Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Een burn-out na de vakantie. Hoe kan dat?
Arbeidsomstandigheden

Een burn-out na de vakantie. Hoe kan dat?

Juist na een vakantie komt uitval door burn-out regelmatig voor. Niet gek, want wie uitgeput met vakantie gaat, rust onvoldoende uit. Medewerkers lopen zo extra risico op een burn-out en uiteindelijk ook op uitval van werk. Wat kun je doen als leidinggevende?

Uit cijfers van het CBS en de gezamenlijke arbodiensten blijkt dat burn-out na een vakantie vaker voorkomt dan een burn-out voor een vakantie. Deels omdat de al overbelaste medewerkers onvoldoende uitrusten tijdens hun vakantie. Mensen kunnen onvoldoende loskomen van het werk, waardoor stresshormonen in het lichaam blijven. En gedrag is moeilijk te veranderen, waardoor gestrest werken ook na de vakantie ‘de norm’ blijft.

Blijven werken tijdens de vakantie

Bijna een derde van de medewerkers heeft een chaotische overdracht of helemaal niemand om het werk aan over te dragen. Hierdoor blijven medewerkers tijdens vakantie nog zakelijke telefoontjes aannemen of regelmatig hun mail checken. Meer dan de helft checkt geen mail tijdens vakantie, maar ruim één op de vijf wel regelmatig.

Uitgeblust na een week

Eenmaal terug van vakantie proberen de  gestreste medewerkers al het werk wat door de vakantie is blijven liggen weer in te halen. En dat naast hun ‘normale’ werk. Na een week voelen ze zich weer compleet uitgeblust. Vakantie nemen heeft weinig zin gehad.

Het effect van stress

Hoe zit het precies met stress, stresshormonen en de stresssignalen? Bij mensen die zich in een stressvolle situatie bevinden, komt het hormoon cortisol vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat het lichaam in geval van gevaar genoeg energie heeft om te vechten of te vluchten. Stress heeft als gevolg dat mensen minder goed werk kunnen plannen en organiseren. Tegelijkertijd krijgen mensen met stress het werk niet in de normale tijd af, blijven zaken liggen en op een dag melden zij zich ziek. Dit is simpelweg het effect van stress.

Signalen die duiden op aanstaande burn-out:

  • kort verzuim;
  • slechte concentratie;
  • emotionele uitbarstingen;
  • vermoeidheid;
  • gespannenheid;
  • vergeetachtigheid;
  • irritatie;
  • piekeren;
  • slaapproblemen.

Tips om verzuim na vakantie te voorkomen

Extra alertheid op medewerkers na de vakantie en de signalen die zij laten zien, kan lang uitval voorkomen. Wat kun je doen als leidinggevende?

1 Maak het bespreekbaar

Maak met alle medewerkers die met vakantie zijn geweest een individuele bijpraatafspraak. Informeer informeel hoe het op vakantie is geweest. Probeer zo goed mogelijk op de hoogte te zijn. Speelt er iets groots, zoals een echtscheiding of mantelzorgtaak? Maak dan een vervolgafspraak op de korte termijn. Zie deze tijdsinvestering als een bijdrage aan de organisatie, namelijk uitval voorkomen.

2 Bespreek grote gebeurtenissen met HR

Soms speelt er iets groots in het leven van een medewerker, bijvoorbeeld een scheiding. Ga dan in conclaaf met HR om alle ondersteuningsmogelijkheden na te gaan en hoe deze in te zetten. Dit kan zowel interne als externe ondersteuning zijn.

3 Spreek concrete doelen af

Leidinggevenden bieden regelmatig een aantal (betaalde) vrije dagen aan om te voorkomen dat een traject uit de hand loopt. Maar zonder doelgerichte actie werkt dit niet. Zonder gedragsverandering zal de collega later opnieuw vastlopen. Spreek daarom samen concrete doelen af waaronder ‘effe rust pakken’. Evalueer bij terugkomst hoe het is verlopen en wat de volgende stap is.

4 Bepaal wanneer je echt ingrijpt

Voordat je het traject met de collega ingaat, bepaal je met HR alvast wanneer je ingrijpt als het gedrag niet verbetert. Het zou zonde zijn als je moet zeggen ‘we zagen dit eigenlijk allemaal aankomen’. Er zijn diverse bureaus die gespecialiseerd zijn in burn-out en stress. Leiderschap is ook ingrijpen, ook als de ander dat nog niet inziet.

Tot stand gekomen in samenwerking met CZ.

Bekijk het uitgebreide dossier over gezondheidsmanagement op PW.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid