Stelling
"Wie het vaak te druk heeft, kan niet prioriteren"
8
11
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Duurzame inzet in de praktijk: wat doen we in de cao’s?
Langer doorwerken

Duurzame inzet in de praktijk: wat doen we in de cao’s?

Zelfsturing-loslaten

Steeds meer nieuwe of vernieuwde cao’s hebben ze: generatiepacten. Afspraken over minder werken voor oudere werknemers, met behoud van het pensioen. In dit artikel meer details over enkele recente cao’s met generatiepacten en afspraken over eerder stoppen met werken. Met een kritisch nootje aan het eind.

In het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao in de Afbouw zit een regeling voor zware beroepen. Het zou de eerste nieuwe cao in de bouwsector zijn met zo’n regeling, als de leden ermee instemmen. Hoe ziet de regeling eruit?

Drie jaar eerder stoppen

Elke werknemer in de Afbouw die fysieke arbeid verricht, kan drie jaar eerder stoppen met werken. Zij kunnen vanaf drie jaar voor het ingaan van de AOW een uitkering krijgen van maximaal € 21.200 per jaar. De werkgever betaalt hierover geen RVU-heffing. Recht op deelname aan de zwareberoepenregeling hebben alle werknemers die tien van de 15 jaar voordat ze de regeling kunnen gebruiken in de Afbouw hebben gewerkt. Of zij moeten tenminste 45 jaar in de bouwsector hebben gewerkt. De regeling geldt niet voor het kantoorpersoneel.

Generatiepact Afbouw

De bestaande 80/90/100-regeling, het zogenaamde generatiepact, wordt in 2020 en 2021 voortgezet. De regeling houdt in dat als je 80 procent werkt, je 90 procent van je loon krijgt uitbetaald en dat er 100 procent pensioen wordt opgebouwd. Het budget om de regeling te bekostigen, is met 50 procent verhoogd.

Metaal & Techniek: meer vaste aanstellingen

De nieuwe cao voor de Metaal & Techniek bevat ook afspraken over een generatiepact, waarbij ouderen eerder korter kunnen werken. Uitdrukkelijk doel van deze regeling is dat meer jongeren een vaste baan kunnen krijgen. Werknemers vanaf 60 jaar hebben recht op deelname aan de variant om 80% te werken, met 90% loon en 100% pensioenopbouw.

Ontwikkeling van vakmensen

Tijdens de onderhandelingen heeft CNV Vakmensen gehamerd op het belang van scholing. “Daar maken we opnieuw geld voor vrij”, zegt  onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen. “Er komen opnieuw zo’n duizend vouchers beschikbaar van maximaal 1.500 euro. Ook een deel van de uitzendkrachten kan hier een beroep op doen.” Jacqie van Stigt, bestuurder FNV Metaal toont ook zich tevreden over de afspraken. “Het recht op een generatiepact is heel belangrijk om het werk tot aan het pensioen vol te kunnen houden. De sector is door dit pakket aantrekkelijker geworden voor personeel, en dat is hard nodig in deze tijden van grote tekorten aan technische mensen.”

Tankstations en wasstraten: eerder stoppen

“Een glanzend cao-resultaat.” Zo omschreef onderhandelaar Gerard van Dijk het behaalde principeakkoord over een nieuwe tweejarige cao voor de 17.000 werknemers in de tankstations en wasstraten. Niet alleen gaan jongeren ‘serieus’ meer verdienen. Ook kunnen ouderen drie jaar eerder met pensioen.

Dit is ook een zwaar beroep

CNV Vakmensen heeft met de werkgevers ook afspraken kunnen maken over de zwaarte van het beroep. Daarmee lijkt de weg vrij gebaand om het pensioen tot drie jaar te vervroegen zonder grote financiële consequenties. De RVU-boete vervalt tussen 2021 en 2026 voor werkgevers die tot 21.200 euro (geïndexeerd bedrag per 2020) per jaar doorbetalen. Daarnaast is een generatiepact in de maak dat het werken op 80%-basis tegen 90% loon en 100% pensioenopbouw mogelijk maakt. Bestuurder Gerard van Dijk: “Dit is echt een fraai principeakkoord dat is met het volste vertrouwen voorleg aan de leden.”

Afvalverwerkers bieden ook betaalde studiedagen

Ook de vernieuwde cao voor de ruim 7.000 medewerkers in de afvalverwerking gebruikt de afspraken uit het pensioenakkoord over de zware beroepenregeling uit het pensioenakkoord. Mogelijk kunnen de medewerkers met een fysiek zwaar beroep en de veteranen met minstens 45 dienstjaren de tijdelijke regeling gebruiken om 3 jaar eerder te stoppen. Dat zou dan vanaf 1 januari 2021 kunnen. Als leden van de vakbonden instemmen met de afspraken, krijgen ze dit jaar al twee betaalde studiedagen – in de ploegendiensten zelfs vier – voor scholing. Hierdoor wordt het makkelijker om door te groeien naar functies met mogelijk minder fysiek en zwaar werk.

Eerder stoppen bij de politie

Het kabinet wil tijdelijk vervroegd pensioen mogelijk maken voor duizenden agenten en andere politiemedewerkers. Verantwoordelijk minister Ferd Grapperhaus bespreekt de ruimere mogelijkheden voor vroegpensioen met de vakbonden. Die dreigen met acties. De tijdelijke regeling is een variant op bestaande regelingen om eerder te stoppen met werken.

Overbrugging

Politiemensen die de nieuwe regeling willen gebruiken moeten tussen nu en 2022 stoppen met werken. Ze moeten minstens 65 jaar zijn, minstens een half jaar voor hun AOW-leeftijd zitten en ten minste 40 jaar bij de politie hebben gewerkt. Deze medewerkers kunnen een overbruggingsuitkering krijgen van 1.765,67 euro per maand bij een dienstverband van minstens 36 uur. De regeling geldt voor zo’n 5 procent van het personeel, of ongeveer 3.000 mensen. Het gaat om een regeling die is afgeleid van de tijdelijke regelingen om eerder te stoppen met werken uit het pensioenakkoord van vorig jaar.

‘Voorstel schiet tekort’

Politievakbond ACP laat in een reactie weten dat de brief wordt bestudeerd. “Duidelijk is wel dat dit niet het voorstel is waar de bonden op hadden gehoopt”, aldus de ACP. De bond gaat door met voorbereiden van acties, omdat het voorstel “nog steeds mijlenver afligt van de inzet van de politiebonden”. Kabinet en korpsleiding zeggen dat ze met het voorstel zijn gekomen omdat ze het belangrijk vinden dat mensen eerder kunnen stoppen als langer doorwerken niet verantwoord is. Snellle vervanging is dan wel nodig om het korps op peil te houden en te voorkomen dat collega’s overbelast raken.

Bestaande mogelijkheden

In aanvulling op bovenstaande voorgestelde regeling bestaan er nu al mogelijkheden voor politiemedewerkers om eerder te stoppen met werken. Ook is er een regeling om fiscaal voordelig extra verlof te sparen. Verder wordt er gewerkt aan versnelde instroom van nieuwe medewerkers, bijvoorbeeld door versnelling van het politieonderwijs en sturen op betere inzetbaarheid van mensen.

Generatiepacten. Hebben ze nut?

Of een generatiepact leidt tot meer ouderen die hun pensioen halen tegen minder uren werken maar met behoud van pensioenopbouw, en tot meer jongeren in een vaste baan wordt door sommige economen betwijfeld. Een betere balans tussen privé en werk lijkt de belangrijkste opbrengst te zijn bij de mensen die nu werken met een generatiepact. Concrete aanwijzingen dat de eerste pacten in uitvoering leiden tot meer jongeren in een (vaste) baan tegen een lager cao-salaris zijn er (nog) niet.

Liever persoonlijke ontwikkeling

De meeste werkgevers zouden graag meer ‘vernieuwende’ afspraken maken over persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld via een persoonlijk keuzebudget (pkb), over langer doorwerken en flexibeler werken. Veel werkgevers willen liever praten over de ombouw van bestaande regelingen voor korter werken door ouderen, generatiepacten of andere ‘ontzie’maatregelen waarbij oudere werknemers minder uren hoeven te werken, constateert de AWVN. Dan kan voorkomen worden dat de jongere werknemers van nu hun toekomstige waarde op de arbeidsmarkt zien krimpen.

Ontzien is discriminatie

Ook andere deskundigen op duurzame inzetbaarheid zijn weinig enthousiast over de toename van ontzie-maatregelen voor ouderen. Het kan stigmatisering van ouderen in de hand werken, onder het motto ‘zie je wel, die oudjes kunnen niet meer meekomen, ze brengen hun (vaak hogere) loon amper meer op’. Ook verkleinen deze maatregelen het arbeidspotentieel op een toch al krappe arbeidsmarkt.

De ene oudere is de andere niet

Adviseurs, waaronder Aukje Nauta en Tinka van Vuuren, pleiten voor maatwerk per oudere werknemer. Seniorendagen voor iedereen werkt stigmatiserend, vindt Tinka van Vuuren. Ze vindt het eigenlijk leeftijdsdiscriminatie. Van Vuuren: “De ene 60er is de ander niet. De een kan nog 10 jaar door als hij 60 is, een ander is helemaal op als hij die leeftijd heeft bereikt.”

Opleiden in plaats van ontzien

Veel werkgevers willen liever praten over de ombouw van ‘ontzie’maatregelen. Zoals een een inzetbaarheidsbudget voor alle medewerkers. Te besteden aan extra scholing, ‘arbeidsmarktoriëntatie’, of extra verlof. Dan kan voorkomen worden dat de jongere werknemers van nu hun toekomstige waarde op de arbeidsmarkt zien krimpen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Pensioen
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid