Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Eerder stoppen komt niet van de grond
Langer doorwerken

Eerder stoppen komt niet van de grond

tevreden met het werk

Bedrijven kunnen hun oudere werknemers fiscaal vriendelijk eerder met pensioen laten gaan. Maar veel werkgevers kunnen het vervroegd pensioen momenteel niet betalen. Dit meldt het AD. Het CNV en de AWVN bevestigen het.

Het gaat om de RVU-boete, een fiscale heffing over gouden handdrukken en andere pensioenuitkeringen aan werknemers die stoppen vòòr de AOW-leeftijd. Bedrijven betalen die heffing van 52 procent niet als ze de werknemer tot 3 jaar voor zijn AOW-leeftijd met pensioen sturen en hem of haar niet meer dan 22.164 euro of 1864 euro per maand betalen. Deze fiscale vrijstelling geldt terugwerkend vanaf 1 januari 2021 tot en met 2025. Daarna gaat het nieuwe pensioenstelsel in, en zou er een andere (definitieve?) oplossing moeten komen voor mensen met zware beroepen.

Eerder stoppen voor ‘zware’ beroepen

Want daar is de regeling eigenlijk voor bedoeld: eerder uittreden makkelijker maken ‘in sectoren met relatief veel werk dat als zwaar wordt ervaren, zoals in de havens, bouw, vervoer, metaal en zorg. Het was oorspronkelijk dus alleen bedoeld voor zware beroepen. Maar het bleek niet goed mogelijk om een sluitende omschrijving op te stellen van zware beroepen. Bovendien hebben werkgevers in andere sectoren ook problemen met de financiering van uitkeringen voor eerder uittreden. En ook in deze sectoren hebben werknemers behoefte aan eerder stoppen met werken.

Maar wat is ‘zwaar’?

Dus geldt de regeling tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2026 voor iedereen die er gebruik van kan, wil of moet maken. Werkgevers en werknemers kunnen dit regelen per cao. Het is een van de afspraken uit het Pensioenakkoord. Maar tot nu toe gebruiken nog maar heel weinig bedrijven de regeling. Volgens Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV komt dat onder andere door geldgebrek. Ook is de hoogte van de uitkering die de werkgever 3 jaar doorbetaald niet altijd genoeg om van te leven.

‘Focus ligt op overleven’

Erik Heidemann, woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN bevestigt dat beeld. ‘Het is geen onwil. Bedrijven hebben het geld gewoon niet, want de focus ligt op overleven.’ De regeling zelf is ook voor werkgevers aantrekkelijk, benadrukt Heidemann. ‘Als iemand niet meer meekan, kun je die op een fatsoenlijke manier laten afvloeien. Je hebt dan ruimte voor een nieuwe jonge werknemer.’

Subsidie aanvragen kan via mdieu

Toch kunnen juist de bedrijven die geen geld hebben voor het vervroegd pensioen subsidie aanvragen voor de ‘uitkering’ aan oudere werknemers. Dat kan door de Maatwerkregeling subsidieregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (mdieu) te gebruiken.

Complexe aanvraag

Maar de mdieu gebruiken is niet eenvoudig. De regeling kent strikte vereisten. Een bedrijf kan niet alleen voor zichzelf subsidie aanvragen. Bedrijven moeten eerst, geclusterd per sector, een knelpuntenanalyse maken. Dan kan hoogstens driekwart van de aangevraagde subsidie worden gebruikt voor de pensioenuitkering. Minstens een kwart van elke subsidie-aanvraag moet gaan naar investeringen in duurzame inzetbaarheid.

Knelpuntenanalyse

Het aanvraagproces begint met een analyse van de knelpunten in de sector. Deze knelpuntenanalyse moet ingaan op beide thema’s: duurzame inzet bevorderen en mensen die niet langer kunnen doorwerken vervroegd laten uittreden. Het moet minstens het volgende bevatten:

  • een beschrijving van de omvang en samenstelling van de werkenden in de sector,
  • het aandeel mkb-bedrijven in de sector, en:
  • een beschrijving van de problematiek met betrekking tot duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden in de sector.

De knelpuntenanalyse laat ook zien of subsidie aanvragen zin heeft en haalbaar is. De knelpuntenanalyse dient als input voor een sectoranalyse en activiteitenplan. De sectoranalyse brengt de knelpunten op duurzame inzetbaarheid binnen de sector uitgebreider in kaart, en bevat een activiteitenplan om die knelpunten aan te pakken.

Activiteitenplan

Met een sectoranalyse kunnen bedrijven eens per jaar een verzoek indienen om subsidie voor een activiteitenplan, gebaseerd op de sectoranalyse. Ook minstens een kwart van de activiteiten in het activiteitenplan moet zijn gericht op duurzame inzetbaarheid, niet op vervroegde uitstroom. De eerste mogelijkheid om een activiteitenplan in te dienen is in de maand juni 2021. Meer informatie over het aanvraagproces biedt de AWVN.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Pensioen, Politieke besluitvorming
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid