Stelling
"Meer respect en waardering maken een loonsverhoging overbodig."
7
39
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Nieuws Duurzame inzetbaarheid is tweerichtingsverkeer
Nieuws

Duurzame inzetbaarheid is tweerichtingsverkeer

Wie zijn personeel vitaal wil houden, moet investeren in de band tussen bedrijf en werknemer. Als organisatie moet je je workforce meenemen in je strategie. Dat stimuleert betrokkenheid en flexibiliteit. Maar aan de andere kant moet je ook luisteren naar wat je medewerker wil en je bewust zijn van zijn veranderende behoeften. Werken aan duurzame inzetbaarheid is dus personeel aan je binden én ruimte geven.

De snelle veranderingen in maatschappij en technologie maken dat bedrijven hun strategie voortdurend moeten toetsen. Een struikelblok voor veel bedrijven is dat de strategie vaak wel klaar is voor de toekomst, maar de medewerkers niet. De toekomstvisie moet dus ook en vooral terugkomen in het personeelsbeleid. Gebeurt dat niet, dan gaat het bedrijf met volle vaart vooruit en blijven medewerkers in verwarring achter. Met alle gevolgen van dien: de duurzame inzetbaarheid van je personeel komt zwaar onder druk te staan. Die gevolgen zijn dagelijks zichtbaar bij ondernemingen met een hoge managementroulatie, bedrijven die reorganisaties doorvoeren of juist groeien door overnames. Daar stijgt het ziekteverzuim en de instroom in de WIA. Dat is de beste indicatie dat de strategie niet aansluit op de workforce en de marktveranderingen.

Zorg voor verbinding

Een wendbare bedrijfsstrategie zorgt voor snel opeenvolgende veranderingen. Die moeten worden uitgevoerd door mensen. Zorg dus dat de workforce doorlopend blijft aansluiten op je strategie. Daarbij kan goede communicatie al veel helpen. Je kunt werknemers tijdig bij- of omscholen en ervoor zorgen dat je verloop opvangt met het juiste personeel, als je al weet dat je over vijf jaar andere mensen nodig hebt. Stuur medewerkers bij het inzetten van je opleidingsbudget, zodat ze zich ontwikkelen in de richting die je als bedrijf nodig hebt. Een medewerker die de bedrijfsstrategie kent en erachter staat, zal vaak vanuit zichzelf al de opleiding kiezen die het meest bijdraagt aan zijn waarde voor het bedrijf.

Als een strategiewijziging gevolgen heeft voor de bezetting, wacht dan niet tot het moment van de omslag daar is. Speel erop in met je personeelsbeleid door natuurlijke uitstroom niet te vervangen. Dat zorgt voor tijdelijke onderbezetting, maar levert je wel het personeel op dat ook na de verandering duurzaam inzetbaar kan zijn. En moet je afscheid nemen van mensen, kijk dan naar een andere functie elders in het bedrijf of concern. Denk ook aan een baan bij een zakenpartner.

Investeer je personeel de deur uit

Ontwikkel een duidelijke strategie over hoe je met personeel om wilt gaan. Investeer in de arbeidsmarktwaarde van een werknemer en wees niet bang om personeel te zien vertrekken. Voor elk talent dat het bedrijf verlaat, komt een net zo vitale en goed opgeleide werknemer terug. Andere bedrijven zullen, als ze op de toekomst voorbereid willen zijn, net zo investeren in hun personeelsbestand.

Investeren in kennis en vaardigheden van werknemers houdt de workforce relevant en de organisatie wendbaar. Breng je mensen bij dat ze moeten blijven leren. Dat gaat veel verder dan opleidingen alleen. Alle ervaringen dragen bij aan de arbeidsmarktwaarde van een werknemer. Mensen zijn niet altijd intrinsiek gemotiveerd om te blijven leren of te zorgen dat ze fit zijn. De kunst is om als werkgever niet belerend te zijn, maar wel het belang van relevantie te blijven benadrukken.

Verandering is geen bedreiging

Technologische en maatschappelijke veranderingen zorgen voor angst en weerstand bij werknemers. Terwijl je je organisatie juist flexibel en wendbaar wilt hebben. Weerstand kan omslaan in cynisme en dan nemen mensen afstand van de organisatie. Wees daar alert op en probeer de weerstand weg te nemen door de workforce voor te bereiden op de veranderingen. Robotisering hoeft geen verlies van arbeidsplaatsen te betekenen. Het overnemen van repeterende werkzaamheden door bots kan werknemers juist meer ruimte geven voor andere taken.

Het is belangrijk dat werknemers de controle hebben over hun eigen loopbaan. De werkgever kan helpen door een realistisch beeld van zijn toekomst te schetsen: hier ga je naartoe als je niet investeert in opleiding en vitaliteit. Alleen goed zicht op de toekomst brengt mensen namelijk in beweging. Ook voor werknemers die uitvallen, kan inzicht in verschillende toekomstscenario’s helpen. Dat is confronterend, maar ook empowering voor werknemers.

De werknemer van nu heeft ook ruimte nodig

Naast doorlopende ontwikkeling is het bieden van tijd een belangrijke factor om je personeel duurzaam inzetbaar te houden. Denk aan partnerverlof of zelfs ongelimiteerde vakantiedagen. Millennials hebben behoefte aan voldoende tijd voor zichzelf, maar 50-plussers ook. Jongeren zijn bovendien extra gevoelig voor een burn-out. Het zijn vaak hoogopgeleide mensen met veel verantwoordelijkheidsgevoel en ambitie. Zij vormen een groep die keuzes maken moeilijk vindt en alles perfect wil doen. Geef aandacht aan een juiste balans tussen ambitie en ontspanning.

Geef ruimte aan pauzes voor continue ontwikkeling, familie en reflectie. Die zouden een vaste waarde moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld door elke drie of vier jaar een paar maanden te rusten, om te studeren of om tijd met familie door te brengen. Sommige werkgevers vinden dat te kostbaar, of onmogelijk vanwege personeelstekort. Maar werknemers werken na zo’n pitstop veel effectiever en gerichter. Ook zelf moeten werknemers daarvan overtuigd worden. Breng competenties, relevante kennis en de werkverwachting in kaart en laat mensen zelf hun conclusies trekken.

Waak ervoor dat de eigen verantwoordelijkheid doorschiet. Een bedreiging is bijvoorbeeld het altijd online zijn. Zakelijk en privé altijd ‘aan’ staan is de nieuwe norm. Dat heeft grote gevolgen voor stressgerelateerde klachten. Dat is vooral zichtbaar bij jonge professionals.

Winst voor bedrijf en maatschappij

Als je in goed personeelsbeleid investeert, ontwikkelingsmogelijkheden biedt en zorgt dat mensen duurzaam inzetbaar zijn, dan zullen ze onder andere minder zorg consumeren. Dat geeft je bedrijf een voorsprong op de concurrentie én draagt aantoonbaar bij aan verlaging van de kosten.

Mensen inzetbaar en weerbaar maken en houden heeft ook een maatschappelijke waarde. Denk aan het benutten van de arbeidskapitaal van gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers. Laat iedereen die dat ook maar enigszins kan, meedoen binnen de onderneming of in een maatschappelijke functie. Een voorbeeld is ING: dat experimenteert door werknemers boven de 60 jaar een dag in de week ander, maatschappelijk gefocust werk te laten doen.

Kortom: investeren in je eigen workforce betekent ook investeren in de toekomst. Van je personeel, van je eigen bedrijf en van andere bedrijven. En wie weet komt die vertrokken werknemer in wie je hebt geïnvesteerd, straks wel bij je terug. Omdat hij weet: als ik hier werk, hoef ik niet bang te zijn voor de toekomst, want deze werkgever zorgt ervoor dat ik relevant ben en blijf.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met elipsLife.

 

 Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Nieuws, Opleiden en ontwikkelen, Talentontwikkeling
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid