Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Een nieuwe kijk op duurzame inzetbaarheid
Anders werken

Een nieuwe kijk op duurzame inzetbaarheid

Werk en arbeid zijn extreem belangrijke pijlers in onze maatschappij. En er wordt al decennialang uitvoerig over gedebatteerd door politici, de journalistiek en vele andere belanghebbenden. De meest bijzondere voorspellingen over de toekomst van werk en hoe dat vorm te geven, buitelen over elkaar heen.

Ook historicus Rutger Bregman beschrijft in zijn zeer toegankelijke en vermakelijke boek Gratis Geld voor Iedereen een aantal van deze voorspellingen. Hij citeert de Britse econoom Keynes, die in 1932 voorspelde dat de mens in 2030 zou worden geconfronteerd met de grootste uitdaging ooit: wat te doen met zeeën van vrije tijd? Als we dan nog maar 15 uur per week zouden werken?

Andere economen en filosofen voorspelden ook een toekomst met veel tijd en ruimte voor geestelijke cultuur, en morele en sociale vooruitgang. Pas halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw kwam er een nieuwe denkrichting: niet cultuur en beschaving zouden het resultaat van vrije tijd worden, maar verveling, verpaupering, luiheid en immoraliteit.

Meer werk, meer consumptie
Intussen werken we in 2014 meer, en harder dan ooit. En stijgt de productiviteit nog immer. Die welvaartstijging hebben we dus niet omgezet naar vrije tijd, maar juist naar meer consumptie.

Geluk en gezondheid
Dat werpt wel een nieuwe blik op duurzame inzetbaarheid. Wat als we dankzij computers en robots binnenkort echt nog maar weinig menselijke arbeid nodig hebben? Er straks nog maar werk is voor een paar uur per week? Moeten we ons dan uitsloven voor behoud van werk, of juist genieten van alle extra vrije tijd?

Onderzoek toont aan dat werk voor mensen structuur, geluk en gezondheid brengt. De eerste denkrichting die mij dan ook persoonlijk aanspreekt is dat we dus ons uiterste best moeten blijven doen om het werk eerlijk te verdelen over de beroepsbevolking en toetreders optimaal moeten toerusten voor de nieuwe arbeidsmarkt.

Nieuwe beroepen

Verder zien we dat beroepen die een paar jaar geleden nog bestonden er inmiddels niet meer zijn, denk aan letterzetter of stenotypiste. Maar daar zijn andere voor in de plaats gekomen, zoals de socialmediamanager of bigdata-analist. Zo lang er ondernemers en vernieuwers zijn, ontstaan nieuwe beroepen, nieuwe bronnen van inkomen en nieuwe bestedingsruimte. Met alle impact op andere, direct of indirect gelieerde afzetmarkten.

Aanpassing werkt het langst
Dus je moet helemaal niet stilzitten, maar verdraaid snel voorbereiden op de beroepen van morgen. Dat geldt voor jongeren, maar zeker ook voor de middengroepen. Niet je huidige ‘skill set’ maar je aanpassingsvermogen bepaalt of je straks nog je eigen inkomen verdient.

Bron: HR-Base, 17 november 2014Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Balans werk-privé, Blog, Het Nieuwe Werken, Langer werken
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid