Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Een versnelde route naar een gezonde leefstijl
Gezonder werken

Een versnelde route naar een gezonde leefstijl

Werknemers met een ziektekostenverzekering bij Menzis hoeven niet langer eerst naar de huisarts om te starten met een gecombineerde leefstijlinterventie. Als eerste zorgverzekeraar in Nederland stelt de verzekeraar werknemers in staat om dit rechtstreeks met de bedrijfsarts te regelen.

Dat is een aardige opsteker voor medewerkers die bij organisaties werken met een collectiviteitsverzekering van Menzis en waar vitaliteit een prominente plaats inneemt. Uiteraard blijven wel dezelfde voorwaarden gelden, zoals die voor alle andere mensen gelden die willen deelnemen aan de gecombineerde leefstijlinterventie. Buiten het feit dat je intrinsiek gemotiveerd bent om met je vitaliteit aan de slag te gaan (het programma duurt tenslotte 2 jaar), is de interventie alleen voor volwassenen met obesitas (een BMI ≥ 30) en volwassenen met overgewicht (BMI ≥ 25) met een extra risicofactor. Die risicofactoren bestaan uit vergroot risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of de aanwezigheid van artrose of een slaapapneu.

Meerwaarde van samen

De gecombineerde leefstijlinterventie is een individueel programma, maar juist een groepsaanpak kan motiverend werken. “Als je een gecombineerde leefstijlinterventie groepsgewijs aanpakt binnen een organisatie, ontstaat er een teamdynamiek waarbij het geheel van individuen groter en sterker wordt dan enkel de som der delen. Iedereen heeft uiteindelijk hetzelfde doel, maar dat doel bereik je makkelijker als je het samen doet”, aldus Gert Dekker, adviseur bedrijfszorg bij Menzis.

Voorkeursleveranciers HR

Welke bedrijven schakelt HR het liefst in? Dit is inzichtelijk gemaakt in het Partner of Choice-onderzoek 2020 van PW. Daarin vind je winnaars én challengers in zes categorieën. HR-professionals zetten Menzis op plek 4 als het gaat om gezondheid & vitaliteit en op de 1e plek als het gaat om duurzame inzetbaarheid. Alle resultaten van het onderzoek staan in het digimagazine Partner of Choice. Met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Transformatie

Vooral op mentaal vlak profiteren mensen van een aanpak samen met anderen. “Vaak zie je binnen de doelgroep mensen met een minder positief zelfbeeld. Juist door het samen te doen, zie je direct dat je niet de enige bent die worstelt met deze materie en dat sterkt je. Samen worden dan ineens wel stappen vooruit gezet. Het is geweldig om te zien hoe de transformatie plaatsvindt binnen zo’n proces.”

“Bij de start willen sommigen niet gezien worden, maken zich klein. Naar verloop van tijd neemt het vertrouwen toe, willen ze weer zichtbaar zijn en zijn zelfverzekerder. Dat is fantastisch!”, aldus Dekker.

Vraag leefstijlinterventie groeit

De vraag naar gecombineerde leefstijlinterventies neemt toe. De gecombineerde leefstijlinterventie wordt sinds 2019 vergoed door de basiszorgverzekering. “In 2019 telde het RIVM 1.377 deelnemers en in april dit jaar zat het aantal al op 7.000. We hopen nog meer mensen gebruik te laten maken van de gecombineerde leefstijlinterventie door mensen vanuit hun werknemersrol erbij te betrekken”, zegt Dekker.

Werkgevers reageren ook enthousiast op deze nieuwe aanpak. “Zij kunnen hun medewerkers nu gewoon een gecombineerde leefstijlinterventie aanbieden. En de medewerker kan direct deelnemen (binnen de door de overheid gestelde kaders) zonder extra stappen te hoeven nemen. Dat werkt drempelverlagend en kan zelfs in of rondom de werktijden van de medewerker worden georganiseerd”, aldus Dekker.

Vergoed vanuit de basisverzekering

Bovendien gaat het niet ten koste van het gezondheids- of vitaliteitsbudget van de organisatie. De gecombineerde leefstijlinterventie wordt vergoed vanuit de basisverzekering en is hiermee voor iedereen toegankelijk. “Mooie bijkomstigheid is dat hiermee het vitaliteitsbudget van de werkgever extra kan worden ingezet voor aanvullende interventies, zoals korting bij een fitnessabonnement of extra aandacht voor gezond eten in de bedrijfskantine.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Menzis.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Sponsored content
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid