Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
32
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Een schoner toilet leidt tot meer gezondheid en werkplezier
Achtergrond

Een schoner toilet leidt tot meer gezondheid en werkplezier

Bij duurzame inzetbaarheid staat de gezondheid en het werkplezier van de medewerkers centraal. Wist u dat een hygiënisch toilet met goede sanitaire voorzieningen daar ook een belangrijke bijdrage aan kan leveren?

Gezonder eten in de kantine, meer verantwoordelijkheden voor uw medewerkers en mogelijkheden voor scholing. Als u zich bezig houdt met duurzame inzetbaarheid, dan is de kans groot dat u deze tips al kent. Maar één onderdeel van gezond werken wordt vaak over het hoofd gezien: de hygiëne, zo blijkt uit verschillende onderzoeken van Berendsen.

Gezonde werkplekken

Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die aandacht besteden aan hygiëne en ervoor zorgen dat de werkplekken van medewerkers periodiek worden gereinigd. “Zo blijven de werkplekken schoon en krijgen schadelijke bacteriën en gevaarlijke ziekteverwekkers geen kans”, stelt Malou Jansen van Berendsen, dat hygiëne en veiligheid bevordert bij bedrijven.

Maar naast de werkplek wordt er te weinig aandacht besteed aan het toilet, tot ergernis van werknemers. Die vinden het zelf juist heel belangrijk dat hun werkplek schoon is, zo blijkt uit de onderzoeken. Een schone werkplek draagt namelijk positief bij aan de beleving van de werkplek. Ook draagt het bij om het ziekteverzuim te verlagen.

Verspreiding ziektekiemen

Onhygiënische toiletten verspreiden bacteriën en ziektekiemen. En die stoppen niet bij de toiletdeur. Dankzij het delen van (flex)werkplekken krijgen ze helemaal vrij spel binnen de organisatie. En dat kan weer leiden tot een hoger ziekteverzuim. Door de handen te wassen na het toiletbezoek wordt ook de kans op verspreiding van ziektekiemen minder. Belangrijk is het wel dat de toiletfaciliteiten ook uitnodigen om dat te doen.

Vaak is de handwas- en droogoplossing niet van hoge kwaliteit waardoor medewerkers het liever niet gebruiken. Of ze drogen, heel herkenbaar, hun handen bijvoorbeeld aan hun broek. Uit onderzoek van Berendsen blijkt dat 30 procent van de werknemers hun handen wel wast. Dat betekent dat een meerderheid weer plaats neemt op hun werkplek met ongewassen handen. Vaak bevat een gemiddeld toetsenbord bijvoorbeeld meer bacteriën dan een toiletbril. Omdat deze vaker gereinigd wordt.

Jansen: “We weten uit onderzoek dat wanneer de toiletfaciliteiten aantrekkelijk ogen en van goede kwaliteit zijn dat het aantal mensen dat de handen wast enorm kan stijgen. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die aandacht besteden aan de hygiëne in de toiletruimte en de werkplek. Berendsen en TH&P hebben speciaal een samenwerking gezocht met elkaar om klanten een totaaloplossing te kunnen bieden op dat gebied.”

Oase van rust

Daarnaast is een toilet voor veel werknemers vaak een oase van rust. Een plek waar je, al is het maar voor heel even, kunt loskomen van de werkhectiek aan je bureau. Als die toiletruimte echter niet fris en schoon is, kunnen ze die rust niet vinden. Dan wekt dit alleen maar ergernis op, zo blijkt uit een onderzoek dat Onderzoeksbureau Panelwizard deed in opdracht van Tork. Vieze toiletten zijn namelijk de grootste ergernis (64,8 procent) in sanitaire voorzieningen naast vieze geur in de toiletruimte (61,2 procent), toiletpapier dat op is (54,5 procent), een gebrek aan mogelijkheid om de handen te drogen (32,5%) en onaantrekkelijke handzeep (28,4%).

Kortom, als de toiletfaciliteiten op orde zijn voelen medewerkers zich er veiliger en meer ontspannen. Bovendien betekent een hogere hygiëne minder kans op besmetting door ziektekiemen. Wat weer positief werkt op de arbeidsproductiviteit van de werknemers en goed is voor een lager ziekteverzuim.

Hoe zit het met de gezondheid van uw werkomgeving? Dat kunt u gratis testen met de hygiënecheck, die door Berendsen samen met TH&P is ontwikkeld als onderdeel van een totaaloplossing voor hygiënisch werken. TH&P reinigt daarbij onder meer de computerapparatuur op de werkplek, zoals de muis en het toetsenbord.

DIT ARTIKEL IS TOT STAND GEKOMEN IN SAMENWERKING MET BERENDSEN.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Achtergrond, Gezonder werken

0 reacties op Een schoner toilet leidt tot meer gezondheid en werkplezier

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid