Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Een goed begin duurt langer…
Blog

Een goed begin duurt langer…

Zelfsturing-loslaten

De Boston Consulting Group deed onderzoek naar HR topics die het meeste invloed hebben op de waarde van de organisatie. Wat opvalt in het lijstje: er zitten drie onderwerpen in die te maken hebben met de instroom van nieuw personeel. Ardienne Verhoeven pleit er op hr-base voor om dat onboarding te bekijken vanuit het perspectief van de medewerker.

Vanuit mijn praktijk zie ik dat er veel tijd en geld gestoken wordt in recruitment en employer branding. De onboarding wordt vaak nog gezien als een leuk stageproject. Ten onrechte. Het grootste afbreukeffect van een nieuwe medewerker zit in de startfase.

Wat willen nieuwkomers?

Er is verandering op komst: Organisaties zien het belang van het goed opnemen van nieuwe medewerkers: het versnelt de transities, maakt mensen sneller productief en heeft een positief effect op retentie.  Bekijk je onboarding op de eerste plaats vanuit de nieuwkomers. Die heeft twee belangrijk wensen:

1 Welkom voelen: nieuwkomers willen het gevoel hebben een goede keuze te hebben gemaakt.  En wil dat de eerste dagen bevestigd zien. Zorg voor een fantastische eerste indruk.

2 Van betekenis zijn: een nieuwkomer moet van alles leren. Maar hij wil snel laten zien dat hij wat voor de organisatie kan betekenen. Wanneer je je onboarding wilt verbeteren, zijn dit twee belangrijke vertrekpunten voor de eerste weken.

Quick wins in de eerste weken

Zorg voor een warme ontvangst. Het zijn de wittebroodsweken. De organisatie is leuk, de nieuwkomer heeft een goede keuze gemaakt. Betrek eventueel het thuisfront. Daar moet het verhaal ook landen. Als het bij je organisatie past: Thuis een mooie bos bloemen op de eerste dag of een taart?

Koppel nieuwkomers op de eerste dag aan iemand waarmee hij iets gemeen heeft. Dat geeft een goed gevoel: Dezelfde studie, hobby of woonplaats.

Kijk wie de echte ‘connectors’ zijn in je organisatie: wie is degene die iedereen kent en weet wat iedereen doet. Koppel je nieuwe medewerkers in ieder geval aan een van hen voor een introductiegesprek. Zo leert hij snel nieuwe mensen kennen

Het netto salaris blijkt vaak tegen te vallen. Nieuwkomers krijgen een bruto bedrag te horen. En dan blijkt het netto bedrag soms lager dan verwacht. Maak altijd een bruto – netto berekening bij binnenkomst om een teleurstelling bij de eerste loonstrook te voorkomen.

Zorg voor een uitlaatklep voor nieuwe medewerkers: waarover zijn ze verbaasd? Een open cultuur met overal gesloten deuren? Wat zouden ze willen veranderen? Organiseer een bijeenkomst voor nieuwkomers met het management team. Niet om te zenden, maar om te ontvangen.

Evalueer verwachtingen van je nieuwe mensen. Niet na een half jaar, maar na 3 weken al. En vraag ook meteen wat ze vinden van hetgeen het bedrijf van ze vraagt: ook over hoe flexibel en loyaal ze moeten zijn.

(HR-Base, Ardienne Verhoeven)Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Blog, Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid