Stelling
"Ik doe het moeilijkste werk altijd aan het eind van de ochtend."
7
42
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Een talentontwikkelingsvirus, wat is dat?
Langer werken

Een talentontwikkelingsvirus, wat is dat?

Ik mocht eens een lezing van Marc Lammers, voormalig topsportcoach dameshockey, bijwonen. Net als veel HR-medewerkers vond ik zijn verhaal heel aanstekelijk. Vooral toen hij demonstreerde hoe hij Sylvia Karres leerde hoe zij optimaal gebruik kon maken van haar sterke punten. Tegelijk was ik sceptisch. Ik vroeg me af of zijn technieken wel zo één-op-één toepasbaar zijn op de werkplek. Is een topsportomgeving wel zo vergelijkbaar met een dagelijkse werkpraktijk? Toch is Marc Lammers voor veel HR-medewerkers een lichtend voorbeeld. Waarom eigenlijk? Mirjam Baars vraagt het zich af, op PW.

Ik ben toen op onderzoek uitgegaan. De basis werd gevormd door de wetenschappelijke inzichten die ik in mijn proefschrift over talentontwikkeling had opgedaan. Aan de hand van deze inzichten ben ik gaan kijken in hoeverre Marc Lammers evidence-based technieken toepast. En of deze technieken vergelijkbaar zijn met die van succesvolle leidinggevenden op het gebied van talentontwikkeling.

Evidence-based technieken

Wat blijkt: Marc Lammers en succesvolle leidinggevenden passen vier evidence-based technieken toe om het aanwezig talent van sporters en medewerkers op een hoger plan te brengen. Zij:

  • zijn zelf een lerend voorbeeld
  • gaan bewust op zoek naar de kwaliteiten van hun teamleden
  • zorgen voor een goed teamsfeer
  • dagen teamleden uit telkens kleine innovaties te realiseren

Talentontwikkelingsvirus

Aan HR de taak om leidinggevenden te besmetten met het talentontwikkelingsvirus waarmee Marc Lammers duidelijk geïnfecteerd is. Een simpele eerste stap hiertoe is na te gaan welke leidinggevenden van nature al een Marc Lammeriaanse aanpak hebben. Door deze leidinggevenden als groep bij elkaar te brengen en hen ervaringen te laten delen, ontstaat vanzelf een talentontwikkelingskern met een stevige basis. Het is dan alleen nog maar de kunst om andere leidinggevenden gaandeweg aan te laten haken.

Sterke punten van HR

Het netwerkend karakter van deze aanpak is voor veel HR-medewerkers doorgaans eenvoudig te realiseren. Netwerken en het faciliteren hiervan vormt immers vaak één van de sterke punten van HR-medewerkers.

Over…

Dr. Mirjam Baars, MBA is auteur van het boek leidinggeven aan talentontwikkeling. In dit boek beschrijft zij wat HR kan leren van topsportcoaches als Marc Lammers, Guus Hiddink en Louis van Gaal. Zij is keynote speaker op het congres Talent & Performance op 5 oktober in de Jaarbeurs UtrechtPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid