Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsvoorwaarden Een lagere functie voor medewerkers met een ongezonde leefstijl?
Arbeidsvoorwaarden

Een lagere functie voor medewerkers met een ongezonde leefstijl?

Is het terecht om een werknemer met een ongezonde leefstijl een lagere functie aan te bieden? Bijna de helft (47%) van de werkgevers vindt van wel. 

Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van verzekeraar CZ naar gezondheidsrisico’s en gezondheidsinterventies onder zowel werkgevers als werknemers.

Werknemers waarderen het niet als de baas gezond gedrag eist of consequenties verbindt aan een ongezonde leefstijl. Waar 37 procent van de werkgevers het terecht vindt om het loon te bevriezen van werknemers die ongezond leven, zouden de werknemers op hun beurt graag tijd en geld van hun werkgever krijgen om aan hun vitaliteit te werken.

Gezondheidsrisico’s

Ruim 81 procent van de werkgevers vindt het makkelijk om een gesprek over gezondheidsrisico’s te voeren, tegen 56 procent van de werknemers. De aard van het gezondheidsrisico speelt daarbij een rol: gehoorbeschadiging, mantelzorg,chronische aandoeningen en fysieke arbeidsbelasting blijken onderwerpen die voor werkgevers eenvoudiger te bespreken zijn dan leefstijl, slaapstoornissen en werk-privébalans. Werknemers vinden vooral het praten over leefstijl en slaapstoornissen lastig.

Interventies

Wanneer gezondheidsinterventies worden ingezet, kiest slechts 15 procent van de grootzakelijke werkgevers en 9 procent van de mkb-werkgevers voor bewezen effectiviteit . Twee op de drie werkgevers hebben geen idee hoeveel interventies hun bedrijf het afgelopen jaar heeft ingezet. Zes op de tien interventies zijn geïnitieerd door medewerkers zelf. Slechts een derde van de ingezette interventies heeft primair een preventief doel.

Kosten

Vier op de tien werkgevers zeggen volledig inzicht te hebben in de kosten van gezondheidsinterventies die het bedrijf laat uitvoeren. Budgetbeheer is grotendeels voorbehouden aan HR en de directie. Werkgevers vertrouwen leidinggevenden (11%) en werknemers (2%) nauwelijks financiële verantwoordelijkheid toe. Slechts twee op de tien werkgevers hebben een apart budget voor gezondheidsinterventies. Bij grootzakelijke werkgevers is dit drie op de tien. Van grootzakelijke werkgevers weet 30 procent niet of het interventiebudget de afgelopen jaren is veranderd.

Bron: PWPrint Friendly, PDF & Email
Tags : , , , ,
Categorie : Arbeidsvoorwaarden, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid