Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Een overstap is vaak dichterbij dan je denkt
Achtergrond

Een overstap is vaak dichterbij dan je denkt

Langer en beter doorwerken is niet altijd mogelijk in je huidige baan. Dan moet je soms wat doen met je baan, voordat je er helemaal op bent uitgekeken. Youri Frijn (34) maakte dat proces mee. Hij werkte bij de Brandweer, deels vrijwillig. Dat was zijn jongensdroom. Na zes jaar ontdekte Youri dat hij zo niet kon doorgaan tot zijn pensioen.

Je had een combinatie van werk die je goed beviel, en toch ben je iets anders gaan doen. Waarom?
“Ik werkte als handhaver bij de Brandweer. Leuk werk, maar ik vond het na zes jaar ook wat eenzijdig: je bent vooral bezig met inspecties van bestaande gebouwen op brandveiligheid. Ik kreeg het idee dat ik meer kon, ik wilde ook meer. Tegelijk ging de Brandweer door een grote reorganisatie. Het was dus een goede tijd om wat verder om me heen te kijken.”

Hoe ben je bij bouwinspectie gekomen?
“Eigenlijk via een tip van mijn toenmalige manager. Hij zei dat er in de regio Den Haag iemand een project deed rond preventie en inspectie. Er zat een opleiding aan vast. Ik ben gaan praten, en het bleek dat ze mensen zochten voor voor vergunning, toezicht, en handhaving bij bouwprojecten door gemeenten. Ik heb met diverse mensen gesproken over de overstap, en ik kreeg toen het idee dat dit wel iets voor me zou kunnen zijn. Want je maakt als bouwinspecteur het hele bouwproces mee, vanaf de planning tot en met de oplevering, en vaak ook nog daarna. Dat was meer dan ik bij de Brandweer zou kunnen doen.”

Kon je zo instromen als bouwinspecteur?
“Nee, zeker niet. De MBO-opleiding die ik had gevolgd sluit niet echt aan op wat je daarvoor nodig hebt. Er zat een intensief opleidingstraject aan vast, van een jaar full time, vijf dagen per week met huiswerk. Ik heb wel even geaarzeld of ik dat na zes jaar werken wel aan zou kunnen. Vooral veel wet- en regelgeving, sommige wetten kende ik wel, maar de Algemene Wet Bestuursrecht, en de Wet op de Ruimtelijke Ordening waren nieuw voor me.”

Hoe heb je de opleiding volgehouden?
“Wat vooral heeft geholpen, waren de leraren en praktijkinstructeurs. Ze waren erg goed in duidelijk maken wat een bepaling in een wet betekent voor de bouwvakkers, en voor de mensen die het huis laten bouwen. In de tweede helft van de opleiding gingen we ook de praktijk in. Dan zie je dat je bij de bouw zaken vaak nog op verschillende manieren kunt regelen, als het eindresultaat maar hetzelfde is.”

Hoe heb je de opleiding geregeld met je werkgever?
“Ik was bij de Brandweer al in dienst bij de gemeente. Dat bleef zo, maar ik kwam direct in dienst bij de nieuwe afdeling en ik werd door hen ook doorbetaald. Maar ik moest het diploma wel halen, want anders moest ik terug naar mijn oude baan. En met een studieschuld die ik dan zou moeten terugbetalen. Ik heb het diploma gelukkig wel gehaald, en dan wordt de studieschuld kwijtgescholden na een aantal jaar werken bij deze werkgever in je nieuwe functie.”

Wat is het grootste verschil tussen je oude en nieuwe functie?
“Dit is veel breder. In mijn oude functie was ik alleen bezig met brandpreventie. Nu zorg ik als bouwinspecteur voor handhaving en toezicht van vergunningen en bouwplaatsen. Door mijn werk kom ik in contact met opdrachtgevers, van jonge stellen die een huis willen kopen tot en met directeuren van bedrijven.”

Het lijkt me ook een zwaardere baan.
“Het is wel zwaarder, maar ook leuker omdat het veelzijdiger is. Bij de Brandweer kom je in uniform binnen, dan luisteren de mensen meestal wat makkelijker. Nu kan een inspectie wel een jaar duren, omdat je bij alle bouwfasen betrokken bent. Het is ook veel vaktechnischer, je hebt een adviserender rol. Maar het is eigenlijk ook veel leuker. Mensen die voor het eerst een huis laten bouwen zijn je dankbaar voor je adviezen, daar doe je het voor.”

Heb je nog tips voor mensen die ook denken aan een overstap, en voor werkgevers die meer werk willen maken van doorstroom?
“Blijf rondvragen, veel netwerken, kijk wat breder en verder dan alleen je eigen vakgebied om ideeën op te doen. Neem wat afstand van je dagelijkse werk. Ik vind het heel knap dat sommige mensen 40 jaar lang hetzelfde werk kunnen doen. Niets op tegen, want je moet niet veranderen om te veranderen, maar om jezelf te verbeteren. En als je dat kunt: twijfel niet te lang. Tegen werkgevers zou ik willen zeggen: kijk zelf ook naar mensen die je breder kunt opleiden en inzetten, zeker jongere mensen kun je zo meer bieden.”

Met dank aan Margriet Bakker van BKB | Het Campagnebureau

Het volledige interview is binnenkort te lezen in vakblad Arbo.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Competentiemanagement, Langer werken, Opleiden en ontwikkelen, Uncategorized
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid