Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Duurzame inzet deel van het Pensioenakkoord
Langer doorwerken

Duurzame inzet deel van het Pensioenakkoord

Gezond doorwerken tot het pensioen is een belangrijk onderdeel van de afspraken in het pensioenakkoord. Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. De minister wil gezond naar het pensioen bereiken met investeringen in duurzame inzetbaarheid, en door vervroegd uittreden tijdelijk mogelijk te maken.

Het kabinet stelt vanaf medio augustus dit jaar een budget van tien miljoen euro structureel beschikbaar voor duurzame inzetbaarheid en leven lang ontwikkelen. Dit programma wordt op twee manieren ingevuld. Ten eerste door mensen meer bewust te maken van nut en noodzaak van duurzame inzetbaarheid. Vooral door mensen meer te stimuleren om elke kans aan te grijpen om je verder te ontwikkelen.

Voorwaarde NOW

Dat is ook een van de voorwaarden die de overheid stelt aan bedrijven die de NOW-regelingen gebruiken. Ze moeten hun werknemers stimuleren om bij- en omscholing te volgen. Zodat ze zich kunnen aanpassen op de nieuwe economische situatie die is ontstaan tijdens, en na de coronacrisis.

De middelen

Maar ook moeten we de bestaande mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling bekender maken, zodat we ze meer gebruiken. De Stichting van de Arbeid heeft al een eerste aanzet gedaan voor invulling van het programma. Ook O&O-fondsen, brancheorganisaties en kennisinstellingen worden bij de uitwerking betrokken. En ook de SER heeft veel aandacht voor een Leven Lang Ontwikkelen.

Vervroegd uittreden

Tussen 2021 en 2025 gaat de regering soepeler om met de regels voor vervroegd uittreden. Deze versoepeling is onderdeel van het wetsvoorstel ‘Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen’. Deze wet maakt het mogelijk om tussen 2021 en 2025 een regeling voor vervroegd uittreden (RVU) af te spreken zonder belastingaanslag van 52 procent over een ontslagvergoeding die zo hoog is dat de ontslagen werknemer er tot aan zijn pensioen van zou kunnen leven.

.. tot een zeker bedrag

Bedrijven betalen die heffing van 52 procent niet als ze de werknemer tot 3 jaar voor zijn AOW-leeftijd met pensioen sturen en hem of haar niet meer dan 22.164 euro of 1864 euro per maand betalen. Deze fiscale vrijstelling geldt terugwerkend vanaf 1 januari 2021 tot en met 2025. Daarna gaat het nieuwe pensioenstelsel in, en zou er een andere (definitieve?) oplossing moeten komen voor mensen met zware beroepen.

Bedrag ineens en verlofsparen

Bij het bedrag ineens (kan naar verwachting vanaf 1 januari 2023) kunnen werknemers tot 10 procent van het opgebouwde bedrijfs(tak)pensioen opnemen (afkopen in jargon) op de dag dat ze met pensioen gaan. Of in de maand februari van het jaar volgend op het jaar waarin ze AOW krijgen. Alleen bij afkoop op 1 van deze 2 momenten is de gepensioneerde geen AOW-premie verschuldigd over het bedrag ineens.

Bij verlofsparen gaat het om opsparen van bovenwettelijke vakantiedagen en compensatieverlof. Dit kan tot 100 werkweken belastingvrij, om eerder met pensioen te kunnen, of om een sabbatical of opleiding te bekostigen.

Zware beroepen-discussie

Het schrappen van de RVU-boete voor vroege stoppers was eigenlijk alleen bedoeld voor zware beroepen. Maar omdat niet duidelijk is wat zware beroepen zijn, geldt de regeling tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2026 voor iedereen die er gebruik van wil en kan maken. Werkgevers en werknemers kunnen dit regelen per cao. Het is een van de afspraken uit het Pensioenakkoord.

Toeslagen inzetten voor pensioen

Juist in de fysiek zware beroepen zijn toeslagen vaak een onderdeel van de beloning. Denk aan toeslagen voor onregelmatigheid, overwerk en inconvenienten. Het kabinet en de sociale partners hebben afgesproken te onderzoeken of deze toeslagen op basis van vrijwilligheid kunnen worden omgezet in individuele pensioenopbouw. Een werkgever kan dan een vrijwillige bijspaarmodule aanbieden.

Lijfrentes

Een andere optie die voor werknemers open staat is om, eventueel in overleg met een financieel adviseur, niet-benutte fiscale ruimte te gebruiken voor de aankoop van een lijfrente in de derde pijler. Voor het berekenen van de niet-benutte fiscale ruimte is een rekenhulp beschikbaar op de website van de Belastingdienst.

Laten we langer doorwerken!

Nog een andere optie is: doorwerken tot aan de AOW-leeftijd. Zo zou je het werkende leven ‘natuurlijk’ graag willen afsluiten. Maar dat moet wel kunnen! Lees meer over de obstakels, en de mogelijkheden om die te omzeilen in dit artikel op onze site. Op zoek naar aansprekende voorbeelden? Die hebben we ook …Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid