Stelling
"Zorgen dat mensen op kunnen gaan in hun werk is nu de beste remedie tegen de crisis."
6
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Duurzame inzet deel van het Pensioenakkoord
Langer doorwerken

Duurzame inzet deel van het Pensioenakkoord

Gezond doorwerken tot het pensioen is een belangrijk onderdeel van de afspraken in het pensioenakkoord. Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. De minister wil gezond naar het pensioen bereiken met investeringen in duurzame inzetbaarheid, en door vervroegd uittreden tijdelijk mogelijk te maken.

Het kabinet stelt vanaf medio augustus dit jaar een budget van tien miljoen euro structureel beschikbaar voor duurzame inzetbaarheid en leven lang ontwikkelen. Dit programma wordt op twee manieren ingevuld. Ten eerste door mensen meer bewust te maken van nut en noodzaak van duurzame inzetbaarheid. Vooral door mensen meer te stimuleren om elke kans aan te grijpen om je verder te ontwikkelen.

Voorwaarde 2e NOW

Dat is ook een van de voorwaarden die de overheid stelt aan bedrijven die de tweede NOW-regeling gebruiken. Ze moeten hun werknemers stimuleren om bij- en omscholing te volgen. Zodat ze zich kunnen aanpassen op de nieuwe economische situatie die is ontstaan tijdens, en na de coronacrisis.

De middelen

Maar ook moeten we de bestaande mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling bekender maken, zodat we ze meer gebruiken. De Stichting van de Arbeid heeft al een eerste aanzet gedaan voor invulling van het programma. Ook O&O-fondsen, brancheorganisaties en kennisinstellingen worden bij de uitwerking betrokken. En ook de SER heeft veel aandacht voor een Leven Lang Ontwikkelen.

Vervroegd uittreden

Tussen 2021 en 2025 wil het kabinet soepeler omgaan met de regels voor vervroegd uittreden. Deze versoepeling is onderdeel van het wetsvoorstel ‘Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen’. De wet wordt naar verwachting op 1 januari 2021 van kracht.

Ontslagboete gaat eraf …

Deze wet maakt het mogelijk om tussen 2021 en 2025 een regeling voor vervroegd uittreden (RVU) af te spreken zonder strafheffing. Die bestaat uit een belastingaanslag van 52 procent over een ontslagvergoeding die zo hoog is dat de ontslagen werknemer er tot aan zijn pensioen van zou kunnen leven.

.. tot een zeker bedrag

Als de nieuwe wet is ingegaan hoeven werkgevers vermoedelijk* geen (RVU)boete meer te betalen over een bruto-jaarinkomen tot 21.200 euro (geïndexeerd bedrag per 2020) dat ze betalen aan werknemers die tot drie jaar voor de AOW stoppen met werken of minder werken. Het gaat om een tijdelijke versoepeling van vijf jaar, dus tot en met 2025. Voorwaarde is dat het vervroegde uittreden plaatsvindt in de laatste drie jaar voordat de werknemer AOW krijgt. Werknemers kunnen dit eventueel met spaargeld aanvullen of door hun aanvullend pensioen eerder in te laten gaan. (* De plannen zijn nog niet definitief, dit kwam tijdens de onderhandelingen over het pensioenakkoord naar voren)

Verlofsparen

Een ander onderdeel van de wet is uitbreiding van het aantal weken sparen voor verlof, van vijftig naar honderd weken. Die opgespaarde weken kunnen worden gebruikt voor om- en bijscholing, een sabbatical of om mantelzorg te verlenen, maar ook om vervroegd uit te treden.

Uittreden na een aantal dienstjaren

Het is een vurige wens van de vakbonden dat werknemers die 45 jaar hebben gewerkt met pensioen kunnen. Vooral bij mensen in fysiek zware beroepen. De onderzoekers kijken naar de gevolgen voor arbeidsparticipatie en inkomensverdeling in verschillende scenario’s. En ook kijken ze naar de gevolgen voor het huishoudboekje van de overheid. De resultaten van dit onderzoek worden eind 2020 verwacht.

Toeslagen inzetten voor pensioen

Juist in de fysiek zware beroepen zijn toeslagen vaak een onderdeel van de beloning. Denk aan toeslagen voor onregelmatigheid, overwerk en inconvenienten. Het kabinet en de sociale partners hebben afgesproken te onderzoeken of deze toeslagen op basis van vrijwilligheid kunnen worden omgezet in individuele pensioenopbouw. Een werkgever kan dan een vrijwillige bijspaarmodule aanbieden.

Lijfrentes

Een andere optie die voor werknemers open staat is om, eventueel in overleg met een financieel adviseur, niet-benutte fiscale ruimte te gebruiken voor de aankoop van een lijfrente in de derde pijler. Voor het berekenen van de niet-benutte fiscale ruimte is een rekenhulp beschikbaar op de website van de Belastingdienst.

Laten we langer doorwerken!

Nog een andere optie is: doorwerken tot aan de AOW-leeftijd. Zo zou je het werkende leven ‘natuurlijk’ graag willen afsluiten. Maar dat moet wel kunnen! Lees meer over de obstakels, en de mogelijkheden om die te omzeilen in dit artikel op onze site. Op zoek naar aansprekende voorbeelden? Die hebben we ook …Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid