Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
47
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Duurzame inzet ook gebaat bij coaching?
Blog

Duurzame inzet ook gebaat bij coaching?

Annette van Engelen ziet in haar coachingspraktijk een toenemende interesse voor coaching als geïntegreerde tool bij duurzame inzetbaarheid (DI). Terecht, vindt ze. Want waar grote DI-programma’s als ‘wasstraat’ voor iedereen worden ingezet om zicht te krijgen op iemands behoefte aan duurzame inzetbaarheid, is coaching hét instrument waarmee DI daadwerkelijk invulling krijgt én resultaat boekt.

Als we Duurzame Inzetbaarheidsbeleid definiëren als beleid dat zich richt op workability, vitality en employability, kunnen we constateren dat coaching op alle drie de pijlers een belangrijke bijdrage kan leveren. Annette van Engelen legt in een blog op HR-Base uit wat ze bedoelt met elk van die pijlers. Dit is de iets ingekorte versie van haar blog.

1} Vitality

Vitaliteit zoeken we veelal in lichamelijke fitheid, gezond eten en goed slapen. Maar er zijn natuurlijk vele redenen die we bedenken om die vitaliteit nog even te parkeren. De trainer bij de sportschool staat je vooral aan te moedigen om nog er een tandje bij te zetten op je crosstrainer. Maar echt het gesprek aangaan over waarom je die trap niet neemt… daar heb je toch echt een coach bij nodig. Die je inzicht geeft in jouw valkuilen en gedachten die je belemmeren gezond gedrag te vertonen. En die je natuurlijk aanzet om het anders te doen.

2} Workability

Bij workability gaat om het werkvermogen, motivatie en work life balance. Hou je het allemaal vol, vind je het nog leuk wat je doet? Een coach kan je helpen om inzichtelijk te maken hoe jij met meer plezier je werkende leven met je privéleven combineert. En dat is voor iedereen anders. De een laadt bijvoorbeeld op van een wekelijkse feestavond, de ander van een boek lezen.

Je eigen kern

Vooral bij jongeren zien we dat social media een soort blauwdruk neerleggen van het ideale leven, waardoor niet alleen ontevredenheid kan ontstaan, maar ook afstand tot de eigen kern. Onvoldoende kennis van je eigen behoeften, beweegredenen en je eigen karakter is bij jongeren een belangrijk thema in coaching.

Coaching voor elke levensfase

Zo heeft elke levensfase belangrijke coachthema’s. Wij zien bijvoorbeeld de vraag naar financiële coaching toenemen als een organisatie mobiliteit stimuleert bij werknemers van 55 jaar en ouder. Met een helder financieel plaatje is het immers duidelijk wat de mogelijkheden zijn als je de laatste fase van je loopbaan ingaat. Misschien eerder stoppen met werken of deeltijdpensioen? Of is het financieel haalbaar om om te scholen naar een minder betaalde, maar nieuwe en uitdagender werkkring?

3} Employability

De derde pijler van coaching gericht op duurzame inzetbaarheid, employability, gaat over het omgaan met talenten, vaardigheden en wensen en verlangens tijdens een loopbaan. Hoe investeer je in jezelf om het huidige werk leuker te maken, om beter te functioneren of om groei (horizontaal danwel verticaal) te realiseren? De maatschappij verandert, het werk verandert en hoe je omgaat met die voortdurende veranderingen bepaalt in grote mate je persoonlijk werkgeluk en je mogelijkheden om aan het werk te blijven. Het resultaat draait om eigenaarschap: de medewerker staat zelf weer aan het roer en wacht niet af.

Actie!

Met een coachprofessional ga je echt het gesprek over jezelf aan: het draait maar om één persoon en het is altijd precies op maat. Sneller dan met zo’n ervaren coach kom je niet tot de kern. Juist omdat coaching op de persoon is toegesneden, worden uitkomsten gedragen en komen mensen echt in beweging!

(Lees de hele blog op HR-Base)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Blog, Implementatie, Langer werken, Nieuws, Rendement op arbeid
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid