Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
9
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Een op drie wil weg om werkdruk
Arbeidsomstandigheden

Een op drie wil weg om werkdruk

man met veel werkdruk

Bijna een werknemer op elke drie overweegt om er ontslag over te nemen: te hoge werkdruk. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z en Menzis. Toch is echt iets doen aan werkdruk niet heel erg moeilijk. Sleutelwoorden zijn meer aandacht en grip op het werkende leven.

In steeds sectoren is het gebrek aan personeel zo nijpend dat het personeel dat er nog wel werkt zich regelmatig opgejaagd voelt. Een op elke vijf werknemers meldt zich weleens ziek om de oplopende stress. Meer dan een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim komt door werkstress, zo bleek al eerder uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO.

Paniekstand

En die stress komt steeds vaker door te hoge werkdruk, omdat er te weinig mensen zijn om het werk te doen. De stresshormonen zorgen dat mensen korte tijd langer en intensiever kunnen doorgaan. Dat probeert de helft van de ondervraagden dan ook. Maar lang houdt niemand die ‘paniekstand’ vol. Daarna komt onvermijdelijk de terugslag, waarmee het lichaam zichzelf weer in balans brengt. Werkgevers die hun personeel gezond willen houden kunnen volgens stress- en burnoutspecialist Nelis op RTL Z het beste loopbaanontwikkeling aanbieden, werken aan een open bedrijfscultuur en korter zitten achter een beeldscherm mogelijk maken.

Lunchwandelen favoriet

Wat willen mensen zelf het liefste doen om hun stress af te bouwen? Wandelen tijdens de lunch staat met stip op nummer een in het onderzoek. Bijna de helft van de 1062 ondervraagden wil dat graag doen. Aan muziek luisteren tijdens het werk denkt 29 procent, en een kwart doet tijdens werktijd liever aan sport. Ook is er een kwart dat denkt aan heel andere activiteiten om de stresshormonen onder controle te krijgen…

Meer grip op het werkende leven

Vele recent onderzoeken wijzen dezelfde kant uit: minstens de helft van de werkenden heeft last van stressverschijnselen door (te) hoge werkdruk. Het gaat dan vooral om ongezonde werkdruk, die ontstaat als je zelf niet kunt besturen hoe je het werk aanpakt. En weinig grip hebt op het resultaat. Dat kan al ontstaan door andere werk- of arbeidsomstandigheden. Nadelig voor bedrijven, want gestreste werknemers zijn niet alleen minder productief. Ze zijn ook minder betrokken en minder geneigd om actie te ondernemen. Wat te doen?

3 Basistips tegen oplopende werkdruk en stress

1} Vaker en duidelijker communiceren.

Vooral leidinggevenden zouden vaker dan twee keer per jaar met hun team(s) moeten bespreken hoe de zaken er voor staan. Wat gaat er gebeuren, welke veranderingen komen eraan en wat verwachten we van jullie. En pas het eigen gedrag hier zo snel mogelijk op aan. Wil het bedrijf dat zijn mensen gezonder werken, begin daar dan zelf mee. Maak minder overuren, doe meer aan sporten. En dreigt er een overname, sanering of ander slecht nieuws: blijf rustig gewoon je werk doen.

2} Let op je grenzen.

Iedereen moet beter aangeven wanneer het hem of haar teveel wordt. De anderen moeten die grenzen respecteren. Vooral ook het management. Kom met alternatieven. Verruim zo veel mogeljk de mogelijkheden om op flexibele tijden te werken. Spreek bereikbaarheidstijden af met elkaar, en hou je eraan. Let op de werk-privébalans. Ook hier nemen leidinggevenden het voortouw.

3} Denk aan het werkplezier.

Lol hebben in je werk kondig je niet per decreet af. Maar mensen zo veel mogelijk het werk laten doen waar ze goed in zijn is een kwestie van schakelen, en combineren. Verdiep u echt en oprecht in de persoonlijkheid van collega’s. Geef ruimte om iedereen te laten zoeken naar de taken waar ze energie van krijgen. En laat ze wat doen aan de energievreters, zowel in taken als in mensen.

Nog meer tegen werkdruk?

Meer tips en informatie over omgaan met werkstress en werkdruk, zodat u er langer door werkt, vindt u in het bijgewerkte artikel ‘7 gouden regels tegen werkstress’ op deze website.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid