Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Duurzame inzetbaarheid op de lange baan schuiven?
Anders werken

Duurzame inzetbaarheid op de lange baan schuiven?

Sinds 2011 stromen er meer medewerkers uit de arbeidsmarkt dan dat er in komen. Het aantal mensen dat met pensioen gaat is voor het eerst groter (: uitstroom) dan de instroom op de arbeidsmarkt. En dit gaat nog door tot 2040. De komende jaren zullen werkgevers dus steeds vaker en beter moeten zoeken naar de juiste werknemers. Dit ondanks het grote aantal werklozen dat we nu hebben in Nederland: mis-match op de arbeidsmarkt!

Het aantal arbeidsongeschikten is de afgelopen 10 jaar gedaald en daalt nog steeds. De werkloosheid stijgt nu nog behoorlijk, maar zal binnen enkele jaren weer dalen en ondanks dat dit eerst prettig zal zijn (: minder WW- en WIA-premies) gaan we merken dat het steeds lastiger wordt om specifiek personeel te werven. Vertrouwen op de groeiende groep van zelfstandige professionals (ZP’ers) is ook geen optie, die hebben straks opdrachtgevers voor het uitkiezen.

Hoe om te gaan met deze onderwerpen? Welke taken horen bij de werkgever en welke verantwoordelijkheden liggen bij de werknemer? We zullen ons moeten richten op twee zaken: de verzorgende inzetbaarheid en de activerende inzetbaarheid.

Onder verzorgende inzetbaarheid valt o.a. het gezondheidsbevordering: hoe houdt u als werkgever mensen gezond aan het werk en wat doet u als ze uitvallen. Vroeger had u hier arbodiensten voor maar die vallen steeds vaker door de mand. U zult dus aan een nieuwe opzet moeten meewerken en dat is maatwerk. Vraagstukken hierbij zijn o.a.: een gezonde levensstijl en gezond werken. En vooral: hoe doe ik dat? Mag ik een gezonde levensstijl eisen? Hoe verloopt deze ontwikkeling; hoe kunt u hierop inzetten?

De activerende inzetbaarheid is: hoe zorgt u dat mensen goed plaatsbaar blijven, mobiliteit dus: als het bedrijf verandert, kunnen de mensen zich dan makkelijk aanpassen aan de nieuwe werkzaamheden en omstandigheden en kunnen ze eventueel weg: passend en/of vervangend werk intern, promotie extern, (geen) ontslagvergoedingen of transitiebudgetten e.d.. Maar ook talent-management en het trainen van medewerkers om up-to-date te blijven en optimaal te kunnen presteren. Oftewel Goed Werkgeverschap, het onderscheidend vermogen om nieuwe mensen aan te kunnen trekken. Hoe wordt er over u gesproken op LinkedIn, Facebook en Twitter? Wat is uw beeld in de markt? Zijn uw medewerkers tevreden met het werk en zijn ze ook echt bezield of bevlogen?

De komende jaren zult u met deze onderwerpen worden geconfronteerd en wellicht denkt u: wat heeft dat met mijn werk te maken? Het antwoord is: alles! In alle bedrijven worden deze vragen cruciaal voor het voortbestaan: zonder goede en gezonde medewerkers heeft een bedrijf geen toekomst.

(Bron: Paul ter Wal, ANDARE)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsmarkt, Arbeidsomstandigheden, Arbeidsrelaties, Arbeidsvoorwaarden, Balans werk-privé, Blog, Competentiemanagement, Gezonder werken, Het Nieuwe Werken, Implementatie, Langer werken, Opleiden en ontwikkelen, Politieke besluitvorming, Talentontwikkeling, Uncategorized, Vitaliteit
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid