Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Duurzame Inzetbaarheid: van Bewustwording naar Beweging!
Anders werken

Duurzame Inzetbaarheid: van Bewustwording naar Beweging!

Ik heb iets met alliteratie. Het helpt mij soms te versimpelen, verduidelijken en informatie vast te houden. Ook bij het onderwerp Duurzame Inzetbaarheid gebruik ik vaak alliteraties. 

Starter, Spitsuur, Stabilisatie, Senior

Allereerst is bij Inzetbaarheid van belang dat je de Diversiteit in Doelgroepen binnen de medewerkerspopulatie onderkent. Vaak hanteer ik hiervoor doelgroepen per levensfase: Starter, Spitsuur, Stabilisatie, Senior. Iedere doelgroep heeft verschillende krachten, behoeften en knelpunten. Hierop inspelen met beleid, instrumenten en stijl van leidinggeven helpt bij duurzame inzetbaarheid. Bewust communiceren en interventies plegen voor deze verschillende doelgroepen verhoogt de effectiviteit.

Inspiratie, interesse, initiatief, instrument

Voordat mensen echt actie ondernemen voor verhogen van hun eigen inzetbaarheid, zijn er verschillende fases die doorlopen worden. Deze fases zijn bekend vanuit het marketing-denken (het AIDA model). HR professionals zijn vaak geneigd om te strooien met instrumenten en tools. Dit is pas van belang in de laatste fase. Er worden vier verschillende fasen onderscheiden. Eerst Inspireren: de aandacht van de medewerker krijgen. Daarna komt Interesse: wat is het belang of voordeel voor de medewerker om te werken aan duurzame inzetbaarheid? De derde stap is Initiatief: faciliteer medewerkers om zo laagdrempelig mogelijk initiatief te kunnen nemen. Bijvoorbeeld door een overzicht van mogelijkheden te bieden. Daarna komt de laatste stap: ondersteun met passende en concrete instrumenten en tools.

Reflectie, Resultaat, Rekkracht

Om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden is coaching en ondersteuning (door onder andere de leidinggevende) cruciaal. Wat zou volgens mij de insteek van deze coachgesprekken moeten zijn? Allereerst: Reflectie. Stimuleer medewerkers regelmatig te reflecteren. Tijd te nemen voor wat hen drijft in het werk en leven. Maar ook om te blijven kijken naar de externe ontwikkelingen. In welke context doe ik mijn werk? Wat is de invloed van deze context op mijn werk? Daarnaast staat het Resultaat centraal: aan welk resultaat lever ik een zichtbare bijdrage en in welke mate is dit resultaat iets wat mij plezier en voldoening geeft? Tenslotte zal een duurzaam inzetbare medewerker Rekkracht (of aanpassingsvermogen) laten zien. Op welke manier gaat hij/zij om met veranderingen en welke verantwoordelijkheid neemt een medewerker hierbij?

Edwin Brink is consultant bij Qidos, innovatief HR trainings- en adviesbureau.
Meer blogs van Edwin BrinkPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Blog, Competentiemanagement, Het Nieuwe Werken, Implementatie, Langer doorwerken, Langer werken, Medezeggenschap, Opleiden en ontwikkelen, Uncategorized
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid