Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
57
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Een goed voornemen in 6 tips
Gezonder werken

Een goed voornemen in 6 tips

medewerker zit in de put

Wie onregelmatig werkt, heeft een grotere kans op matige nachtrust. Dit heeft invloed op de kwaliteit van je leven als je wakker bent, schrijven Aline Kruit en Irma Leijten in hun boek ‘Goede Nacht’. De nadelen van onregelmatig werken zo veel mogelijk verminderen, maak er een goed voornemen van. En voer het uit met deze 6 gouden tips.

Iedereen die werkt zonder vast ritme en buiten de normale kantoortijden werkt ‘onregelmatig’. Dat betekent dat de medewerker soms een vroege dienst draait, soms een nachtdienst en soms overdag werkt. ‘Dan hebben we het over ongeveer 3,6 miljoen Nederlanders uit onder meer de zorg, logistiek, beveiliging en politiek; het gaat over bijna de helft van werkend Nederland’, vertelt Irma Leijten, mede-auteur van Goede Nacht en slaap- en burn-outcoach. Samen met Aline Kruit schreef ze dit boek om mensen te helpen beter te slapen en daarmee zodat ze beter presteren bij onregelmatige werktijden. Een vast ritme per dienst, een powernap, invloed op de roostering en andere tips maken het leven van een onregelmatige werker kwalitatief beter, vertelt Leijten.

Minder verzuim door goede slaap

In het recent verschenen boek Goede Nacht combineren de auteurs wetenschappelijke inzichten met inspirerende ervaringsverhalen. Ook geven zij tips om zowel onregelmatige werkers als organisaties die niet om onregelmatige werktijden heen kunnen, te helpen naar betere slaap. Want betere slaap verbetert de gezondheid en werkvreugde van medewerkers. En leidt tot minder verzuim, minder ongevallen en betere werkprestaties.

Bespaart kosten en ongemak

Het bespaart je organisatie dus veel kosten en ongemak. Leijten: ‘We leven in een 24-uurseconomie. Zorg is altijd voorhanden, de wegen worden goed onderhouden en we ontvangen het liefst onze bestelde pakketjes de volgende dag. We staan er niet altijd bij stil dat dat betekent dat er ‘s nachts gewerkt wordt. Als we willen dat processen 24/7 doorgaan, dan is aandacht voor de andere kant nodig; goede slaap en herstel.’ ‘Ons systeem snapt onregelmatig werken niet’

We zijn dagdieren

‘Onze biologische klok functioneert op basis van daglicht en stuurt de basale processen als het slaap- en waakritme aan. Als het licht is, staat de mens aan en voelen we ons alert, omdat we ‘dagdieren’ zijn. Door onregelmatig werken wordt dit natuurlijke ritme verstoord’, vertelt de auteur. ‘Tijdens een nachtdienst moet je immers alert zijn, terwijl we normaal juist slapen ’s nachts. Wanneer het bioritme is verstoord, wordt het slaap-waakritme ook verstoord en dat vermindert ons vermogen om goed te slapen en te herstellen. Daardoor maken we op korte termijn sneller fouten, hebben we moeite om taken af te ronden en vinden we het lastiger om beslissingen te nemen.

Allerlei metabole klachten

Spijsverteringsklachten en overgewicht komen regelmatig voor, aldus Leijten. ‘Op langere termijn komen ook diabetes type II en hart- en vaatziekten meer voor. En mentaal werkt het door: slaapproblemen, depressie en burn-out liggen op de loer.’ Gelukkig zijn er oplossingen die de nadelen van onregelmatig werken verzachten, vertelt de auteur. Wat kunnen werkgever en medewerker doen? Bekijk de volgende 6 tips.

1} Regelmatig een powernap of full cycle nap

Wie onregelmatig werkt en dus vaak korter of slechter slaapt, kan dit compenseren met een powernap of full cycle nap, vertelt Leijten. ‘De powernap van tien tot twintig minuten zorgt voor een mentale boost; je kunt weer beter concentreren. Een full cycle nap van anderhalf uur biedt naast lichte ook diepe slaap en daardoor ook fysiek herstel. De tijdsduur van de full cycle nap is van belang om te zorgen dat je niet brak, maar fris wakker wordt. Mocht je niet kunnen slapen, dan is de nap nog steeds waardevol. Omdat je rust, laad je alsnog op. Door regelmatig een nap te nemen, train je je systeem om te slapen.’

Het helpt enorm als de werkgever permissie geeft voor een powernap tijdens de nachtdienst of andere diensten. Leijten: ‘Hiermee laat je als werkgever zien dat je waardering hebt voor je medewerkers en dat je het belang van slaap en herstel erkent. Een speciale kamer inrichten met een comfortabel bed is natuurlijk helemaal ideaal.’

2} Iedere dienst een eigen ritme

Als de werktijden geen ritme bieden, kunnen medewerkers wel zelf een ritme aanbrengen per dienst, zegt Leijten. In de praktijk betekent het dat de medewerker – ongeacht de dienst – altijd op dezelfde tijden eet. ‘Daarmee bewaak je het natuurlijke bioritme’, aldus Leijten. Bedenk ook per dienst wanneer je naar buiten gaat, wanneer je daglicht krijgt en wanneer je slaapt. Leijten: ‘Probeer dit ritme zoveel mogelijk iedere dienst vast te houden, zodat je systeem daaraan went.’

3} Maak tijd voor quality time

‘Spreek naar je familie, vrienden en buren uit welke diensten je draait, wat je op dat moment van hen verwacht en hoe ze jou kunnen ondersteunen’, adviseert Leijten. Het is bijvoorbeeld fijn als de buren pas ’s middags stofzuigen als je na de nachtdienst thuiskomt om te slapen.

4} Stel ’s nachts minder eisen

Het is logisch dat mensen overdag meer werk gedaan krijgen dan ’s nachts, vanwege het natuurlijke ritme dat iedereen heeft. ‘Stel daarom als werkgever ook andere eisen aan de werkzaamheden in de nacht dan overdag’, stelt Leijten. ‘Vraag bijvoorbeeld minder productie en maak de werkzaamheden afwisselender.’

5} Pas het wervingsbeleid aan

Wees in de vacaturetekst duidelijk voor welke diensten je een medewerker zoekt. ‘Op deze manier weet een sollicitant meteen wat er gevraagd wordt en kan deze vooraf inschatten of dat passend is’, vertelt Leijten. Als je iemand zoekt die voornamelijk avonddiensten draait, kun je dit vermelden. Avondmensen vinden het bijvoorbeeld gemakkelijker om ‘s avonds alert te zijn dan ochtendmensen.

6} Biedt gestructureerd vitaliteitsbeleid aan

‘Meet regelmatig hoe het met de slaap en energie gaat van medewerkers die onregelmatige diensten werken’, raad Leijten aan. ‘Dit kan via een vragenlijst die je aan een PMO of tevredenheidsonderzoek kunt toevoegen. Denk ook mee in oplossingen om hun kwaliteit van leven te verbeteren door medewerkers training of coaching aan te bieden.’

Een gestructureerd vitaliteitsbeleid is belangrijk om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden. Leijten: ‘Elke euro die een organisatie hierin investeert, betaalt zich zes keer terug, omdat mensen beter presteren en minder verzuimen, wijzen onderzoeken uit. Daarbij zijn medewerkers blijer en is er minder verloop.’ CZ VerzekeringenTot stand gekomen in samenwerking met CZ. Bekijk het uitgebreide dossier over gezondheidsmanagement.

Tot stand gekomen in samenwerking met CZ.

Bekijk het uitgebreide dossier over gezondheidsmanagement.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Tools
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid