Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
19
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Eindelijk! Gevaccineerd. En dan?
Langer werken

Eindelijk! Gevaccineerd. En dan?

Sommige mensen kijken er reikhalzend naar uit: het leven nadat de laatste ‘spuit’ is gezet. Feesten! En dan snel al het leuks inhalen dat in dit rampjaar niet kon. Verschillende epidemiologen ontraden dat gedrag in de New York Times. We kunnen niet direct weer terug naar ons oude leven.

Misschien wil je dit helemaal niet lezen. Je wilt tenslotte graag iets om naar uit te kijken als (weer) je gedwongen-thuiswerkend alleen achter je beeldscherm zit. Terug naar de zaak, iedereen omhelzen, zoenen op beide wangen, weg met al die achterlijke bordjes, beduimelde plastic schermen en belijning en vooral: die vieze mondlapjes ritueel verbranden.

Groepsimmuniteit bereiken

Toch moet je dat voorlopig nog maar niet doen, raden diverse epidemiologen aan. Hoezo niet? Om te beginnen: het virus waart nog volop rond zolang nog niet voldoende mensen zijn ingeënt. Voor die beruchte groepsimmuniteit moet minstens 70 procent van de bevolking zijn ingeënt. Of ze moeten de ziekte hebben doorgemaakt (hopelijk zonder verschijnselen) en antistoffen hebben.

Weinig van veel is veel

En dan nog. De vaccins die nu (bijna) zijn goedgekeurd bieden een hoge graad van bescherming: ruim 90 procent. Toch is de overblijvende 5 tot 7 procent een risico; die mensen kunnen nog altijd ziek worden. Reken maar uit hoeveel mensen dat zijn op de hele Nederlandse bevolking. En hoeveel opnames in ziekenhuizen dat kan betekenen.

Maatregelen blijven voorlopig

Tot groepsimmuniteit is bereikt raden immunologen iedereen aan, ook gevaccineerden om monddoekjes te blijven dragen en zelfs om drukke plekken te vermijden. We weten namelijk nog niet of gevaccineerden het virus kunnen verspreiden. Experts denken dat de bescherming niet volledig zal zijn. Je kunt, als je bent ingeënt, dus zelf alsnog ziek worden, en je kunt ook anderen nog besmetten.

Een langzame opening

Voorlopig verandert er dus niet veel aan het dagelijkse leven. Pas als de groepsimmuniteit nadert, en de reproductiefactor duidelijk flink onder 1 is gezakt, kunnen we weer wat meer. Als eerste zijn meer, en uitgebreidere bezoeken aan andere mensen die allemaal zijn gevaccineerd mogelijk. Mits je dat zeker weet, anders dreigt hetzelfde besmettingsgevaar als nu. Familiebezoek wordt als eerste ruimer mogelijk, kortom. Ook persoonlijke ontmoetingen met een beperkt aantal anderen die zijn ingeënt zijn dan veilig weer mogelijk. Zoals beperkt terug naar kantoor, bijvoorbeeld voor fysieke afdelingsvergaderingen. Zo schetsen diverse epidemiologen de nabije toekomst in de NY Times.

Mondkapje blijft, voorlopig

Maar fysieke bijeenkomsten met, en binnen grote groepen zou toch moeten wachten tot de groepsimmuniteit er echt is. Net zoals grootschalige bijeenkomsten en activiteiten, zoals congressen, festivals, seminars, dineren in restaurants (tenzij in een besloten zaaltje en bediend door gevaccineerde obers). Ook aan het mondkapje in trein en bus zitten we voorlopig nog wel vast. En internationale vliegreizen maken? Dat staat helemaal onderaan het prioriteitenlijstje van de Amerikaanse virologen. Ze denken dat deze fase zeker niet voor de zomer zal zijn bereikt.

Back to the future? Niet echt

Het leven na de spuit zal kortom geleidelijk verbeteren. Het wordt geen turbo-ritje terug naar 2019, maar geleidelijk zullen we wat meer kunnen doen. Meer fysieke ontmoetingen, eerst in kleine kring. Het slechtere nieuws is dat een zeker risico op besmetting zal blijven bestaan. Vooral in de winter, als alle virussen weer opleven. De virologen hopen dat een mondkapje dragen in drukke ruimten dan een ingesleten gewoonte zal zijn geworden. Die helpt tegen de verspreiding van allerlei virussen en mutaties.

Het Nieuwe Normaal (helaas)

Ze raden iedereen aan om de risico’s van elke activiteit goed te blijven afwegen tegen de waarde ervan. Doe je iets met hoger risico, zoals bezoek aan kwetsbare ouderen, ga dan de volgende dag niet ook naar een grootschalig concert. Dit is Het Nieuwe Normaal. En het is onvermijdelijk, lijkt het. We wensen u veel gezondheid in wijsheid, komend jaar.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Langer werken, Nieuws, Tools

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid