Stelling
"De eerste werkdag van een nieuwe m/v moet u heel zorgvuldig plannen."
34
2
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken ‘Duurzame inzet vereist korter op de bal spelen’
Gezonder werken

‘Duurzame inzet vereist korter op de bal spelen’

Facility en HR

Activity-based werken is de basis voor de werkplek van de toekomst. Alleen kan de uitvoering ervan nog beter. Waarom HR en Facility samen moeten werken aan duurzame inzetbaarheid.

“Als HR en Facility de krachten bundelen en korter op de BAL spelen, kan de activiteitgerelateerde werkomgeving een nog comfortabelere werkplek worden”, zegt John van Hooft, CEO van ErgoDirect. En dat levert volgens hem weer een grote bijdrage aan duurzame inzetbaarheid en prestaties van organisaties. “Wat bedoel ik met de BAL? BAL staat voor Bewegen, Akoestiek en Licht. Als men daar meer aandacht aan geeft, integreer je de menselijke kant van duurzame inzetbaarheid ook op de werkplek. We zien te vaak fancy inrichtingsconcepten met plekken voor diverse activiteiten. Beweging, akoestiek en licht blijven in deze concepten vaak een ondergeschoven kindje.”

Gedragsverandering

Mensen hebben beweging nodig om geconcentreerd en energiek te kunnen blijven werken, zegt Van Hooft. “Onze belangrijkste computer, onze hersenen, heeft timemanagement in de genen: onze concentratie- en prestatieboog. Onze concentratie- en prestatieboog kan maximaal gespannen staan gedurende 50-60 minuten. Daarna neemt de verwerkingssnelheid af en maken we meer fouten. Door periodiek fysieke en mentale pitstops te nemen kan de concentratie- en prestatieboog telkens weer worden opgeladen.”
Gedrag en gedragsverandering is in zijn ogen het fundament onder duurzame kantoren. “Om gedrag en gedragsverandering te kunnen verankeren, is aansturing vereist. Bij duurzaamheid ligt de nadruk veelal op producten (denk aan cradle2cradle of circulair). Met BAL kijken we ook naar de duurzame inzetbaarheid van mensen op de werkplek, door ze voldoende fysiek én mentaal te laten bewegen en hierin te coachen. Te veel zitten, te veel staan, te lang achter de computer, het is niet goed en niet te compenseren door ’s avonds een uur naar de gym te gaan. Bewegen moet onderdeel worden van ons werkpatroon om lange periodes van fysieke én mentale inactiviteit te ondervangen.”

24/7 coaching

De concentratie- en prestatieboog periodiek ontspannen om op hoog niveau te kunnen presteren vereist begeleiding, zodat medewerkers zich dit eigen maken en zich bewust worden van hun eigen rol in dit veranderingsproces. “Mensen coachen zorgt voor bewustwording, de basis voor blijvende gedragsverandering.
Software kan ondersteunen bij het nemen van pitstops door deze op persoonlijke voorkeur, eigen regie en intensiteit van werken aan te bieden. Aanvullende kennis tijdens pitstops ondersteunt het bewustwordingsproces en draagt bij aan duurzame gedragsverandering. Neem je van nature genoeg pitstops, dan zal de coach niet bijspringen. Op deze manier heb je 24/7 een coach ter beschikking voor elke medewerker.”

Akoestiek en licht

Behalve beweging kunnen akoestiek en licht nog veel meer worden gebruikt om duurzame inzetbaarheid te vergroten. “Met kantoortuinen op zich is niets mis, met audiovisuele privacy en licht veelal wel. In kantoortuinen worden mensen vaak gestoord in hun concentratie, waardoor ze minder kwaliteit leveren en sneller vermoeid raken. Met name ‘visueel geluid’, mensen zien en horen praten, is een grote stoorzender. Door horizontale en verticale akoestische voorzieningen wordt enerzijds de spraakverstaanbaarheid (de meest voorkomende geluidshinder) verminderd en anderzijds de visuele rust verbeterd. Akoestische maatregelen direct boven de werkplek verbeteren het ervaren ongemak van geluidshinder.”

Direct daglicht levert een bijdrage aan ons werkcomfort. Ons lichaam houdt van direct daglicht, dus veel directe lichtinval maakt het kantoor een aangenamere plek om te werken, stelt Van Hooft. “In de winterperiode, tijdens kortere en donkere dagen, kunnen we het werkcomfort verhogen door direct licht op de werkplek te hebben dat daglicht zo veel mogelijk benadert. Dus geen warme, gezellige lichttonen, maar helder licht afgestemd op ons dagritme. Op ons beeldscherm kunnen we daar al een bijdrage aan leveren door een programma als f.lux de warmte en kleur van ons beeldscherm te laten afstemmen op ons dagritme. F.lux voorkomt oogvermoeidheid zoveel mogelijk en ondervangt dagen als Blue Monday.”

Volgende stap

“Nu facilitair en ICT ons een technisch en facilitair optimale werkplek kunnen bieden, is de volgende stap te kijken naar de manier waarop werkgevers medewerkers optimale concentratie kunnen bieden. Het is aan HR om aan te sluiten en de BAL aan het rollen te brengen.”

Focus op primaire proces

HR is volgens Van Hooft vaak gefocust op de secundaire arbeidsvoorwaarden. “De primaire arbeidsvoorwaarde is voor velen van ons nog steeds een werkdag van veelal half negen tot vijf. Tijdens dit primaire werkproces zou HR meer de randvoorwaarden moeten durven te creëren om optimaal te kunnen presteren. Helaas liggen budgetten voor werkplek en werkomgeving vaak bij Facilitair en ICT en vervult HR slechts een adviserende rol. Als HR, Facilitair en ICT elkaar wat vaker de BAL zouden durven toe te spelen door het opzoeken van meer samenwerking, kunnen zij als team serieuze stappen maken in duurzame inzetbaarheid, op product, inrichting, werkgedrag én mensniveau.

Met meer aandacht voor de BAL (Beweging, Akoestiek en Licht) op onze kantoren kunnen we kantoortuinen omturnen in gezonde omgevingen waar werken én bewegen centraal staan en concentratie en prestatie hand in hand gaan.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ErgoDirect.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid