Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Een arbeidsmarkt vol tegenstrijdigheid
Langer werken

Een arbeidsmarkt vol tegenstrijdigheid

Werkgevers in de bouw, automatisering, techniek, zorg, onderwijs en horeca moeten zich in honderd bochten wringen om aan goede vakkrachten te komen. De mismatch op de arbeidsmarkt is ongekend hoog, zeggen arbeidsmarktexperts tegen De Telegraaf. Dus is dit dè tijd en gelegenheid voor een comeback van vakbekwame ouderen. In de VS, waar soortgelijke tekorten zijn, is dat niet zo.

In de VS doen vooral jongeren hun best om weer werk te vinden. Nadat ze massaal zijn ontslagen tijdens de pandemie. Het aantal werkende ouderen, dat stevig in de lift zat vòòr de pandemie, is niet toegenomen. Waarom zoeken de 55-plussers niet massaal naar nieuw of ander werk? Daar zijn verschillende redenen voor, zegt Don Lee in de Los Angeles Times van vorige week.

Hun levensknopen geteld…

Een van de belangrijkste aanleidingen om vroeger te stoppen dan gedacht is iets dat je ‘levenskwaliteit’ zou kunnen noemen. Veel van deze ‘jongere ouderen’ hebben hun financiële en andere levens’knopen’ geteld, en ze zijn tot de conclusie gekomen dat ze net zo goed nu kunnen stoppen met werken dan nog enkele jaren doorbuffelen. Soms spelen sluimerende chronische ziektes een rol. Anderen hebben door het gedwongen thuiswerken de waarde van hun privéleven herontdekt. Bovendien ontdekten ze dat ze relatief veel geld over hebben gehouden omdat ze een jaar geen reiskosten hadden en de bedrijfskantine niet hoefden te betalen. Hierdoor gaat hun (vaak niet onaanzienlijke) opgebouwde vermogen een stukje langer mee dan eerder gedacht.

Ik ben het zat!

Ook in Nederland is die ontwikkeling al jaren te zien. Juist de gezonde 55-plussers stoppen eerder met werken. Waarom? Ze zijn het zat. Ze voelen hoogstens nog een zakelijke betrokkenheid bij hun werkgever. Ze identificeren zich al 5 jaar niet meer met hun werkgever. En de overheid vinden ze een onbetrouwbare factor waar je voor je oudedag echt niet meer op moet rekenen. Ze willen hun leven anders inrichten. Ze benutten de kansen om vroegtijdig uit te treden. Ze hebben al lang genoeg gewerkt, vinden ze.

Let op de pensioenval

Leuk, als ze het vroegpensioen kunnen financieren. Voor anderen ontstaat een soort pensioenval. Mensen met lager betaald werk doen vaak fysiek zware arbeid, waar ze wel langer mee door moeten gaan omdat ze alleen AOW krijgen als ze met pensioen mogen. De beter betaalde banen zijn vaak fysiek langer vol te houden. Maar die mensen hoeven niet langer door te gaan omdat ze eerder stoppen zelf kunnen financieren.

Vroegpensioen ook vervelend voor werkgevers

Dat is al vervelend voor de mensen die vast zitten aan hun (vaak) fysiek zware werk, waar ze slecht gemotiveerd mee door moeten gaan tot de AOW-leeftijd. Tenzij hun werkgever de tijdelijke regeling voor vroegpensioen kan en wil gebruiken. (Die in steeds meer cao’s wordt afgesproken.) Maar eerder stoppen is ook nadelig voor de werkgevers. Zeker in tijden van personeelstekorten. Vervroegd uittreden maakt die tekorten alleen maar nijpender. Dat is in ons land net zo waar als in de VS.

Herwaardering van het werkende leven

Wat kunnen werkgevers eraan doen? Behalve de vooroordelen tegen ouderen actief bestrijden en hun kennis en ervaring beter waarderen kunnen ze inspelen op de koudwatervrees vlak voor het pensioen. Veel mensen krijgen daar last van als het moment van stoppen bijna is aangebroken. Als de laatste werkdag, of werkweek gepland is en mensen beginnen aan het antwoord op de vraag: Wat Dan? ‘Mijn hele leven draait om werken, dus als ik dat niet meer zou doen dacht ik altijd: ik word gek!’ Laat Don Lee een 68-jarige versgepensioneerde zeggen. Een geleidelijke afbouw van een lang werkend leven lijkt dan beter. Deeltijdpensioen, generatiepact, deels vrijwilligerswerk. Met overdracht van hun ‘schat’ aan opgedane kennis en ervaring aan jongere generaties. Die natuurlijk helemaal zelf bepalen wat ze doen met al die boomer-kennis.

Meer mogelijkheden om langer door te werken verkennen? Lees dit kernartikel op deze website!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid