Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Duurzame inzetbaarheid in perspectief
Anders werken

Duurzame inzetbaarheid in perspectief

Groeien door persoonlijke ontwikkeling, dat is nu de beste manier om duurzaam inzetbaar te blijven. Maar er waren tijden dat dit concept helemaal niet zo belangrijk was. Werk was toen werk, en werk met de meeste zekerheid was wat telde. Suzanne Kastermans, adviseur/accountmanager bij SBI Formaat schreef een blog over de draai in denken die deze mensen moeten maken om nu verder te kunnen

Duurzame inzetbaarheid in perspectief zien is belangrijk. Dat is wat wij zeker de afgelopen maanden hebben geconcludeerd. Het is maar vanuit welke positie, context, omgeving, generatie, levensfase, cultuur en persoonlijkheid je het bekijkt. Dat maakt duurzame inzetbaarheid lastig en makkelijk tegelijkertijd. Het is maatwerk en dus niet te vatten in een faciliterende tool. Het vraagt om zelfreflectie, en dat begint dus heel simpel: bij jezelf. Of toch niet zo simpel?

De tijd van reflecteren

In deze tijd is reflecteren (op jezelf) een belangrijke competentie. Hoe leer ik, welke keuzes maak ik en hoe voelt dat? In de werkpraktijk zie ik dan ook dat nieuwe generaties waarde hechten aan persoonlijke groei en ontwikkeling, en het creëren van gedeelde waarden. Wat kan ik hier leren? Het innovatief vermogen is groot. Welk gezamenlijk doel hebben wij? Welke waarde voeg ik toe? Reflecteren is een manier van leren. Leren en verbinden staan bij nieuwe generaties centraal.

Werk is brood op de plank

Maar wat als je bent opgegroeid in een tijd waarin zelfreflectie niet of nauwelijks aan de orde was? Als je het werk bent gaan doen wat je vader of moeder ook deed? Als je werd verteld dat je werk moest vinden waar je de meeste zekerheid in vond. Een werkplek waar je tot je pensioen gegarandeerd werk en loon had. Wat als werk betekende: brood op de plank. Niets meer en niets minder. Wat als jouw werkgever tevreden was met de taken die je netjes uitvoerde. Dag in dag uit. Waar de manager de baas was en niet een coach die jou betrekt in visie en voorziet van feedback op jouw talenten. Duurzame inzetbaarheid gaat over nu én de toekomst. Maar die toekomst is toch ver weg?

Gedragsonderzoek is ‘eng’

Waarschijnlijk heb je dan net even wat minder regelmatig nagedacht over je droom(baan), plan B en je diepere drijfveren. Het oriënteren op de omgeving en het onderzoeken van eigen gedrag is simpelweg nieuw. Aangesproken worden op je vitaliteit en feedback krijgen op jouw competentieontwikkeling is hartstikke eng. Ik begrijp dan ook goed dat het in de praktijk nog niet zo eenvoudig is. Werken aan je eigen duurzame inzetbaarheid. Wat houdt dat dan in?

Vorige week kwamen medewerkers uit het MKB bijeen op ons landgoed Zonheuvel in Doorn om ervaringen uit te wisselen. Individuele mensen stonden op en spraken uit waar het bij hen over gaat. “Ik moet wat aan mijn gezondheid doen om mijn werk te kunnen blijven doen.” En “Ik ben niet meer gelukkig in het werk wat ik nu doe. Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging.”

Gevoel van trots

Ik had een gevoel van trots bij deze mensen. Mensen die wellicht tot die tweede groep horen. Niet gewend zijn aan reflecteren of het onzekere opzoeken. Ik hoop dan ook dat werkgevers hun waardering uitspreken naar deze individuele mensen die uit hun comfortzone stappen en een stapje extra of anders willen gaan zetten. Op de eerste plaats, voor zichzelf.

Samen is net wat makkelijker

Duurzame inzetbaarheid in perspectief zien en individueel concreet maken is belangrijk. Vind je het spannend, drink een kop koffie met een collega die bewust bezig is met zijn of haar eigen inzetbaarheid. Soms is het net wat makkelijker samen, dan alleen.

Meer informatie

Adviseurs van SBI Formaat werken aan duurzame inzetbaarheid van mensen op de werkvloer. Zij adviseren, coachen en trainen om een daadwerkelijke bewustwording en beweging in gang te zetten. Dit doen zij zowel binnen grote organisaties, als het midden- en kleinbedrijf. Meer weten? Neem contact op met Suzanne Kastermans.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid