Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Duurzame inzetbaarheid komt langzaam van de grond
Anders werken

Duurzame inzetbaarheid komt langzaam van de grond

Als ik naar het afgelopen jaar kijk, heb ik het idee dat duurzame inzetbaarheid binnen organisaties op de kaart staat. Niet alleen in termen van beleid, maar ook steeds meer qua concrete activiteiten. De dialoog tussen leidinggevenden en medewerkers wordt vaker gevoerd. Organisaties kijken steeds zorgvuldiger, en met solide instrumenten, naar gezondheid, vitaliteit en competenties. Als medewerkers hun pensioenleeftijd willen halen is dat ook belangrijk.

Het is dus goed dat het thema serieus wordt genomen, maar er zou nog meer actie kunnen worden ondernomen. HR zou direct-leidinggevenden meer op hun verantwoordelijkheid moeten wijzen. Omdat zij individuele werknemers het beste kennen, ligt bij hen het zwaartepunt. Zij moeten niet alleen naar kalenderleeftijd kijken, maar ook naar andere factoren, zoals bijvoorbeeld de thuissituatie om belastbaarheid in te schatten. De overdracht van dat soort kennis vindt soms niet zorgvuldig plaats. Je ziet wel dat medewerkers steeds meer zelf het heft in eigen handen nemen. Werkende generaties worden mondiger. De employment-gedachte is verschoven naar een visie van levenslange employability. Een baangarantie van honderd procent bestaat niet meer, dus medewerkers worden baas in eigen loopbaan.

Psychologische gezondheid
Wanneer ik vooruitkijk liggen er voor HR genoeg uitdagingen de komende jaren. Duurzame inzetbaarheid draait om fysieke, maar ook om psychologische gezondheid. Op dat laatste punt rust nog een taboe. Het is makkelijker om iemands BMI te meten dan in iemands hoofd te kruipen. In het jaargesprek zou opener moeten worden gekeken naar wat werknemers nodig hebben. En dan niet alleen wat betreft functiespecifieke opleidingen, maar ook de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden. Denk aan management- en leiderschapstrainingen, maar bijvoorbeeld ook aan een cursus overtuigend spreken. HR moet daarbij transparanter zijn over welke competenties voor een hogere functie vereist zijn; soms houden we werknemers bewust een beetje klein.

Duurzame indicator: uitleenbaarheid
Op het gebied van arbeidsmobiliteit binnen de eigen organisatie zijn nog stappen te maken. Veel managers worden nu afgerekend op de output van hun zittend personeel. Er wordt daardoor te veel voor de eigen afdeling gekozen. Leidinggevenden zouden juist beloond moeten worden voor het uitlenen van personeel, als dat goed is voor de organisatie. Vanuit HR zou daar meer op gestuurd moeten worden. Zij moeten het topmanagement bewust maken dat breed inzetbare werknemers het bedrijf verder helpen.

Functies zijn korter houdbaar
In de top is de perceptie vaak dat je werknemers aantrekkelijker maakt voor de concurrentie door te investeren in ontwikkeling. Wat vergeten wordt, is dat de binding met de eigen organisatie ook versterkt wordt als medewerkers kunnen groeien. Anticipatie op en optimalisatie van medewerkerscompetenties wordt sowieso steeds belangrijker. De vervaltijd van functies is aan het verkorten. En als functies zich ontwikkelen, moeten medewerkers meegroeien. Duurzame inzetbaarheid wordt vaak nog als iets preventiefs gezien. Aan HR ervoor te zorgen dat het een toegevoegde waarde wordt.”

Meer informatie
Beate van der Heijden schreef samen met Annet de Lange het boek Een leven lang inzetbaar? Over duurzame inzetbaarheid op het werk: interventies, best practices en integrale benaderingen. Klik hier voor meer informatie.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsomstandigheden, Arbeidsrelaties, Blog, Competentiemanagement, Langer doorwerken, Langer werken, Leiderschap, Politieke besluitvorming, Talentontwikkeling, Tools, Uncategorized
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid