Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
33
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Duurzame inzetbaarheid in de crisis – alleen voor werkgevers met lef?
Anders werken

Duurzame inzetbaarheid in de crisis – alleen voor werkgevers met lef?

Investeren in duurzame inzetbaarheid in deze tijd vergt lef. Als je hoofd eigenlijk staat naar kostenbesparing, reorganisatie of keiharde acquisitie om je omzet op peil te houden, heb je een vooruitziende blik nodig om toch de lange termijn in het vizier te houden. De vraag hoe tegen niet al te hoge kosten van langdurig ziek of boventallig personeel af te komen, ligt voor op de tong. De goede werkgever heeft daarnaast gelukkig nog wel oog voor de werknemer. Maar te vaak nog gaat het alleen over de kosten.

Toch zijn er gelukkig ook in deze tijd nog werkgevers die hun blik op de toekomst gericht hebben. En die inzien dat een duurzaam personeelsbeleid een enorme impuls van de kwaliteit en grote kostenbesparing mee kan brengen. In gesprek met een grote zorginstelling bleek onlangs weer dat de buikpijndossiers, (de werknemers die met te grote regelmaat ziek zijn, medewerkers die eigenlijk onderpresteren, maar waarvoor te weinig dossier is opgebouwd, arbeidsconflicten, tweede spoor trajecten, enz.) onevenredig veel aandacht vragen. En naar de kosten van een niet functionerende medewerker wordt nauwelijks gekeken. Deze zorginstelling heeft dit inzicht nu wel, en buigt zich serieus over de mogelijkheid van de invoering van de Work Ability Index (WAI). Dit zal hen de komende jaren veel geld gaan opleveren.

De charme van de eenvoud
Bij mijn eerste kennismaking met de WAI, was ik direct gecharmeerd van het instrument:

  • het gebrek aan toeters en bellen, waardoor via 8 simpele vragen een indicatie verkregen wordt van de inzetbaarheid van een medewerker, een team, en een heel bedrijf;
  • het wetenschappelijk fundament, waardoor niet alleen is aangetoond dat de uitkomst een betrouwbare indicator is voor inzetbaarheid op termijn, maar waardoor ook een schat aan informatie beschikbaar is om te benchmarken;
  • en niet in het minst: de subjectieve boven de objectieve benadering, omdat gezondheidsbeleving veel bepalender blijkt te zijn voor inzetbaarheid, dan de feitelijke gezondheid.

Meten is weten
Waar velen zullen zweren bij het motto “meten is weten”, is het interessant te constateren dat voor de WAI nu juist iets subjectiefs als de persoonlijke beleving van werknemers de basis vormt voor de gemeten inzetbaarheid. Veel arbo-gerelateerde onderzoeken munten uit in lange vragenlijsten die zo objectief mogelijk proberen vast te stellen wat er met een medewerker aan de hand is. Maar juist bij ziekte, psychische of fysieke belemmeringen blijkt de beleving van het individu een veel grotere rol te spelen. Waar de ene werknemer met ochtendhoofdpijn een aspirientje slikt en vol goede moed aan de slag gaat, meldt de ander zich ziek. Ik heb collega’s gehad die kort na de diagnose kanker snel weer aan het werk gingen, tussen de behandelingen door, terwijl anderen er een jaar of meer uitliggen. Natuurlijk varieert de ernst van de aandoening van persoon tot persoon, maar ook de mate waarin men daar tegen opgewassen is, en is staat is ziekte en ongemak te negeren, lijkt individueel bepaald.

Bouwen aan je toekomst

Wij doen ons best een aantrekkelijke werkgever te zijn voor onze medewerkers, omdat ik graag de goede werknemers aan me bind. En omdat ik, als ik dan toch afscheid moet nemen, alles op alles wil zetten om mijn werknemer met opgeheven hoofd te kunnen laten vertrekken. Hoe moeilijk dat soms ook is. We stimuleren en faciliteren werknemers om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen loopbaan, zelfs als dat betekent dat een goede werknemer vroegtijdig vertrekt. Een ex-werknemer die goed over je spreekt is waardevoller dan een goede werknemer die langzaamaan uitgekeken raakt. De WAI is daarin een uitstekend instrument om vroegtijdig ambities en risico’s te signaleren en met medewerkers het gesprek aan te gaan over hun toekomst voordat het mis gaat. Dat zouden meer werkgevers moeten doen; het zou veel buikpijn, nachtrust, arbeidsconflicten en langdurig verzuim besparen. En geld natuurlijk. Maar ja, het is crisis.

Vriendelijke groet,
Maarten Freriks, directeur, id Plein en id Match, http://www.idplein.nl/nl

 

Bron: Blik op werk blog, geplaatst door mvandervoorde // http://blikopwerk.wordpress.com/Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsmarkt, Arbeidsomstandigheden, Arbeidsrelaties, Blog, Competentiemanagement, Gezonder werken, Implementatie, Langer werken, Medezeggenschap, Uncategorized, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid