Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Een sprookje over Lady MacBeth en Marco van Basten…
Blog

Een sprookje over Lady MacBeth en Marco van Basten…

Een sprookje

Balans is essentieel om gezond te blijven. Dat geldt voor mensen die onder druk staan voor de volgende stap in hun carrière, maar ook als je gezond je pensioen wilt halen. Een balansstap kan daarbij helpen. De balansstap is het sympathieke zusje van demotie. HR management consultant, trainer en schrijver Wiemer Renkema legt op LinkedIn uit wat hij met dat begrip bedoelt.

‘She burned with love, as straw with fire flameth; She burned out love, as soon as straw outburneth.’ Shakespeare was de eerste die uitputting associeerde met burn-out. Lady Macbeth heeft alles gegeven om haar man op de troon te krijgen. In dat proces vielen nogal wat slachtoffers en met elke dode – het blijft toneel – verliest ze steeds meer de controle over haar omgeving. Op het einde van het stuk wordt ze gekweld door nachtmerries. Haar man haalt er een dokter bij en vraagt hoe ziek ze is, waarop de dokter laat weten dat ze niet echt ziek is, maar wel gekweld door hersenschimmen. Macbeth wil een medicijn, een medicijn dat er nu, vierhonderd jaar later nog niet is. ‘Kan je niets verzinnen voor een verziekt brein, kan je een diepgeworteld verdriet niet uit de herinnering rukken, kan je niet met een zoet vergif van het vergeten de borst bevrijden van de last die drukt op het hart?’

Van uitdaging naar stress

Lady Macbeth raakte de controle kwijt. Haar werk werd stressvol en ze had steeds minder mogelijkheden om dat goed te regelen. Hét recept voor een burn-out. De nachtmerries zijn het resultaat van de fysieke en mentale uitputting. Lady Macbeth was in de kracht van haar leven maar kon uiteindelijk, door verschillende omstandigheden, haar werk niet meer aan. De bevlogenheid die ze voelde om haar man op de troon te krijgen was verdwenen. Uitdagend werk werd stressvol, en ze verloor de controle over haar omgeving. Het was verstandig geweest om iets anders te gaan doen. Een balansstap te zetten. Maar ja, je kan niet zo maar van het toneel afstappen.

De burn-out van Marco van Basten

Als trainer van AZ zette Marco van Basten, na een burn-out, wel een balansstap. De dagelijkse stress van het trainerschap was hem te veel geworden en hij was tot de conclusie gekomen dat hij de specifieke competenties mist om daar goed mee om te gaan. Het was niet zijn eerste balansstap, die zette hij jaren eerder – ook al noodgedwongen – als speler. Want stel je eens voor dat Marco nu nog in het eerste van Ajax zou spelen en tegen hetzelfde salaris als in zijn gloriedagen. Iedereen zou dat raar vinden. Het is logisch dat een voetballer stopt op of vlak na zijn hoogtepunt en ander werk gaat doen. Ze zetten een balansstap buiten het veld omdat hun productiviteit geen gelijke tred meer houdt met het salaris dat ze verdienen.

The Only Way is Up?

Op een of andere manier ligt dat voor veel andere beroepen een stuk gevoeliger. Een stijgende lijn in het salaris wordt bijna als vanzelfsprekend gezien, als een verworven recht. Ook als de toegevoegde waarde voor de organisatie niet dezelfde opgaande lijn vertoont. Kasper Dolberg en Justin Kluivert zouden raar opkijken als ze Marco van Basten nu op hun werk zouden zien. Op het voetbalveld is geen plaats voor mensen die blijven staan hoewel ze qua capaciteiten niet meer kunnen concurreren met anderen. Ze moeten dan iets anders gaan doen. Bedrijfsorganisaties hebben meestal wel medewerkers die ‘bevroren’ zijn op hun plek. Ze vinden hun collega’s lastig, de organisatie niet flexibel en het werk te zwaar. Deze collega’s verdwijnen uiteindelijk in de anonimiteit van de organisatie, vertrekken of zijn rijp voor een burn-out. Een stap omhoog maken doen ze voorlopig niet meer – waarom dan niet een stap terug?

De balansstap is voor iedereen

Iedereen ontwikkelt zich anders gedurende zijn carrière. Maar niet bij iedereen zal de productiviteit tijdens het werkzame leven gelijke tred houden met de ontwikkeling van het salaris. Het is een feit dat veel mensen hechten aan de opgebouwde status, aan het salaris, of moeite hebben te erkennen dat hun competenties afnemen. Op iedere leeftijd, en in elke fase van een carrière is vrijwillig een stap terug of opzij doen voor veel mensen onbespreekbaar. Dat moet anders. Dat moet normaal worden. Het woord demotie heeft een negatieve lading – door de associatie met reorganisaties, disfunctioneren en omdat het vaak samen gaat met een verlies aan salaris en privileges – en daarom is het tijd voor een ander woord met een positieve lading: de balansstap.

Het geeft je weer ruimte

Een balansstap is goed voor mens én organisatie. Het zou volkomen normaal moeten zijn dat je om wat voor reden dan ook ergens in je carrière een stap terug of opzij kunt zetten. Omdat je andere prioriteiten krijgt vanwege een kind, omdat je gezond je pensioen wil halen, omdat je werk anders is geworden of omdat je een nieuwe balans wilt in je leven. Door deze factoren worden je competenties anders, je productiviteit kan verminderen of je ambities veranderen. Met een balansstap brengt een medewerker zijn taken, verantwoordelijkheden en salaris in evenwicht met zijn competenties en privéleven op dat moment in het leven. Met een balansstap krijg je andere taken en verantwoordelijkheden met minder werkdruk, flexibelere mogelijkheden om je taken uit te voeren en daarmee een betere werk-privébalans. En, minstens zo belangrijk, ruimte om weer te groeien.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Organisaties nemen toenemend verantwoordelijkheid voor een gezonde en veilige werkomgeving. Een cultuur waarin het voor medewerkers makkelijker is om een balansstap te zetten. Ze mogen van hun werkgever verwachten dat ze op elk moment in hun carrière de balans tussen wat ze kunnen leveren en wat de werkgever verwacht opnieuw mogen opmaken. De werkgever kan daarop inspelen met aanpassen van werktijden, een goede begeleiding door de manager, bijscholing en aanpassing van de functie-eisen – om maar een paar maatregelen te noemen. Werkgever en werknemer hebben dus beiden een verantwoordelijkheid bij de balansstap: de werknemer door eerlijk in de spiegel te kijken, en de werkgever door de medewerker met respect te begeleiden naar de andere functie in de organisatie. Dat kan uiteindelijk alleen maar blije gezichten opleveren. Dat wist Shakespeare ook al: ‘een taak die aangenaam is, verlicht de last.’

Dit artikel is een ingekorte versie over promotie & demotie uit het vijfde bedrijf van mijn boek ‘Managen of niet, dat is de vraag’.

(LinkedIn, Wiemer Renkema, overgenomen met toestemming auteur)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Blog, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid