Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Duurzame inzet blijft werk in uitvoering
Blog

Duurzame inzet blijft werk in uitvoering

“Vorige week mocht ik een presentatie houden over duurzame inzetbaarheid voor een groepje klanten van een groot uitzendbureau. In de discussies bleek dat heel veel bedrijven al veel zaken opgestart hebben, maar dat het vaak zo lastig is om de vertaalslag te maken van de ideeën en initiatieven van HRM naar het werkveld van de lijnmanagers.” Hoe trek je de zaak vlot(ter)? Marleen Kukler vertelt er meer over, op HR-Base.

Noodzaak blijkt dat de top er achter gaat staan. Als herkend wordt dat duurzame inzetbaarheid noodzakelijk is voor het voortbestaan van de organisatie, is het heel gemakkelijk om de initiatieven succesvol te laten slagen. Een mooi voorbeeld van deze stelling was een directeur die met een medewerker het gesprek aanging, omdat hij oprecht wilde weten wat de drijfveren van de medewerker waren om niet mee te doen aan het verbeteren van zijn duurzame inzetbaarheid. Juist door zijn open interesse durfde de medewerker over zijn angsten heen te stappen, en is hij nu bezig met het verbreden van zijn toegevoegde waarde.

De kracht van het management

Wat het verschil was met de HR adviseur die hetzelfde gesprek had gevoerd, blijft een interessante vraag. Ook zij was geïnteresseerd geweest, had hem serieus genomen en met hem mee gedacht. Het simpele feit dat de directeur het belang aangaf om te werken aan duurzame inzetbaarheid maakte echter meer indruk, waardoor de medewerker wel mee ging.

Fysieke beroepen

Een ander probleem waar HR–afdelingen tegenaan lopen is dat ze bij sommige beroepen voorzien dat medewerkers op termijn de fysieke zwaarte van de functie niet meer uit kunnen voeren. En wanneer begin je dan met het gesprek hierover? En nog belangrijker: wat kun je voor ander werk bieden? Uitvoerende beroepen, zoals in de bouw, schoonmaakbranche of plantsoenendiensten, zijn zwaar. Tenminste, dat denk ik altijd als ik een dagje in mijn tuin heb gewerkt. Ik heb dan ook spieren gebruikt die ik als normale kantoorbewoner niet dagelijks gebruik.

Spieren zijn geen gewrichten

Nu weten we allemaal dat spieren van belasting niet stuk gaan, maar juist steviger worden. Van die ervaring maken veel sportscholen gebruik. Maar dat is wat anders dan gewrichten. De gemiddelde stratenmaker, schoonmaker en zelfs verpleegkundige maakt heel veel gebruik van zijn en haar knieën en rug. Slijtage is dan een veel voorkomende reden voor uitval. En wat laat je deze mensen dan als alternatief werk doen, zodat ze op een gezonde manier hun pensioengerechtigde leeftijd halen? We constateerden met elkaar dat we het probleem hadden, maar nog niet de oplossing.

APK voor mensen?

Een auto die wat ouder is, laat je elk jaar een APK-keuring ondergaan. Misschien is dat ook wel de oplossing voor ons als medewerker: elke paar jaar even bewust staan bij onze eigen duurzame inzetbaarheid. Waar krijgen we nog plezier van, wat kost meer moeite en wat willen we bijleren in de komende tijd. Daarmee hoeven we niet automatisch onze werkgevers te belasten, we kunnen ook een heleboel in onze eigen tijd en vanuit eigen verantwoordelijkheid doen.

Uitdagen tot nadenken

Maar uitgedaagd worden om hierover na te denken, is dan wel een eerste stap. Een werkgever die hiervoor de mogelijkheid biedt, houdt zijn medewerkers langer vitaal, is mijn stellige overtuiging. En met vitale medewerkers krijg je betere bedrijfsresultaten.

Nog geen oplossing

Het biedt niet een oplossing voor de fysiek zwaardere beroepen zoals hier boven beschreven. De organisatie die hiervoor een oplossing weet, nodig ik graag uit om hun ideeën te delen. We kunnen er zo samen voor zorgen dat medewerkers gezonder hun werk kunnen blijven doen.

(HR-Base, Marleen Kukler)Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Blog, cases, Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid