Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Duurzame inzetbaarheid stimuleren met arbobeleid?
Anders werken

Duurzame inzetbaarheid stimuleren met arbobeleid?

meten, berekenen, onderzoeken

Zijn de medewerkers van je organisatie in staat mee te bewegen met alle veranderingen? Zijn ze lichamelijk en geestelijk in staat het werk vol te houden? Welke onderwerpen zijn relevant in jouw organisatie om de mensen langer, maar vooral ook beter te laten doorwerken? Vaak heeft dat te maken met arbobeleid, en daar zou ook de ondernemingsraad over moeten meepraten. Betoogt Gerardo Kumeling op OR/Net.

Als medewerkers bijvoorbeeld moeite hebben met het omgaan met nieuwe technologie, kan dat ten koste gaan van de kwaliteit van werk, de efficiëntie van processen of de sfeer binnen de organisatie. Het is goed te beseffen dat, met alle veranderingen op de arbeidsmarkt, organisaties en medewerkers meer aandacht moeten besteden aan hun inzetbaarheid.

Inzetbaarheid in kaart brengen

Het is daarom steeds belangrijker om in kaart te brengen hoe inzetbaar de medewerkers zijn en welke inzetbaarheidsvraagstukken er nu en in de nabije toekomst spelen. Ik noem hierna enkele voorbeelden van zulke vraagstukken:

  • Medewerkers die door hogere werkdruk stress krijgen en daardoor uitvallen;
  • Medewerkers die niet beschikken over alle actuele en juiste kennis;
  • Oudere medewerkers die het werk lichamelijk niet meer zo makkelijk volhouden;
  • Afnemend werkplezier door de hoge werkdruk en steeds snellere veranderingen;
  • Medewerkers die boventallig zijn en een andere baan buiten de organisatie moeten vinden;
  • Medewerkers die de combinatie tussen werk en privé lastig(er) vinden, door bijvoorbeeld mantelzorg;
  • Meer financiële problemen bij medewerkers, door schulden die steeds verder oplopen.

Aanwijsbare risico’s

De kwaliteit van het werk neemt af naarmate de gezondheid, motivatie of de verhouding tussen werk en privé minder goed in balans zijn. Is de balans echt verstoord, dan kan het ook echt gevaarlijk worden op het werk. Voor de m/v zelf, maar ook voor zijn collega’s en voor de klanten. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker die slecht slaapt vanwege privéproblemen of stressklachten, maar de volgende dag wel een snijmachine moet bedienen, of als chauffeur de weg op moet. Dat zijn direct aanwijsbare risico’s. Enig idee hoe het plaatje er bij jullie organisatie uit ziet? En welke kostenreductie en opbrengsten mogelijk zijn door werk te maken van duurzame inzetbaarheid?

Handen en voeten aan duurzame inzetbaarheid

Organisaties die in de praktijk handen en voeten geven aan duurzame inzetbaarheid, starten meestal met bewustwording rond dit thema. Centraal staat de vraag ‘waarom vitaliteit en inzetbaarheid?’ Een scherpe analyse over de toegevoegde waarde van duurzame inzetbaarheid voor de organisatie kan aangrijpingspunten geven voor concrete acties. Objectieve en valide meetinstrumenten en enquêtes zijn een belangrijke bron van informatie. Mits de juiste vragen worden gesteld.

Arbo-instrumenten gebruiken

Duurzame inzetbaarheid gaat niet alleen over gezondheid, maar ook over motivatie, vakbekwaamheid en de werk-privé balans. De ondernemingsraad kan stimuleren dat de organisatie beleid maakt op deze onderwerpen of het bestaande beleid beïnvloeden. Zodat vanuit al deze onderwerpen informatie komt over hoe mensen in je organisatie beter, gelukkiger, langer kunnen doorwerken.

Maakt vitaliteit zichtbaar

Gericht deze informatie gebruiken om mensen duurzaam inzetbaar te houden kan ook de vitaliteit van de medewerkers verbeteren. Dit vormt een belangrijk startpunt in de dialoog met HR en directie en biedt aanknopingspunten om echt te werken aan beleid voor duurzame inzetbaarheid. Niet ieder arbo-instrument geeft voldoende inzicht. Aanpassen is dan ook noodzakelijk. Want alleen wat je kunt meten valt te verbeteren.

Bron: OR/Net, Geraldo KumelingPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid