Stelling
"Ik denk dat een burnout-break effectiever is dan een lange behandeling."
7
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Implementatie Een testritje maken in de hybride bedrijfswagen?
Implementatie

Een testritje maken in de hybride bedrijfswagen?

glimmende hybride bolide

Stel: je bent autofabrikant en je hebt een nieuw model terreinwagen en een zelfrijdend model. Je test ze tijdens een rit in een drukke stad. De terreinwagen heeft het makkelijk. Het zelfrijdende model botst overal tegenaan. Verborgen gebreken komen vaak pas aan het licht na testen in ‘uitdagende omstandigheden’. Hetzelfde geldt voor hybride werken. Dat stellen 4 Scandinavische wetenschappers op HBR.

Het artikel ‘4 Imperatives for Managing in a Hybrid World’ van Kalle Heikkinen, William Kerr, Mika Malin, and Panu Routila levert verrassende inzichten op voor geïnteresseerden in hybride werken. Maar waarom komen deze Scandinavische wetenschappers daarmee? Werken op afstand is daar al langer gebruikelijk. Er wonen (veel) minder mensen per vierkante kilometer, en de technische infrastructuur is er vrij goed. Bovendien gaat het om 4 verschillende landen, met elk hun eigen culturele achtergronden en eigenaardigheden. Toch werken veel Noren, Finnen en Zweden samen in dezelfde teams.

Onderhuidse spanningen

Dat leidt vaak tot onderhuidse spanningen en irritaties, die pas na doorvragen en goed observeren aan het licht komen. Je ziet ze soms ook in de Scandi-thrillerseries, als je goed kijkt. De auteurs van dit artikel zijn ze ook pas op het spoor gekomen na langdurige en intensieve gesprekken met allerlei managers bij internationale bedrijven van Scandinavische origine. Het bracht ze tot 4 opmerkelijke bevindingen over hybride werken in middelgrote organisaties, met een divers personeelsbestand.

1} De middenmanagers hebben het moeilijk.

Topmanagers beschikken meestal wel over de interpersoonlijke soft skills waarmee ze goed om kunnen gaan met collega’s en ondergeschikten, ook uit andere landen en culturen. Ze hebben daar ook uitgebreide trainingsprogramma’s voor gevolgd, merkt een van de onderzoekers op. De problemen ontstaan vaak bij de managementlagen eronder. Zij vinden het een stuk lastiger om goed contact te houden met de mensen die aan hen rapporteren. En om hun mensen voldoende steun te kunnen bieden. Zeker wanneer ze dat vooral moeten doen in virtuele ontmoetingen en vergaderingen.

Give Us The Tools…

Wat het vaak nog moeilijker maakt is het gebrek aan goede apparatuur. Haperende verbindingen, matige webcams en kleine schermen maken de intensiteit en kwaliteit van het contact nog moeilijker. Sommige middenmanagers zijn, mede hierom, helemaal opgehouden met steun bieden aan hun mensen. Die krijgen nu alle vrijheid om zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Contact met het topmanagement wordt verder bemoeilijkt omdat de middenmanagers zelf moeilijker kunnen reizen door de coronabeperkingen. Train dus vooral het middenmanagement in de speciale manier van leidinggeven die bij hybride werken hoort, en geef ze de beste kwaliteit apparatuur om goed, intensief contact te houden, adviseren de auteurs het topmanagement.

2} Persoonlijk contact is onmisbaar.

Ze noemen het ook wel de ‘hybride werken-paradox’: hoe minder persoonlijk contact je met elkaar hebt, hoe belangrijker je contactuele eigenschappen worden. En vooral bij hybride management zijn die eigenschappen essentieel. Empathie, verbinden, in staat stellen, groepsdynamiek op gang houden, teamwork bevorderen… dat alles is niet zo eenvoudig in twee dimensies over een webcam en klein scherm. Hoe lees je een gemoedstoestand af van een portret zo klein als een postzegel op een platte monitor? Een bedrijf heeft er zelfs een gedragswetenschapper voor ingehuurd. Met resultaat: want na training in observeren van gelaatsuitdrukkingen blijkt het toch mogelijk om het contact te intensiveren, ook over een telefoonlijn. Waardoor videoconferenties toch bruikbaar blijken, maar dan voor routinebesprekingen. De zwaardere overleggen, vaak halfjaarlijks, blijven face-to-face, bezweert een topmanager.

3} Sterke leiding blijft nodig.

Tijdens de coronacrisis zijn veel verantwoordelijkheden lager in de organisatie gekomen. Managementlagen zijn uitgekleed of geheel verdwenen, uitvoerende medewerkers mogen meer zelf beslissen. Bedrijfsonderdelen hebben makkelijker contact gelegd met elkaar, er zijn sneller en meer innovatieve oplossingen gevonden dan ooit. Maar al de ‘lokale’ initiatieven moeten op enig moment wel onder de centrale paraplu van het bedrijf worden gebracht. Zonder het enthousiasme over de nieuw verworven vrijheden in de kiem te smoren, uiteraard. ‘Je moet elk initiatief zorgvuldig bekijken, en tegelijkertijd je helicopterview behouden’, noemt een ceo het. Managementteams moeten het komende jaar veel tijd besteden aan de integratie van al die mooie lokale initiatieven binnen de bedrijfsvisie, de beoordelings- en beloningssystemen erop aanpassen en zorgen dat iedereen goed aangehaakt blijft. Adviseren de auteurs.

4} De volgende crisis komt er aan.

Hybride werken lijkt een heel flexibel model. Wat we doen, waar en wanneer hangt sterk af van de situatie. Alles kan, in principe. Maar juist de organisaties die zich daar goed op voorbereiden zijn vaak niet in staat om snel te reageren als er echt een crisis uitbreekt. Dat komt omdat de scenario’s die zij hebben voorbereid vooral zijn gericht op behoud van de bestaande werkwijzen. Daardoor zijn ze teveel gericht op ‘de zaak draaiende houden’, zoals een topmanager constateerde. Snel aanpassen op een nieuwe, onverwachte situatie was extra lastig omdat het ook van de mensen zelf opofferingen vergde. Andere plekken, tijden en manieren van werken met name. Dat gold voor ceo’s net zo goed als voor uitvoerende medewerkers.

Hybride werken kan niet in je comfort zone

En dat legt de grootste tekortkoming bloot van hybride werken, zelfs in zijn meest vooruitstrevende vorm. Mensen blijken sterk gehecht aan hun bestaande werkwijzen, zelfs als er een crisis uitbreekt. De draaiboeken mogen dan klaarliggen voor wie wat doet, en wanneer: als het erop aankomt grijpen mensen terug naar wat ze kennen en al kunnen. Het is als een vierkantje in een rondje proppen. Het gaat niet, en dat geeft veel onderhuidse frustraties terwijl iedereen aan de oppervlakte loyaal en constructief zijn best blijft doen. Ook dat is een paradox die hoort bij hybride werken. Veroorzaakt door de botsing met de traditionele werkwijzen en de prettige comfort zone die daarbij hoort. Dit artikel, hoewel geschreven in stroef Engels, laat wat van die culturele botsingen duidelijk zien.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Implementatie, Langer werken, Leiderschap, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid