Stelling
"De bescheiden, maar harde meewerker is nu de ideale (thuiswerk)manager."
14
10
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Een werkweek van 30 uur?
Anders werken

Een werkweek van 30 uur?

Een werkweek van dertig uur moet ‘op termijn’ de norm worden in Nederland. Hiervoor pleit CNV-voorzitter Fortuin. Hij baseert het plan op onderzoek uitgevoerd in opdracht van de vakbond onder 3.000 werkenden. Maar hoe realistisch is dit? We komen nu al mensen tekort, roepen veel werkgevers. Misschien moeten we niet minder, maar slimmer werken.

Het doel van de 30-urige werkweek is minder ziekteverzuim en burn-outs, een betere werk-privébalans, meer tijd voor zorgtaken en het bevorderen van gelijke kansen tussen mannen en vrouwen. Een kortere werkweek is nodig volgens het CNV, omdat bijna de helft van alle werkenden (45%) nu het gevoel heeft knel te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen. Ruim de helft (58%) wil meer tijd voor zijn of haar privéleven, en 54 procent ervaart een hoge werkdruk, blijkt uit het onderzoek. Bovendien zit 16 procent tegen een burn-out aan. Omgerekend zijn dat 1,4 miljoen werkenden die op omvallen staan.

Gezonder werken

“We houden elkaar gevangen in een ziekmakend en peperduur systeem. Met deze alarmerende cijfers trekken wij aan de noodrem. Dit vraagt om een nieuwe balans voor werkenden, waarmee zij beter in staat zijn om werk en privé te combineren, minder vatbaar zijn voor ziekteverzuim en burn-outs. En waarmee ze gezond hun steeds hogere pensioenleeftijd kunnen halen”, aldus voorzitter Piet Fortuin van het CNV. “Ons doel is een kortere werkweek met behoud van salaris. Als de kosten voor het ziekteverzuim dalen, ontstaat er weer loonruimte voor werkgevers.”

Gelijker verdeling

Zes van elke tien ondervraagden denkt dat ze met een 30-urige werkweek gezond hun pensioenleeftijd gaan halen, en dat hierdoor het aantal burn-outs vermindert. Ook stelt twee van elke drie deelnemers aan het onderzoek dat dit leidt tot een lager ziekteverzuim. Driekwart denkt door de kortere werkweek een betere werk-privébalans te krijgen, en 62 procent ziet als grootste voordelen tijd voor mantelzorg en vrijwilligerswerk. Ook denkt vier van elke tien ondervraagden dat een 30-urige werkweek de gelijke kansen tussen mannen en vrouwen bevordert. Met een 30-urige werkweek zijn beide partners in staat om zorg en werk evenwichtig te verdelen, om beiden carrière te maken en beiden ook genoeg pensioen op te bouwen. Noodzakelijk in een tijd waarin 40 procent van de relaties strandt, aldus het CNV.

Maatschappelijke opbrengsten

Behalve meer bestendige relaties verwacht het CNV vooral hogere maatschappelijke opbrengsten van een dertigurige werkweek. Die bestaan volgens de bond uit minder ziekteverzuim, hogere productiviteit én uit betere spreiding van zorgtaken over mannen en vrouwen. Hierdoor kunnen volgens de bond de belastingen op arbeid omlaag, zodat de lonen omhoog kunnen. Het voorkomt dat werkenden erop achteruit gaan door de kortere werkweek. Een kortere werkweek met behoud van salaris dus, te betalen uit lager ziekteverzuim en (nog) hogere arbeidsproductiviteit.

‘Kosten werkgevers stijgen’

Het CNV gaat zich aan de cao-tafels hard maken voor de 30-urige werkweek. De vakbond roept minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om een doorrekening te maken van de maatschappelijke kosten en opbrengsten. Werkgeversvereniging AWVN heeft al laten weten niets te zien in het plan van het CNV. “Je hoeft geen wiskundige te zijn om te zien dat de kosten voor werkgevers stijgen. Bovendien zijn er al zat mogelijkheden voor deeltijdwerk”, zegt een zegsman van de werkgevers in het FD. De cijfers lijken hem voorzichtig gelijk te geven. In de afgelopen tien jaar is het aantal deeltijders met 558.000 gegroeid, blijkt uit cijfers van het CBS. Daarbij werken steeds meer mensen in een grote deeltijdbaan van 28 tot 35 uur per week. Ongeveer de helft van alle werkenden maakt meer uren per week, wat geldt als voltijds. Bovendien zou het plan de huidige krapte op de arbeidsmarkt nog groter maken, stellen de werkgevers.

Niet minder, meer uren werken

En inderdaad, ook de roep om meer uren te werken neemt toe. Kabinet en vooral partijen aan de rechterkant van de Kamer steunen een ‘groeiagenda’ van minister Wiebes van Economische Zaken die het doorbreken van de deeltijdcultuur als speerpunt heeft. Onderzoek van McKinsey liet volgens het FD zien dat het lerarentekort zou zijn opgelost als alle parttimers daar 34 minuten per week langer gaan werken. In de zorg is dat 48 minuten. Volgens CNV-voorzitter Fortuin gaat het niet alleen om minder werken, maar ook om een eerlijker verdeling van werk en andere maatschappelijke taken. Het zou volgens hem goed zijn wanneer mannen wat minder werken, en vrouwen wat meer. Hij denkt aan vier dagen elk.

Slimmer werken

Hogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg Ton Wilthagen ziet in de Financiële Telegraaf ook niet veel in een kortere werkweek. Volgens hem zijn we al Europees kampioen deeltijd. Ook zouden we gemiddeld al 30 uur per week werken, omdat bijna de helft 38 tot 40 uur werkt en de andere helft veel minder. In plaats van minder uren werken ziet de hoogleraar meer in beter werken: meer autonomie en flexibiliteit bij de inrichting van de werkweek. “Daarmee valt enorm veel winst te behalen”, aldus Wilthagen. We geven u nog 5 tips voor slimmer en gezonder werken. (Schrik niet, ze zijn licht verteerbaar.)Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid