Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis cases ‘Duurzame inzet is veel meer dan gezondheid’
cases

‘Duurzame inzet is veel meer dan gezondheid’

Duurzame inzetbaarheid staat bij menig schoonmaakbedrijf hoog op de agenda. En niet voor niks. Maar wat betekent het nu eigenlijk precies? Wat levert het je op? En natuurlijk: hoe zorg je dat jouw schoonmakers duurzaam inzetbaar worden, zijn én blijven?

Uit het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid 2019 van PW. blijkt dat het thema duurzame inzetbaarheid dit jaar bij 70 procent van de organisaties hoog op de strategische agenda staat. Vorig jaar was dat nog 59 procent. Ook Jos van Rooyen, senior bedrijfsarts bij de Arbo Unie ziet dat de grote meerderheid van bedrijven zich hier tegenwoordig over buigt. “Overal is duurzame inzetbaarheid hét thema, omdat tijdens de wedstrijd de spelregels zijn veranderd”, stelt Van Rooyen.

Langer doorwerken is een gegeven

Daarmee doelt hij onder meer op de verhoogde pensioenleeftijd, waardoor iedereen langer door moet werken. Hoe houd je dat met zo’n fysiek zwaar beroep vol? Maar ook ziet Van Rooyen dat organisaties veranderen. De manier van werken wordt anders. Denk daarbij aan de opkomst van dagschoonmaak, maar ook aan robotisering en digitalisering. Van Rooyen: “Langer doorwerken vraagt om een andere strategie en een andere manier van denken en werken. Dat geldt zowel voor de werkgever als voor de werknemer.” En daarbij komt duurzame inzetbaarheid om de hoek kijken.

Gezond je pensioen halen èn genieten!

Even terug naar de basis. Want wat houdt duurzame inzetbaarheid nu eigenlijk in? Wat is de betekenis? Het doel? Volgens Van Rooyen draait het eigenlijk om twee dingen. “Het gaat om hoe je gezond je pensioen kan halen. Maar waarbij je ook nog kan genieten.” Waar duurzame inzetbaarheid nog wel eens in één zin met vitaliteit wordt genoemd (de fysieke gezondheid), gaat het volgens Van Rooyen veel verder dan dat.

Driehoek werk, privé, persoon

Het antwoord op de vraag ‘hoe kan je optimaal je werk blijven doen’ ligt niet alleen in de gezondheid van een werknemer. Het gaat om de driehoek werk, privé en persoonlijkheid. Is die balans goed? Waar haal je energie uit? En waar zitten juist de energielekken? Naast je gezondheid, gaat het ook om zaken als de loopbaan, motivatie en ontplooiing. Wat zijn de talenten van de medewerker en hoe kunnen die optimaal benut worden?

Binding, aandacht en arbeidsomstandigheden

Ook Harry Lammers, adviseur bij schoonmaakbedrijf Succlean, merkt op dat duurzame inzetbaarheid voornamelijk om twee aspecten draait. “Enerzijds zijn we vooral bezig om mensen aan ons bedrijf te binden. Door bijvoorbeeld met ze in gesprek te gaan. Welk werk doe je nu, wat zou je willen en wat zijn de mogelijkheden? En door duidelijk te maken dat ze gewaardeerd worden. Een stukje mentale gezondheid. En anderzijds werken we aan de arbeidsomstandigheden. Om die zodanig te maken, dat je lichaam het zo lang mogelijk kan volhouden. Want het is natuurlijk fysieke arbeid. Daarbij kijken we trouwens ook naar praktische zaken, zoals de werktijden.”

Ga het gesprek zo snel mogelijk aan

Waar moet je nu als schoonmaakbedrijf beginnen als je stappen wilt maken bij duurzame inzetbaarheid? Ga het gesprek aan met je medewerker. “En begin daar al mee zodra een werknemer binnenkomt”, adviseert Van Rooyen. “Als je er op tijd bij bent, dan kun je beter bijsturen. Gedurende je hele loopbaan moet je bezig zijn met je optimale inzetbaarheid, want elke leeftijdsfase heeft zijn eigen uitdagingen. Het is voor de werkgever wel belangrijk om een veilige open gesprekscultuur te creëren. Vraag hoe het gaat. Heb je het naar je zin? Gaat het goed? Drink samen een kop koffie en kijk of je hem kan helpen ontwikkelen of kan aansluiten op zijn behoeften.”

Aandacht in veel kleine dingen

Die persoonlijke aandacht doet wonderen, dat ondervinden ze ook bij Succlean. Lammers: “In de schoonmaakbranche hoppen werknemers over het algemeen redelijk snel van bedrijf naar bedrijf. Bij ons is de doorstroom relatief laag. We organiseren dan ook van alles voor onze medewerkers. Denk aan barbecues, een eindejaarsborrel of een kerstpakket. Afgelopen Pasen hebben we elke werknemer thuis een chocoladereep opgestuurd, met een dankbriefje. Het zijn kleine dingen die veel doen voor het mentale gedeelte. De medewerkers op de vloer zijn het gezicht van ons bedrijf. Dus het is belangrijk om hen het gevoel te geven dat ze belangrijk en waardevol voor ons zijn.”

‘Iedereen denkt mee’

Collega Martijn Jansen, commercieel manager, voegt daaraan toe: “Daardoor raken medewerkers meer betrokken bij het bedrijf. En hoe meer betrokken ze zijn, hoe vaker ze bij mij komen met ideeën. Als ze dan bijvoorbeeld bij een opdrachtgever zien dat de toiletborstels nodig aan vervanging toe zijn, of dat de vloer wel een onderhoudsbeurt kan gebruiken, dan melden ze dat sneller. Iedereen denkt mee en dat is fijn.”

Betere werkomstandigheden

Met persoonlijke aandacht en goede gesprekken ben je al een eind op de goede weg. Maar het is ook belangrijk om te kijken naar de werkomstandigheden. Kan je dat beter of slimmer inrichten? Van Rooyen: “De combinatie van fysiek zwaar werk en ouder worden, kun je grotendeels met de inzet van machines of andere slimme hulpmiddelen oplossen.”

Investeren in goede spullen betaalt zich terug

Lammers: “In onze gesprekken met de werknemers kwamen allerlei tips naar boven over betere werkomstandigheden. Zo kan het in sommige panden ontlastend zijn om een rugstofzuiger te gebruiken. We investeren veel in ergonomische maatregelen. Het kan fysiek zwaar zijn, dus je moet werken met goede middelen en materialen. Daarnaast spreken we trouwens ook de medewerkers aan op ergonomie. Als we bijvoorbeeld zien dat ze op de verkeerde manier stofzuigen of bukken, wijzen we ze daarop.”

Het begint bij jezelf

Maar moet dan alles vanuit het schoonmaakbedrijf komen? Nee. Van Rooyen merkt een verschuiving in het antwoord op de vraag wie verantwoordelijk is voor duurzame inzetbaarheid. “Vroeger was de gedachte: mijn baas zorgt voor mij van wieg tot graf. Maar de arbeidsrelatie is aan het veranderen. Werknemers krijgen zelf een steeds grotere rol; het wordt meer hun eigen verantwoordelijkheid. Het begint bij henzelf en de werkgever helpt, ondersteunt en faciliteert waar mogelijk.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

Hij ziet die gedeelde verantwoordelijk terug in steeds meer onderdelen van de bedrijfsvoering. Vind je het belangrijk dat je werknemers fit zijn en sporten? Faciliteer dit dan door de werknemers bijvoorbeeld een sportschoolabonnement aan te bieden. En maak medewerkers bewust van eventuele gezondheidsrisico’s.

(Lees het hele artikel op ServiceManagement)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : cases, Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid