Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Duurzame inzetbaarheid begint bij zelfregie
Achtergrond

Duurzame inzetbaarheid begint bij zelfregie

Duurzame inzetbaarheid te ingewikkeld of niet mogelijk? Bert Bloem denkt van niet, want het begint al bij zelfregie. In dit artikel legt hij uit waarom en geeft hij tips die elke medewerker in elke werksituatie kan inzetten.

Werken aan duurzame inzetbaarheid kan lastig lijken. Bijvoorbeeld als je het wilt verankeren in het HRM-beleid, het onderdeel wilt maken van de managementagenda, er eerst een ander functiehuis moet komen of er een cultuurverandering voor nodig is. Je komt er echter ook door te werken aan zelfregie. Dit is zelf de verantwoordelijkheid nemen voor je inzet, je inzetbaarheid, de prestaties die je levert en de richting waarin en de wijze waarop je je wilt ontwikkelen.

Just do it!

Er is een heel eenvoudige manier om hiermee te starten: gewoon doen! Start nu, vandaag, in je huidige werk, met je eigen personeel, samen met je collega’s of gewoon in je eentje. Neem de regie en ga aan de slag vanuit een goede kennis van jezelf en een opmerkzame blik op alles wat er om je heen gebeurt. Zo werk je heel eenvoudig vanuit jezelf aan duurzame inzetbaarheid.

Waar begin je?
Simpel gezegd gaat het om het volgende:

  • Krijg inzicht in jezelf. Word je bewust van je gedrag in diverse situaties en word opmerkzaam op hoe effectief het is en of het anders kan.
  • Vertaal dit inzicht naar je werk en trek conclusies. Hierdoor krijg je zicht op je inzet, inzetbaarheid, prestaties en ontwikkelpunten.
  • Kom in actie en stel je gedrag bij. Zet bewust stappen om de manier waarop je je werk doet beter af te stemmen op je eigen kennen en kunnen, en je persoonlijkheid.

Wat belemmert je om eens goed naar jezelf te kijken en na te denken over hoe jij je werk doet? Denk eens na over wat je wilt en over wat anders zou kunnen. Niet straks of pas als je daar of daar bent, maar nu. En wat als je denkt: ik wil of hoef niet. Of: waarom zou ik veranderen? Ik heb het prima naar mijn zin. Realiseer je dan goed waarom je het nu zo naar je zin hebt. Welke factoren bepalen je succes, je plezier in je werk, je motivatie? Besef wat je hebt en waarom je zo tevreden bent. Kijk goed wat je moet doen om te zorgen dat je tevreden blijft. De wereld van vandaag is immers niet die van morgen.

Drie tips voor zelfregie

1. Vergeet even de lijn tussen werk en privé. Denk eens na over al die beslissingen en verantwoordelijkheden die je hebt in je privéleven en hoe je daarmee omgaat. Waar zit verschil in de wijze waarop je je daar gedraagt en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gedrag en consequenties, en de wijze waarop je dit doet in je werk? Mogelijk verbaas of verwonder je je over jezelf en het verschil in gedrag en verantwoordelijkheid nemen. Of je komt tot de conclusie dat er eigenlijk geen verschil is. Probeer verschillen te begrijpen en te verklaren en zie of het anders kan en zo ja, hoe.

2. Ga in gesprek. Verzamel informatie over hoe anderen je zien. In je werk, thuis, in besturen, op de sportclub, in de kroeg … Kijk hoe de beelden overeenkomen of juist verschillen. Trek conclusies en denk na waarom je in de ene situatie verantwoordelijkheid neemt en in de andere juist niet. Vooral gesprekken hierover met je collega’s en leidinggevende kunnen hierbij verhelderend zijn.

3. Maak een vertaling naar je werk. Trek conclusies uit de verzamelde informatie, maak een vertaling naar je directe werksituatie. Kijk of je, op basis van het nu verkregen inzicht, je werk anders kunt aanpakken of inrichten, zodat je dit op een manier gaat doen die (nog) beter bij je past. Dat hoeven geen grote dingen te zijn, maar juist kleine, overzichtelijke zaken. Bijvoorbeeld: stel je gedrag bij, verander de volgorde in het werk, de wijze waarop je afstemt met collega’s, je agendabeheer, je opstelling in een werkoverleg of de manier waarop je overlegt met je direct leidinggevende. Het zijn kleine stapjes waar je zelf de baas over bent. De beweging die je inzet, bepaalt de richting.

Ondersteuning maakt effectiever
Hoewel iedereen zelf direct met zijn inzetbaarheid aan de slag kan, kan dit proces veel effectiever, gerichter en duidelijker als het wordt ingezet vanuit een visie op de organisatie en wordt ondersteund door de leiding. Individuele acties kunnen dan immers worden gekoppeld aan de richting waarin de organisatie zich ontwikkelt.

ePortfolio’s

Ook kunnen ePortfolio’s sterk ondersteunend zijn, vooral waar het gaat om inzicht in jezelf te krijgen. Een ePortfolio is een online dossier waarin je zaken kunt bijhouden die relevant zijn voor je loopbaan, zoals diploma’s, ervaringen, ambities en talenten. Met zogenoemde slimme ePortfolio’s kun je niet alleen gegevens verzamelen en jezelf presenteren. Het is ook voorzien van tests en oefeningen die je zicht geven op jezelf. Dit helpt je om stil te staan bij wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Daarnaast kan een permanente zakelijke dialoog op basis van gelijkwaardigheid een grote bijdrage leveren aan de kwaliteit van het proces en de effectiviteit van de resultaten. Over dit ‘echte gesprek’ meer in het laatste artikel van deze reeks.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Nieuws

0 reacties op Duurzame inzetbaarheid begint bij zelfregie

1 Pings/Trackbacks op "Duurzame inzetbaarheid begint bij zelfregie"
  1. […] dat de medewerker buiten hun gezichtsveld hun ‘dingen doen’, en dat medewerkers zich verantwoordelijk genoeg kunnen gedragen om die klussen ook echt te klaren. Oef. Dat is nogal een breuk met het […]

Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid