Stelling
"Ik kan makkelijker 'nee' zeggen als ik thuiswerk."
15
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Een jongere oudere is niet oud
Langer doorwerken

Een jongere oudere is niet oud

Bijna iedereen ouder dan 45 jaar heeft er last van: discriminatie op de arbeidsmarkt. Niet op het cv, maar op de leeftijd. We schrijven er veel over, maar hoe ervaren de ouderen het zelf? Chip Conley, hotelier, spreker, auteur van managementboeken, en (volgens Google) 57 jaar, deelde zijn ervaringen met leeftijdsdiscriminatie in een kort artikel op HBR.

Ageism, zoals het aan de andere kant van de oceaan heet, is in de VS net zo gebruikelijk als in Europa. En ook daar hebben ze er al jaren wetten tegen en gremia voor. Toch doet bijna elk bedrijf van enige naam en faam er onverminderd en ongehinderd aan mee – het verboden onderscheid op leeftijd is bij deze bedrijven nog gebruikelijker dan discriminatie op ras of sekse.

Wetten helpen niet

Conley begint zijn artikel met een smakelijk verhaal over een class action rechtszaak tegen discriminatie op leeftijd. En hij geeft ook duidelijk aan dat, net als hier, wetten en processen niets helpen tegen het fenomeen. Net zo duidelijk geeft Conley aan waarom ze niet helpen. Het gaat om de houding van veel werkgevers tegenover oudere werknemers. Alleen als die verandert, helpen wetten en regels mee om de verandering breed door te voeren.

Economische levensduur

Zolang de negatieve houding van – meestal oudere – werkgevers tegenover jongere oudere werknemers niet verandert, helpt geen enkele wet of rechtszaak. Het feit dat we steeds ouder worden helpt de zaak geen zier. Vroeger waren de oudere werkenden al snel uit beeld, omdat ze waren gepensioneerd of overleden. Nu blijven de baby boomers nog 40 jaar na hun economische levensduur vrolijk, levend en wel op de arbeidsmarkt aanwezig. Ook hun gezondheid blijft steeds langer goed, maar de werkgever speelt liever op zeker en kiest daarom voor die jongere kandidaat met zekerder gezondheid en (vermeend) meer computerervaringen.

Leeftijdsparadox

Onderdeel van die leeftijdsparadox is dat de top in het bedrijfsleven op steeds jongere leeftijd wordt bereikt. Steeds meer prominente bedrijven hebben ceo’s en ander hoger management met een gemiddelde leeftijd van 31 – terwijl de gemiddelde leeftijd van de werknemer in de VS inmiddels al ligt op 42. Mensen worden dus niet alleen steeds ouder, ze worden ook steeds vroeger oud. Het maakt dat managers zich al op 32-jarige leeftijd afvragen hoe ze relevant kunnen blijven voor de lange toekomst die ze nog voor zich hebben.

Digital natives

Conley is ervaringsdeskundige op dit vraagstuk. Hij kwam opnieuw op de arbeidsmarkt toen hij de 50 al was gepasseerd. Hij werd senior manager bij de (toen startup) airbnb. Zijn collega’s in het managementteam waren twee keer zo jong. Wat had hij deze digitale natives te bieden? Zijn decennialange ervaringen als manager bij het opleiden, coachen, begeleiden en mentoren van jongere collega’s.

De jongere oudere

Jongeren nemen die kennis natuurlijk niet zomaar aan. Het werkt pas echt als de oude rot zich openstelt voor de nieuwe technieken die zij willen gebruiken, en daarmee zijn eigen kennis wil verrijken. Conley deed dat, en hij ontwikkelde zo naar eigen zeggen het concept van de jongere oudere. Zijn opgedane kennis en ervaring bracht hij in, maar hij combineerde dat met de nieuws- en leergierigheid plus gretigheid van een jonge ondernemer die bereid is om er soms gewoon in te vliegen.

Ouderen zijn niet oud

Conley pleit voor een scherper onderscheid tussen de woorden ‘oud’ en ‘ouder’. Oude mensen zijn in de traditionele betekenis van het woord op leeftijd en ze zijn steeds meer afhankelijk van de maatschappij. Ze leven in hun eigen wereld, meestal gebaseerd op gebeurtenissen uit het verleden. Van de leefwereld van de jongeren begrijpen ze steeds minder. En dat terwijl onze maatschappij is gebaseerd op de leefervaringen van oudere mensen, doorgegeven aan jongeren. Maar dan wel zodanig dat de jongeren er wat mee kunnen. Zo bouwen we kennis op, en geven we die door. Als een jongere oudere dat constructief doet, kan het bijdragen aan de afbraak van de vooroordelen tegen vastgeroeste ouderen die leidt tot a priori discrimineren op leeftijd. Daar kan geen wet of rechter tegenop.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid