat erom dat elke medewerker zich bewust is van de noodzaak om zo nu en dan stil te staan bij zijn eigen inzetbaarheid. Zowel persoonlijk als professioneel. Hoe blijf je voldoende gemotiveerd en fit voor je werk, en daarmee ook productief? En hoe verhoudt zich dat met je persoonlijke leven?”

Niet te ver vooruit denken

Werk en privé zijn een geheel, ze hebben allebei evenveel invloed op de inzetbaarheid, dus bespreek dat dan ook liever in samenhang., vindt Kluytmans. “En kijk niet te ver vooruit: iemand die zit met een ziek familielid voor wie hij moet mantelzorgen kan mogelijk tijdelijk even geen aandacht hebben voor of zicht hebben op zijn professionele ontwikkeling over drie jaar. Uit zo’n beschouwing kan ook heel goed komen dat je nu geen grote stap zet, omdat je heel tevreden bent met je huidige carrière en daarin ook goed wordt gewaardeerd. We gaan deze lijn nu verder uitzetten binnen DSM.” Jeroen vertelt meer over zijn aanpak in dit gesprek met Cristel van de Ven en Marco Hendrikse.

Zet de volgende stap!

DSM pakt duurzame inzetbaarheid nu gestructureerd en duurzaam aan. Vanuit DSM FIT wordt een inzetbaarheidsbeleid uitgerold die er op gericht is dat medewerkers gedurende hun loopbaan waarde toevoegen aan zichzelf en daarmee aan DSM.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Achtergrond, Expertserie, Langer doorwerken, Langer werken
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid