Stelling
"Werkgevers hebben gelijk. De cao's gaan teveel over het salaris."
11
36
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Eerder dood door fysiek actief werk?
Gezonder werken

Eerder dood door fysiek actief werk?

dynamisch bewegen op het bureau

Zitten is slecht, dat wisten we al. En bewegen is goed, dat weten we ook. Dat afwisselen door dynamisch te werken is nog beter. Maar u moet ook dat niet overdrijven…

Mensen die voor hun werk fysiek actief zijn hebben een 18 procent hogere kans om vroegtijdig te overlijden. Dit concluderen onderzoekers van VUmc door informatie van bijna tweehonderdduizend proefpersonen uit dertien landen te combineren. Het artikel is recent verschenen in het vaktijdschrift British Journal of Sports Medicine.

Langdurige belasting

Wat zijn de oorzaken voor de verrassende gezondheidsverschillen tussen bewegen in de vrije tijd en op het werk? De onderzoekers speculeren dat die zouden kunnen liggen in het verschil in de aard van bewegen. Bewegen in de vrije tijd is vaak intensief en vindt in relatief korte periodes plaats. Dat maakt ons fit en sterk. Terwijl bewegen op het werk soms wel tot acht uur per dag kan duren. Hierdoor veroorzaakt deze vorm van fysiek actief zijn een langdurige belasting op het lichaam.

Is fysiek werk ongezond?

Nog steeds heeft een grote groep mensen een fysiek actief beroep. Denk aan bouwvakkers, stratenmakers en verpleegkundigen. Uit eerder onderzoek weten we al dat deze mensen meestal korter leven. En bovendien in slechtere gezondheid, aldus de onderzoekers. Volgens het onderzoek speelt de mate van fysieke actief zijn tijdens het werk een belangrijke rol bij het gezond zijn en blijven van deze mensen.

Anders bewegen buiten werktijd

Daarom moet bewegen een belangrijke rol spelen in medische adviezen om mensen gezond en duurzaam inzetbaar te houden. Na een dag hard werken op de bank neerploffen is natuurlijk heel verleidelijk. Maar juist mensen met zware beroepen moeten gestimuleerd worden om in hun vrije tijd een rondje te gaan rennen of een balletje te slaan.

Praat wel / niet over mijn leefstijl!

Overigens: dat stimuleren kan de werkgever beter niet zelf doen. Tenminste, niet al te direct. Werknemers waarderen het meestal niet als de baas gezond gedrag eist, of consequenties verbindt aan een ongezonde leefstijl. Zo bleek onlangs uit onderzoek naar gezondheidsrisico’s en gezondheidsinterventies in opdracht van verzekeraar CZ. Ook nationale onderzoeken duurzame inzetbaarheid wezen die kant uit. Zeker praten over de persoonlijke leefstijl, en de gevolgen daarvan blijft pijnlijk voor werkgevers en werknemers. Liever dan de persoonlijke leefstijl direct ter discussie stellen zouden werknemers tijd en geld van hun werkgever krijgen om aan hun vitaliteit te werken. Zie het als een subtiele nudge de goede, gezondere kant uit…Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid